Doliu pentru o eroină. Lucia Soreanu Şiugariu, soţia poetului-erou Ion Şiugariu, s-a stins din viaţă la 95 de ani

December 9, 2015 •eroi •Views: 1602

LUCIA SOREANU ŞIUGARIU s-a stins din viaţă la Aachen în ziua de 6 decembrie, după ce în prima zi a acestei luni împlinise vîrsta de 95 de ani. A plecat dintre noi cu sufletul mîhnit de ce s-a întîmplat în acest an cu memoria soţului său, poetul-erou Ion Şiugariu, căzut acum 70 de ani pe frontul antihitlerist din Cehoslovacia.

Lucia Soreanu Şiugariu s-a căsătorit cu poetul-martir Ion Şiugariu în anul 1943, însă războiul i-a făcut să stea împreună foarte puţin timp. Ion Şiugariu a murit la 1 februarie 1945 la Brezno, Cehoslovacia. De atunci, Lucia Soreanu Şiugariu a păstrat vie memoria soţului său, publicînd de-a lungul anilor 9 volume care conţin opera poetică şi memorialistica lui Ion Şiugariu. A fost prezentă, de asemenea, la mai multe manifestări omagiale din ţară, ridicînd chiar un momument în faţa casei părinteşti din Maramureş.

Anul acesta, Lucia Soreanu Şiugariu a trebuit să suporte umilirea maximă prin gestul Ambasadei Române din Slovacia, cînd funcţionarii români au împiedicat autorităţile din Brezno să dea numele podului din localitate după cel al soţului său, acesta fiind considerat pe nedrept ca fiind legionar.

Într-o scrisoare pe care Cotidianul şi portalul Ziaristi Online au publicat-o recent, Lucia Soreanu Şiugariu îi scria Ministrului de Externe Bogdan Aurescu: „Soţul meu şi-a iubit ţara; venea din Ardealul atâta vreme subjugat, era refugiat ca mulţi alţii pe care a încercat să-i ocrotească, pe cât a putut, el fiind Preşedintele studenţilor refugiaţi. Sunt şi ramân Lucia Soreanu-Şiugariu, soţia poetului Erou Ion Şiugariu, pentru Iubire şi Adevăr”.

Vestea trecerii în veşnicie a Luciei Soreanu Şiugariu ne-a fost comunicată de nepoata sa, Mihaela Stroescu, care transmite cititorilor ziarului Cotidianul cîteva cuvinte emoţionante: „Şi noi aici suntem trişti, dar împăcaţi, căci suferinţa Luciei nu a fost prea lungă, în “drumul său” spre odihna veşnică unde sufletul ei va fi de acum alături de iubitul său Soare. Mulţumesc mult, din suflet, pentru rîndurile scrise despre ei în ziarul Cotidianul. Îi vom păstra pe amîndoi, cu dragoste în suflet! Dumnezeu s-o odinească! Cu stimă, MW”.

Din păcate, nu am reuşit să facem mai mult pentru ca acum Lucia Soreanu Şiugariu să plece cu sufletul împăcat că memoria soţului său, care şi-a dăruit viaţa pentru eliberarea ţării, va fi respectată şi preţuită aşa cum merită. Acum, după 70 de ani, Lucia şi Ion Şiugariu se întîlnesc în cer. Dumnezeu să-i aibă în pază pe amîndoi!

Ion Spânu

Cotidianul via Ziaristi Online

Integral pe Ziaristi Online

FOTO: Lucia Soreanu Şiugariu, ziaristionline.ro

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Doliu pentru o eroină. Lucia Soreanu Şiugariu, soţia poetului-erou Ion Şiugariu, s-a stins din viaţă la 95 de ani"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/doliu-pentru-o-eroina-lucia-soreanu-siugariu-sotia-poetului-erou-ion-siugariu-s-a-stins-din-viata-la-95-de-ani/