EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN UNGARIA REACȚIONEAZĂ. PS Siluan: Afirmațiile deputatului FIDESZ Simonka Gyorgy cu privire la icoana făcătoare de minuni a părintelui Arsenie Boca nu au nicio acoperire!

February 17, 2012 •Biserica Ortodoxa Romana, Romania, Ungaria •Views: 2871

După ce în urmă cu o săptămână de zile aduceam în atenția opiniei publice cazul blasfemiei mizerabile orchestrată de către deputatul FIDESZ Simonka Gyorgy (foto), primar al localității Pusztaottlaka (in romanește Otlaca Pustă) din Ungaria care susține că are o icoană făcătoare de minuni care aparține părintelui Arsenie Boca, PS Siluan, Episcopul Ortodox român al Ungariei, a remis un comunicat de presă prin care confirmă faptul că nu există niciun indiciu care să ateste faptul că tabloul cu pricina (pentru că este vorba de un tablou și nu de o icoană așa cum susține Simonka!) ar fi opera părintelui Arsenie Boca sau că ar fi făcătoare de minuni.

Am afirmat atunci faptul că Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a girat această blasfemie prin faptul că arhimandritul Calinic ( pe numele lui din buletin Kovács Levente) a fost prezent la conferința de presă în care Simonka a vorbit despre așa-zisa icoană făcătoare de minuni.

După ce am schimbat mai multe emailuri, PS Siluan m-a contactat telefonic și a confirmat faptul că i-a atras atenția în particular lui Simonka să nu facă afirmații fără acoperire în chestiunea pretinsei icoane făcătoare de minuni. Mai mult, PS Siluan este de părere că este greșit ca cineva să promoveze îmbogățirea materială ca pe o minune, așa cum face deputatul Simonka Gyorgy în acest caz. Legat de prezența arhimandritului Calinic la conferința de presă organizată de Simonka, PS Siluan a afirmat că arhimandritul Calinic nu avea de unde să știe ce anume avea de gând să facă Simonka.

Așadar, PS Siluan confirmă faptul că ”icoana” lui Simonka nu este opera părintelui Arsenie Boca și că nu face minuni. Rămân însă câteva chestiuni nelămurite, cel puțin dubioase în opinia mea:

– De ce arhimandritul Calinic, care este din informațiile mele preot paroh în Pusztaottlaka, nu a reacționat chiar atunci, în conferința de presă, față de această mizerie orchestrată de Simonka? De ce nu a reacționat a doua zi?

– Ce caută un deputat FIDESZ, al cărui conducător Viktor Orban luptă împotriva Statului Român, în adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria?
– Cum se face că PS Siluan a reacționat la articolul meu dar a tăcut mâlc atunci când Simonka anunța pe toate canalele că o pictură a părintelui Arsenie Boca l-a facut bogat? Să înțeleg că a deranjat mai tare dezvăluirea blasfemiei decât blasfemia în sine?
– Ce caută un individ care se arată fan al operei iredentiste a scriitorului Wass Albert, care se face vinovat de moartea unor români din Ardeal, ca mirean în adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria?
Foto: profilul de Facebook al deputatului FIDESZ Simonka Gyorgy unde acesta se arată fan al scriitorului maghiar Wass Albert, condamnat în România pentru crime de război.
P.S. pentru arhimandritul Calinic (pe numele lui din buletin Kovács Levente):
BLASFEMÍE s. f. (Livr.) Defăimare a religiei, a dogmelor și a obiectelor de cult; defăimare a lucrurilor sfinte; hulă1. – Din lat.blasphemia. (Nota mea: În momentul în care Simonka susține că o pictură a părintelui Arsenie Boca l-a făcut bogat în opinia mea avem de-a face cu o blasfemie la adresa simbolului pe care îl reprezintă părintele Arsenie Boca.)
A GIRÁ vb. I. tr. a garanta printr-un gir (1). ◊ a garanta pentru cinstea, acțiunile cuiva. (Nota mea: În momentul în care esti prezent fizic la o conferință de presă în care se fac afirmații fără acoperire și nu ai nicio reacție se cheamă că ai girat acele afirmații. Părerea mea!)
CALOMNÍE, calomnii, s. f. Afirmație mincinoasă și tendențioasă făcută cu scopul de a discredita onoarea sau reputația cuiva; defăimare, clevetire. – Din fr. calomnie, lat. calumnia. (Nota mea: Am afirmat că ceea ce face Simonka nu are acoperire. PS Siluan a confirmat afirmațiile mele. Ca atare nu văd unde sunt calomniile!)


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

10 Responses to EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN UNGARIA REACȚIONEAZĂ. PS Siluan: Afirmațiile deputatului FIDESZ Simonka Gyorgy cu privire la icoana făcătoare de minuni a părintelui Arsenie Boca nu au nicio acoperire!

 1. […] Ortodoxă Română din Ungaria a emis duminică, 19 februarie, un nou comunicat de presă, urmare materialului pe care l-am publicat pe blog, prin care face lămuriri suplimentare cu privire la afirmațiile […]

 2. […] Ortodoxă Română din Ungaria a emis duminică, 19 februarie, un nou comunicat de presă, urmare materialului pe care l-am publicat pe blog, prin care face lămuriri suplimentare cu privire la afirmațiile […]

 3. Arhimandritul Calinic says:

  Mulțumesc pentru explicațiile date în legătură cu: blasfemie, a gira și calomnie.
  Drept la replică:
  1. Atunci când am aflat că anumite persoane, datorită cunoștințelor teologice insuficiente, au promovat ideea că icoana presupusă că ar fi pictată de Părintele Arsenie Boca i-a ajutat în devenirea lor, personal i-am dojenit și explicat ca să nu promoveze astfel de idei contrare spiritualității ortodoxe. Ca urmare persoanele în cauză s-au conformat și nici pe site-ul LikeFest, nici în alte locuri nu au mai apărut idei neortodoxe. De altfel, potrivit definiției date cuvântului blasfemie, personal nu cred că cei în cauză au promovat o blasfemie!
  2. La conferința de presă la care am fost prezent nu s-a făcut pomenire nici de termenul de icoană făcătoare de minuni, nici de ideea de mai sus, deoarece persoanele în cauză s-au conformat indicațiilor date. Ca atare nu era cazul să am o reacție.
  3. Din cele de mai sus rezultă că noi ne-am făcut datoria și nu am girat sau susținut nici o blasfemie.
  4. Personal nu am afirmat sau girat sau susținut că icoana în cauză este făcătoare de minuni sau că este opera Părintelui Arsenie Boca. Persoanele competente se vor pronunța.

  Mulțumesc că m-ați înțeles corect.

  • Dan Tanasa says:

   Părinte, cum vă explicați faptul că ați reacționat abia după ce mizeria lui Simonka a fost făcută publică?

   De ce comunicatul Episcopiei nu este categorică în cazul acestei mizerii ordinare prin care un deputat FIDESZ dubios se folosește de un simbol al românilor?

   Admir perseverența cu care incercați să vă apărați. Dacă eram în locul Dvs. săream ca ars după ce luam la cunoștință despre mizeria lui Simonka! Oare de ce Dvs. ați tăcut?

 4. […] fan al scriitorului maghiar Wass Albert, condamnat în România pentru crime de război – la Dan Tanasa Ro Related postsSacrificiul eminescian: calugarirea, moartea si mantuirea lui Eminescu. Spovedania de […]

 5. Dorin Suciu says:

  Omul potrivit, la locul potrivit, în momentul potrivit!
  Românii din Covasna, Harghita și Mureș îți sunt îndatorați. Dorin Suciu

 6. Bravo! Felicitari!
  Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EPISCOPIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN UNGARIA REACȚIONEAZĂ. PS Siluan: Afirmațiile deputatului FIDESZ Simonka Gyorgy cu privire la icoana făcătoare de minuni a părintelui Arsenie Boca nu au nicio acoperire!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/episcopia-ortodoxa-romana-din-ungaria-reactioneaza-ps-siluan-afirmatiile-deputatului-fidesz-simonka-gyorgy-cu-privire-la-icoana-facatoare-de-minuni-a-parintelui-arsenie-boca-nu-au-nicio-acoperire/