Elevii maghiari care au picat BAC-ul la limba română, îndemnați să facă plângere la CEDO

July 9, 2019 •social •Views: 1980

O treime din cei înscrişi la examenul de bacalaureat nu au reuşit să promoveze, iar judeţele Covasna, Harghita și Mureș sunt mult sub media de promovabilitate pe ţară, scriu cotidienele locale în ediţia de marţi, potrivit agenției ungare de presă MTI.

Vezi și INACCEPTABIL. În școlile statului român, elevii maghiari din Harghita sunt educați să dorească moarte României

Potrivit MTI, în judeţul Mureş 60,8 la sută din elevii înscrişi la examen au obţinut media de trecere, pe când în Covasna procentul a fost de 58,4 la sută. În cele cinci colegii tehnice din Harghita toţi candidaţii au fost respinşi. Potrivit cotidianului Krónika: în judeţul Harghita au fost înscrişi 2228 de elevi la examenul de bacalaureat, iar 100 nu au promovat niciun examen. Dintre cei 2128 de candidaţi 1071 au obţinut media de trecere (minium 6), iar dintre cei respinşi cei mai mulţi – aproape o mie – nu au reuşit să obţină notă de cinci la examenul scris de limba şi literatura română.

Inspectorul şcolar general al judeţului Covasna, Imre Kiss, a spus: cei mai mulţi tineri care nu au reuşit la proba de bacalaureat în judeţul Covasna au fost respinşi la o singură materie, limba şi literatura română. În judeţul Covasna, au fost 1147 de candidaţi la examenele de la bacalaureat, fiind respinşi 670. În Mureş, din cei 3488 de liceeni înscrişi, s-au prezentat la examen 3332 şi au promovat probele de la bacalaureat 2028 dintre ei.

În sistemul român de învăţământ elevii maghiari au aceleaşi subiecte de bacalaureat, la proba de limba şi literatura română, precum cei care învaţă în română. Această regulă îi discriminează în primul rând pe acei elevi care locuiesc în zone cu populaţie majoritar maghiară şi întâlnesc limba română doar la şcoală. Ministerul Educaţiei a început introducerea predării diferenţiate a limbii române în sistemul de învăţământ, dar acest proces a ajuns doar până în clasa a VI-a.

Potrivit MTI, Fundaţia Székely Figyelő şi Tineretul Maghiar din Ardeal (EMI) le-au sugerat tinerilor care nu au reuşit să promoveze proba de limba română, să depună o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), reclamând sistemul discriminatoriu de examinare de la bacalaureat. Anul trecut mai mulţi liceeni au întreprins acest demers, fiind informaţi anul acesta în martie, că instanţa din Strasbourg le-a înregistrat cauza.

NOTA MEA: acești elevi de etnie maghiară sunt victimele politicii șovine promovate de elita politică a comunității maghiare care îi îndemnă pe aceștia să nu învețe limba oficială de stat pentru ca mai apoi să-i victimizeze. Politicienii maghiari sunt singurii care au de câștigat din acest fapt, în timp ce elevii maghiari au de suferit. Nicio altă etnie din cele 19 din România nu are această problemă. Pentru că nicio altă comunitate de etnici minoritari din România nu concepe să nu cunoască limba oficială de stat și să nu-și însușească literatura țării în care s-a născut.

FOTO: La Liceul Palo Imre din Odorheiu Secuiesc, școală de stat din România, finanțată din bani publici, copiii maghiari au învățat pe 4 iunie 2018 care este harta Ungariei Mari, ziarharghita.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

28 Responses to Elevii maghiari care au picat BAC-ul la limba română, îndemnați să facă plângere la CEDO

 1. Carmen Maria Borsos says:

  Sictir! E o dovadă de bun-simţ să vorbeşti limba ţării în care te-ai născut şi trăieşti! Dacă devii cetăţean american, vorbeşti limba engleză şi susţii examenele în limba engleză! De ce trebuie numai în România să faceţi pe grozavii? Pentru că acest popor a fost mult prea tolerant? Mai uşor cu pretenţiile!

 2. Constantin says:

  Da’ la NASA nu ar trebui sa faca o plangere ? Trebuie trimisi pe luna cat mai repede, altfel ajung altii inaintea lor si iarasi se trezesc minoritari

  • Marian says:

   Nu mai e nevoie, pt că maghiarii au fost primii nu doar în Transilvania, ci și pe Lună și pe Marte! Scrie în cărțile lor de istorie.

 3. Balogh Andras says:

  La acest aspect sunt total de acord.Trebuie sa cunoști limba țării în care trăiești.Aici este o chestiune de voință.

 4. Liviu says:

  Trebuie să învățăm noi limbile minorităților! Nesimțirea bogaților e crasă, auzi : “se intalnesc cu limba romana numai la scoala “,locuiesc intr-o insula pustie ,cu jungla si fara contacte cu lumea din jur ?!

  • Moni says:

   Cei care traiesc in Harghita, Covasna, Mures, o buna parte a jud. Satu Mare, Bihor macar atata ar putea sa faca, sa invete cat decat lb. maghiara. Sau sa nu se vaicare ca maghiarii unde sunt 80-90% nu stiu romaneste. Cine pe unde e in minoritate trebuie sa stie limba majoritatii. Adica romanii din Har,Cov, Mur, Bih, SM unde maghiarii formeaza majoritate masiva pe teritorii largi trebuie sa accepte rolul de minoritate. Daca nu vor trebuie sa-si puna intrebarea ce cauta acolo de ce au venit peste maghiari.

   • mihail says:

    Ieri am aflat o poveste savuroasă despre un secui angajat în Germania. Neștiind limba locului, i-a pretins patronului ca, dacă vrea să se înțeleagă cu el, să învețe…maghiara!
    Vă imaginați ce distracție a fost!
    De aici deducem că problema voastră e cu capul: ori nu puteți învăța o limbă străină, ori nu înțelegeți că trebuie s-o învățați.

    • Oradean says:

     @mihail, am asistat si eu la un caz similar in Suedia, cand lucram intr-o corporatie.
     Aveam doi colegi maghiari, unul din Ungaria si unul din Cluj, se mai organizau teambuilding-uri unde veneau colegi de mai multe nationalitati, unde se vorbea engleza, limba pe care o cunosteau bine si cei doi, din moment ce erau angajati acolo.

     Sa nu zic ca cei doi se apucau de povestit intre ei la masa, cu glas tare, pe maghiara, de parca restul nici nu existau… nicio jena nimic…

     Aparent e un sindrom pe care si-l poarta cu ei peste tot, altfel nu-mi pot explica atata lipsa de educatie elementara… inteleg ca pe romani au boala si nici nu exista pt ei, dar altii ce le-au facut de se poarta asa?

   • Cosmin says:

    “Cine pe unde e in minoritate trebuie sa stie limba majoritatii”. Absolut corect! Voi, fiind minoritate in Romania, trebuie sa stiti limba majoritatii
    “Daca nu vor trebuie sa-si puna intrebarea ce cauta acolo de ce au venit peste maghiari”. Reciproc valabil!

   • Cormio says:

    Din cate scriu Anonymus si Gesta hungarorum, ungurii cand au venit, prin secolul X dHr, din Asia, au gasit pe romanii lui Gelou, Menumorut, Iuliu, cetati getodacice, castre romane, biserici si culturi foarte vechi cu mii de ani vechime Tartaria, a Crisurilor , Tisa culturi materialo-spirituale apartinand bastinasilor. Cultura Crisurilor a supravietuit in Ungaria pina mai ieri, cand in 1918 romanii din zona Crisurilor si de pe Tisa de pe teritoriul actualei Ungarii s-au unit si ei cu Romania, conform principiului nationalitatilor, fiind majoritari pana pe ambele maluri ale Tisei. Acesti romani au fost exterminati de catre poporul ungar in ultimile cateva decenii, de ce ? poporul ungar realizand nu doar un etnocid ci si un genocid cultural, facand Europa mai saraca fara vechea cultura a Crisurilor. La 1850 erau prin Transilvania, cf unui scriitor ungur in “Razboiul Raselor” in jur de 250 mii unguri si cam 270 mii secui; astazi avem peste 1 milion de maghiarizati….s-au inmultit mai rapid decat iepurii.Deci in Romania nu a exterminat nimeni minoritati, in afara de maghiarizati care au facut si fac etnocid genocid si Holocaust la adresa romanilor dar si altora(evrei)…+ purificare etnica(romanii din invatamant, administratie publica,s.a. au fost dati afara din serviciu si goniti din zona.Nu mai vorbesc de distrugerile artefactelor arheologice existente inainte de venirea ungurilor… DE CE ?

 5. alexandru erdei says:

  Domnule Tanasă, în timp ce vă faceți activitatea de șovin-xenofob patologic, juizați adesea? Eu cred ca da!

  • Carmen says:

   alexandru erdei topor – cu afixul coadă de…

  • Csaba w says:

   Domnul xenofob extremist maghiarizat Alexandru , pune mana pe dictionar si afla ce inseamna sovin . Sovin nu inseamna sa iti aperi drepturile in tara ta! De ce nu poti fi realist si corect ?

 6. Elena says:

  Traiesc in Romania 🇷🇴 unde limba oficiala este Limba Romana orce stat Isi pastreaza limba obbligatorio ,,

  • Moni says:

   Da, traiesc in Romania, ca n-au de ales. Traiesc pe teritorii furate de Romania, furate cu populatie maghiara cu tot. Nu poti ignora o minoritate de 1,2M locuitori, care a facut civilizatie, tara infloritoare si i-ati luat-o de-a gata.

   • Dan Tanasa says:

    :)))

    • Fanel says:

     Din râsul ăsta tâmp se vede gradul de cultură. Fie-ți place, fie nu, Transylvania a fost construită de către unguri și sași. Statul Ungar exista de 1100 de ani, pe când România “MARE” de 100…sper că observi diferența de 1000 de ani. Și degeaba vii cu argumentul că săracii români au fost de fapt cei care au construit-o..că este fals. Dar nu am ce face…ai fost crescut cu cultul măreției poporului român, ce se învață la școală în orele de istorie…fapt ce nu are nimic comun cu realitatea istorică.

   • Sunt foarte multi romani maghearizati says:

    Aceste teritorii sunt romanesti ! Nu romanii sunt cei care fura teritorii!

   • Cosmin says:

    Anul 1849, Transilvania condusa de maghiari, exemplu de “civilizatie”:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Stephan_Ludwig_Roth
    “Inalta tradare” insemna actiunile de sustinere a drepturilor nationale si sociale ale romanilor din Transilvania

   • Calin says:

    Cum curca pe u gureste?
    Bem tu Dom!

 7. Elevii din Franta, germania si Spania trec bac-ul numai daca stiu limba oficiala! says:

  In Franta se trece Bac-ul numai daca se cunoaste franceza!!!

  http://etudiant.aujourdhui.fr/etudiant/info/bac-s.html

  • alexandru erdei says:

   În Elveția cum o fi oare? Pe care din cele trei limbi oficiale trebuie să le cunoască elevul? Pe toate trei? Sunteți penibili!

   • Liviu says:

    Cine nu stie materia limba română, deși a studiat-o 12 ani în școală și despre care știa de când a început clasa-I că va fi materie de examen la Bacalaureat, înseamnă că este handicapat mintal sau rău intenționat! Concluzie: să suporte consecințele!

  • Mihai says:

   Iar cei din Catalonia nu dau de loc examen din limba spaniolã. La fel si în Tara Bascilor. Vã recomand sã vã mai doceumentati!

   • Romania este stat national says:

    Totii cetatenii Romaniei trebuie sa stie limba romana!!!

   • Csaba says:

    Minti cu nerusinare ! In Catalonia examenele sunt in spaniola iar catalanii nu vorbesc in prezenta turistilor decat spaniola !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Elevii maghiari care au picat BAC-ul la limba română, îndemnați să facă plângere la CEDO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/elevii-maghiari-care-au-picat-bac-ul-la-limba-romana-indemnati-sa-faca-plangere-la-cedo/