EDITORIAL Zi de zi Mures: Oare cine vrea separarea la UMF Târgu-Mures? De fapt nu maghiarii vor, ci politicienii maghiari… si fac orice pentru asta.

December 13, 2011 •extremism maghiar, iredentism, Laszlo Tokes, separatism etnic, sovinism maghiar, Targu Mures, UDMR •Views: 1320

de Andreea Luciana CHIOTOROIU

Nu fac politica. Sunt studenta la medicina. Nu sunt din Targu-Mures. Asta trebuie sa spun de la inceput. Cand am ales Targu-Mures ca centru universitar medical in care sa ma formez am luat aceasta decizie pe baza faptului ca Muresul este un centru nu din cele mai mari, dar un oras frumos, recunoscut pentru profesionistii de aici, cu oameni corecti, si aici ma refer la cadrele didactice din universitate. Am intrat la facultate si bucuria a fost mare si pentru mine si pentru familia mea. Aici am inceput sa descopar, fiind atenta la ce se intampla in jurul meu,
ca existau grupuri de cadre didactice care doresc separarea. Nu stiam ce inseamna asta. Imi vedeam de scoala, imi vedeam de treaba mea. Am inceput sa urmaresc subiectul. Pe retelele de socializare, pe bloguri, in presa locala, apareau pareri ale unora si ale altora legate de separare. Am vazut prin oras, asa cum poate ati vazut si Dvs., in urma cu ceva timp doua persoane imbracate in alb, cu bonete, cu umbrele portocalii, ca vor departament separat. Am vazut si o parte din colegii maghiari studenti, putini e drept, legand flori de gardul UMF si cerand separarea. 
M-am intrebat oare de ce vor separarea? 
M-am intrebat oare cine vrea separarea? Ne intalnim cu colegii maghiari, colegi de grupa, la stagii, la lucrari practice, dar nu am auzit niciodata de la ei manifestandu-si aceasta dorinta. Nu discutam aceste subiecte. Discutam despre viata de student, despre ce avem de invatat, despre… cu totul si cu totul altceva decat separarea.
Am auzit asa… de un comitet de initiativa, condus nu stiu de cine, de un fost student, care ulterior am aflat ca nici macar nu a terminat la Tg-Mures pentru ca s-ar fi transferat la o facultate de prin Ungaria. Hm… Aha… am inceput sa inteleg cine vrea separarea…
Am auzit ulterior ca acest comitet de intiativa a dat in judecata UMF. Hahahaha, asta a fost reactia. 
Dar, lucrurile au inceput sa se complice. De ce? Pai, in momentul in care Senatul UMF a trimis Carta UMF la avizare la Ministerul Educatiei, cei de acolo au inceput sa gaseasca … motive de neavizare. 
Zilele trecute, ministrul Funeriu declara ca i-ar fi placut sa fie „lingurar”. Oare de ce nu isi urmeaza visul?
Acelasi minister solicita senatului UMF sa includa in Carta, tot felul de prevederi legate de articolul 135. Nu stiam ce e cu acest articol, asa ca am citit si am realizat ca de fapt articolul 135 di Legea Educatiei este cel care permite separarea. Aha… mi-am zis… De fapt… Ministerul educatiei doreste separarea. Apoi am realizat ca acest minister de fapt a reactionat la cererile unor colegi maghiari care cereau de fapt asta. Am realizat atunci si de ce au fost suplimentate locurile doar la limba maghiara la admiterea in anul 1. 
Apoi prin noiembrie am auzit ca un vicepresedinte al Parlamentului European vorbea de UMF Targu-Mures in termeni nu foarte prietenosi. Am cautat si m-am linistit. Era vorba de un europarlamentar maghiar. Da. De fapt… ei vor separarea.
Am discutat cu colegii mei, reprezentantii mei in senat, colegi care au votat si ei ca sunt impotriva separarii. Au votat de fapt asa cum imi doresc si eu, ei fiind cei care imi reprezinta interesele acolo si pentru asta ii felicit. A aparut in sfarsit si o pozitie oficiala a Ligii Studentilor din UMF care se opune implicarii politicului in autonomia universitara, si pentru asta, Mihai Pavel, Dan Zolog, Catalin Dogar si ceilalti trebuie felicitati! 
Si am inteles de fapt cine doreste separarea. Separarea este dorita de politic. Nu de studenti. Nu de cadrele didactice neimplicate politic, ci de acele cadre didactice si studenti care asculta de telefoanele de la partid, inainte de a vedea care sunt interesele studentilor.
Am vazut cu bucurie reactia rectorului, prof. Constantin Copotoiu, care declara ca: „ministerul de resort va fi chemat in instanta daca va incerca sa impuna modificarile Cartei, incalcand autonomia universitara”. Si am realizat ca de fapt, acest ping-pong al Cartei UMF intre senat si Ministerul Educatiei este o joaca. O joaca prin care ministrul Funeriu vrea ca senatul UMF sa propuna separarea, adica, de ce sa isi asume decizia politicul, lasa ca mai bine senatul UMF sa fie cel care propune separarea. 
Hahaha….m-am prins. 
Politicul vrea separarea dar ii este teama sa si-o asume. 
La final, ce mai ramane de spus? Pai, sunt multe de spus. Senatul UMF trebuie sa reziste in continuare la presiunile politice care vor continua cu siguranta. Le doresc colegilor mei studenti reprezentanti in senat sa reziste, si sa stie ca, eu personal, nu imi doresc separarea, si cand voteaza si ma reprezinta, asta trebuie sa lupte sa puna in practica. Studentii spun NU separarii. Trebuie sa reziste si cadrele didactice membre ale senatului UMF care probabil sunt si ele supuse presiunilor politice. Trebuie sa ne manifestam si noi dorinta ca UMF Targu-Mures sa ramana un brand al Muresului, asa cum era atunci cand eu m-am decis sa vin aici, si sa ramana asa si pentru generatiile urmatoare de studenti.


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EDITORIAL Zi de zi Mures: Oare cine vrea separarea la UMF Târgu-Mures? De fapt nu maghiarii vor, ci politicienii maghiari... si fac orice pentru asta."! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/editorial-zi-de-zi-mures-oare-cine-vrea-separarea-la-umf-targu-mures-de-fapt-nu-maghiarii-vor-ci-politicienii-maghiari-si-fac-orice-pentru-asta/