Dr Leonard Velcescu: Identitatea fiecărui popor constă în baza lui istorică, adică în rădăcinile lui

May 23, 2012 •dacii, istorie, Leonard Velcescu •Views: 1168

Dialoguri fundamentale cu Dr Leonard VELCESCU

absolvent al Universităţii Sorbona şi École Pratique des Hautes Études (Sorbonne), Paris,  cercetător în istoria antică – CRHISM (Centre de Recherches Historiques sur les Sociétés Méditerranéennes) – Univ. din Perpignan « VIA DOMITIA » , Franţa

( I I )

„Identitatea fiecărui popor constă în baza lui istorică, adică în rădăcinile lui”

Ion BĂDOI – Reiau o parte din întrebarea precedentă şi vă rog să ne spuneţi care ar fi calea pentru a materializa ceea ce afirmaţi tot Domnia Voastră, pe bună dreptate, şi cu repede urgenţă în aflarea adevăratei noastre istorii pe care să ne clădim viitorul: “Aceste statui trebuie să le facem cât mai cunoscute pentru a fi studiate, şi, încetul cu încetul, românii să îşi dea seama de valoarea acestora. Mă întâlnesc adesea cu istorici din Franţa care nu ştiu nimic despre noi, de unde venim, cine am fost şi, astfel, cunoaşterea acestor lucruri, valorificarea şi promovarea lor ne-ar ajuta foarte mult să clarificăm situaţia şi să aducem în lumină adevărata identitate a noastră în Europa, mai ales în contextul acesta politic, când românii au de suferit din această cauză.” Vă ascult cu atenţie…

Dr. Leonard VELCESCU – Aceste sculpturi din Forul lui Traian constituie o veritabilă zestre pentru cultura României şi a identităţii ei. Asemenea valori inestimabile şi benefice culturii şi identităţii noastre naţionale nu pot fi ignorate şi uitate, trebuie aduse în faţa scenei istoriei noastre, integrate în contextul societăţii noastre actuale, făcute cât mai repede cunoscute şi promovate la adevărata lor valoare şi importanţă.

Faptul că în Antichitate lumea Traco-Geto-Dacilor nu a fost indiferentă, aşa ar trebui să fie şi în societatea noastră actuală, istoria marii familii a Traco-Geto-Dacilor trebuie să fie studiată şi pusă la loc de onoare, de drept, pentru că este vorba de propria noastră istorie, de propria noastră identitate.

Aşa ar trebui simţite şi văzute aceste lucruri pentru viitor, cultura şi identitatea fiecărui popor constă în baza lui istorică, adică în rădăcinile lui, deci trebuie văzută în mod ştiinţific contribuţia  importantă pe care o pot aduce culturii noastre aceste valori sculpturale de care am discutat mai înainte, pentru imaginea şi identitatea noastră – este foarte important !

Fiecare societate civilizată are datoria, în primul rând morală, să-şi salveze trecutul istoric, să-şi întreţină propriile valori istorice şi de identitate naţională.

Din moment ce acum se cunosc aceste reprezentări sculpturale de Daci din Forul lui Traian şi s-a luat  act de existenţa lor, ce sunt, cum am spus mai înainte, de o valoare inestimabilă, nu pot fi lăsate în ignoranţă.

Este important ca acest subiect să capete din ce în ce mai multă valoare (suport) în conştiinţa oamenilor, atât din România cât şi din străinătate, şi să se înceapă prin a-l cunoaşte, studia şi promova pe o scară cât mai largă. În acest sens, au început o serie de colaborări cu Universităţi din străinătate şi din România, o serie de comunicări oficiale realizate pe această temă, colaborări cu realizatori, din America şi România, de filme documentare pe tema istoriei şi iconografiei Daco-Geţilor, în strânsă legătură cu ingineri programatori în informatică a fost realizat un frumos şi util site (cum am anunţat mai devreme) ce prezintă un fel de muzeu virtual al sculpturilor Geto-Dacilor, ca publicul larg să afle în primul rând de aceste valori sculpturale, şi unde ele se găsesc exact (muzee din Lumea întreagă, colecţii private, parcuri publice, etc.), precum şi despre alte lucruri ce se desprind din acest subiect, şi proiectele ce se pot realiza la nivel cultural naţional, pentru că este un domeniu de anvergură care ne priveşte pe noi toţi ; şi acest site se poate consulta pe Internet la adresa : www.statuidedaci.ro .

Integral pe Opinia Teleormanului
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Dr Leonard Velcescu: Identitatea fiecărui popor constă în baza lui istorică, adică în rădăcinile lui"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/dr-leonard-velcescu-identitatea-fiecarui-popor-consta-in-baza-lui-istorica-adica-in-radacinile-lui/