DUPĂ CE I-A COMEMORAT PE SECUI, Premierul Victor Ponta REFUZĂ să-i asculte pe românii din Ucraina și Serbia adunați la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

August 12, 2014 •Guvernul Victor Ponta •Views: 2615

3 august 2014, Harghita. Premierul Victor Ponta participă la manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la bătălia din Pasul Cașin (FOTO: facebook.com)

3 august 2014, Harghita. Premierul Victor Ponta participă la manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la bătălia din Pasul Cașin (FOTO: facebook.com)

După ce în urmă cu o săptămână a participat în Pasul Cașin (Harghita) la ceremonia de comemorare a unor secui uciși de austrieci, alături de liderii UDMR, premierul Victor Ponta a refuzat să participe la manifestările de deschidere a Universității de Vară de la Izvoru Mureşului, unde participă români din comunitățile din jurul granițelor. De la manifestări a lipsit și deputatul PSD de Harghita, Mircea Dușa.

Potrivit Agerpres, reprezentanţii şi liderii comunităţilor româneşti din afara graniţelor, prezenţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, instituţie pe care o consideră un simbol al luptei pentru afirmarea identităţii naţionale, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că demnitarii statului român nu au participat în prima zi a dezbaterilor pentru a le asculta problemele şi a le oferi soluţii la rezolvarea lor, transmite corespondentul RRA, Angela Bârsan, preluat de Romanian Global News.

Vezi și Reprezentanți ai românilor din Timoc la Izvoru Mureșului: Noi încă vorbim de frica de a recunoaște că aparținem acestui popor

Ei reclamă dezinteresul inexplicabil al factorilor decizionali ai statului român faţă de dificultăţile cu care se confruntă românii din afara hotarelor ţării. Vasile Tărâţeanu, preşedintele Fundaţiei Culturale “Casa Limbii Române” din Cernăuţi, Ucraina, a spus: “În ultimul timp, conducerea României – Parlamentul şi Guvernul – a promovat o politică extraordinar de bună vizavi de situaţia din Ucraina. Au declarat susţinere totală, lucru care a redus într-o oarecare măsură acea atmosferă antiromânească ce a fost promovată în ultimul timp în Ucraina. În ceea ce priveşte această universitate de vară de la Izvoru Mureşului, după părerea mea, este foarte bine că se organizează. Pe mine personal, mă îngrijorează într-o anumită măsură, indiferenţa cu care a fost tratată această întrunire a românilor din afara hotarelor actuale ale României aici, la Izvoru Mureşului, unde principalul pilon este păstrarea românismului şi promovarea lui. Dacă la această întâlnire nu este nici o instituţie care a fost creată anume pentru relaţiile sau pentru politici cu românii din afara hotarelor României, lucrul acesta nu poate fi acceptat în nici un caz. Lipsa secretarului de stat, a ministrului pentru Românii de Pretutindeni de la această întrunire este – nu ştiu cum să o numesc, ca să nu-i supăr tare pe demnitarii statului, dar nu au nici o motivare argumentată”.

Vezi și Românii din Ucraina au probleme legate de păstrarea identității și, mai nou, de încorporarea tinerilor

La rândul său, Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, a spus: “De ce sunt indiferente autorităţile? Nu ştim de ce sunt indiferente, pentru că nemulţumirea este foarte mare; reprezentanţilor comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, prezenţi aici, nu le-a venit să creadă că niciun demnitar important al statului român nu este prezent să asculte situaţia dramatică pe care o trăiesc comunităţile de unde vin ei. Este foarte grav, ni se pare un dezinteres inexplicabil al instituţiilor din România vizavi de o problemă care loveşte milioane de români şi care ţine de milioane de români. Este campanie electorală, ar trebui să se gândească de doua ori înainte de a nu fi prezenţi la un eveniment atât de important cum este evenimentul de la Izvoru Mureşului”.

Potrivit Jurnalul Național, Preşedintele Asociaţiei pentru Cultura Română ‘Ariadnae Filum’ din Valea Timocului, Jurj Zavişa, a subliniat că românii care trăiesc în acea zonă au nevoie de măsuri concrete din partea statului român, nu doar de vizite ale demnitarilor.

”Am venit ca în fiecare an aici, la Izvoru Mureşului, să ne întâlnim cu fraţii noştri din toate ţările din jurul României, cu fraţii de aici, din Harghita şi Covasna care au aceleaşi probleme sau probleme asemănătoare ca şi noi, care trăim în ţări străine. Ne-am aşteptat ca aici, alături de noi, să fie prezenţi şi înalţi demnitari ai Ţării Mame, ai României şi am aflat că nu e nimeni. Am înţeles că sunt în concediu, dar această Universitate de Vară este un simbol al luptei pentru drepturile românilor din Balcani şi ne-am aşteptat, ca şi în anii trecuţi, să ne întâlnim cu ministru de Externe, de la Departamentul pentru Românii de pretutindeni nu e nimeni (…) Pentru noi, în Serbia, este foarte important ca, după vizita domnului premier Victor Ponta şi ministrului de Externe Titus Corlăţean, să vedem ce se întâmplă mai departe. A venit domnul preşedinte Traian Băsescu la Negotin, în 2011, ne-a zis ‘bună ziua’ şi patru ani nu s-a întâmplat nimic, vine domnul Ponta, acum aşteptăm pe altul în 2020 şi nu se întâmplă nimic”, a declarat Jurj Zavişa.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

8 Responses to DUPĂ CE I-A COMEMORAT PE SECUI, Premierul Victor Ponta REFUZĂ să-i asculte pe românii din Ucraina și Serbia adunați la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

 1. costi says:

  CE?Cine?ahaPonta,ginerele celui care a inchis portile catedralei din Timusoara si au murit multi tineri nevinovati. Vio nu vedeti ca e cu unguri,un ce tara sa mai vazut asa Ceva,ca o minoritate fie EA magheara sa faca parte din parlamento.Asta ñu e un nationalist,e comunist

 2. Bonas Niculae says:

  Oameni buni, nu poate face omul doua lucruri in aceiasi zi, mai este timp, aveti “putintica rabdare”, totul la vremea potrivita, n-a bagat DUMNEZEU zilele in sc.

 3. Andreea says:

  Ma intreb cum poate sa suporte femeia de langa el atata prostie, i se citeste pe fata. Dupa parerea mea este foarte dezamagita sa aibe asemenea specimen langa ea.

 4. Sorin says:

  Vanzator de neam si tara, nu are ce cauta nici macar in parlamentul Romaniei, darmite presedinte al tarii.
  Ne-am saturat de dobitoci nu se dezminte prostia olteneasca.

 5. radu says:

  Ponta e un nimeni, un nimic, un copil de casa a lui Nastase, ginere a senatorul Sarbu, si ‘doctor in drept’.
  Fara nimic in cap si suflet, fara caracter, o lipitoare de cariera.

 6. jighir Ionel says:

  un tradator al neamului romanesc din ardeal sa se duca dracului in oltenia lui sa vina dupa voturi CRIMNAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "DUPĂ CE I-A COMEMORAT PE SECUI, Premierul Victor Ponta REFUZĂ să-i asculte pe românii din Ucraina și Serbia adunați la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/dupa-ce-i-a-comemorat-pe-secui-premierul-victor-ponta-refuza-sa-i-asculte-pe-romanii-din-ucraina-si-serbia-adunati-la-universitatea-de-vara-de-la-izvoru-muresului/