Dr. Ioan Lacatusu: Presa de limba maghiara are ca element constant "intoleranta, ostilitatea si ura fata de romani"

December 15, 2009 •antiromanism, Covasna, Ioan Lacatusu, iredentism, separatism etnic, Sfantu Gheorghe, sovinism maghiar, UDMR •Views: 2156

Centrul European de Studii Covasna-Harghita a scos de sub tipar al doilea volum din seria ‘Romanii in mass-media maghiara din Covasna si Harghita’, ce reuneste traduceri si analize ale unor articolele aparute intre anii 2006-2009 in presa de limba maghiara din cele doua judete, transmite corespondentul AGERPRES.
Directorul centrului, Ioan Lacatusu, a declarat ca acest volum, asemenea celui precedent, aparut in 2006, la Editura Eurocarpatica, permite cititorilor romani care nu stiu limba maghiara sa cunoasca direct de la sursa continutul si mesajul discursului principalilor lideri politici si civici, precum si a formatorilor de opinie din presa maghiara.
‘Am lucrat cu materialul clientului’, a declarat Lacatusu, mentionand ca articolele care abordeaza convietuirea interetnica dintre romani si maghiari au ca element constant ‘intoleranta, ostilitatea si ura fata de romani’, precum si mesajele cu caracter antiromanesc.
‘Profitand de necunoasterea limbii maghiare de catre majoritatea populatiei romanesti si de lipsa oricaror replici din partea mediilor romanesti, liderii maghiari (…) practica discursuri hiperetnicizate, specifice unei politici identitare agresive, cu mesaj nostalgic si revizionist, si mai grav, in multe cazuri indemnand fatis la lupta armata, la actiuni violente pentru obtinerea dezideratelor autonomiste’, afirma Ioan Lacatusu, avertizand, totodata, asupra impactului negativ pe care astfel de discursuri le au asupra climatului de convietuire interetnica.
Volumul este structurata pe trei teme referitoare la istoria romanilor reflectata in presa maghiara, la biserica ortodoxa din arcul intracarpatic, precum si la problematica romano-catolicilor din Moldova, dar contine si o serie de studii si sinteze documentare pe diverse teme, precum autonomia teritoriala a ‘Tinutului Secuiesc’. Centrul European de Studii Covasna-Harghita a fost infiintat in urma cu zece ani de un grup de intelectuali romani din zona si se defineste ca fiind o organizatie nonguvernamentala cu caracter stiintific, cultural si social. Sursa Agerpres

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

10 Responses to Dr. Ioan Lacatusu: Presa de limba maghiara are ca element constant "intoleranta, ostilitatea si ura fata de romani"

  1. Victor Drujiniu says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Dr. Ioan Lacatusu: Presa de limba maghiara are ca element constant "intoleranta, ostilitatea si ura fata de romani""! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/dr-ioan-lacatusu-presa-de-limba-maghiara-are-ca-element-constant-intoleranta-ostilitatea-si-ura-fata-de-romani/