Errare humanum est, perseverare diabolicum, doamna Lipă!

January 25, 2016 •sport •Views: 2757

Ministrul Elisabeta Lipă insistă să-și apere circulara stupidă prin care interzice intonarea imnului național al României pe teritoriul României la competițiile sportive interne.

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat luni într-o conferință de presă susținută la Prefectura Brașov, că nu a interzis niciunei Federații sportive intonarea Imnului de stat, precizând că a fost înțeleasă greșit, transmite Agerpres.

„Am fost înțeleasă greșit. Eu una nu mi-aș permite să interzic intonarea Imnului, nu am folosit cuvântul interzis, ci pur și simplu legea spune în ce condiții se intonează imnul. Dar, ca sportiv de performanță căruia i s-a cântat imnul la cea mai înaltă competiție, nu o dată, de foarte multe ori, am zis că nu permit batjocorirea imnului. Când se intonează imnul nu poți decât să ai o poziție decentă, să-ți curgă lacrimile când auzi Deșteaptă-te Române. Nu să te întorci cu spatele, să rupi scaune, să huidui. Și cred că acest comportament nu face cinste nimănui. Federațiile sunt, după cum știți foarte bine, structuri private de interes național, de utilitate publică, cu statut de funcționare. Singura Federație care are obligativitatea intonării imnului este Federația Română de Baschet. Tot Federația Română de Baschet are un regulament care prevede și niște sancțiuni în urma nerespectării intonării imnului. Am cerut poziția Federației Române de Baschet având în vedere că aici sunt mai multe structuri implicate, să ni se facă un raport exact cu ceea ce s-a întâmplat nu numai la Sf. Gheorghe, ci și la Rapid. Circulara pe care eu am dat-o nu a fost un ordin de ministru, pur și simplu am dat o circulară federațiilor române în care ceream să se respecte legea. Nu am interzis nimănui nimic, decât le adresam rugămintea ca intonarea imnului să se facă în condiții decente, de respect”, a explicat ministrul Tineretului și Sportului citată de Agerpres.

Nu, doamna Lipă nu a folosit cuvântul „interzis” în circulara transmisă federațiilor. Ar fi fost culmea! Însă ministrul Elisabeta Lipă a utilizat un joc de cuvinte și o interpretare stupidă a legii, transmițând exact acest lucru: că imnul național al României ar fi interzis la competițiile sportive interne. Chiar Lipă a precizat că nu există o legislație care să permită intonarea imnului național al României pe teritoriul României la competițiile sportive interne (!). Dacă Laszlo Tokes ar fi spus așa ceva aș fi spus că e antiromân.

Faptul că prin circulara semnată de ea Lipă a interzis imnul național al României la competițiile sportive interne a fost confirmat chiar și de oficialii de la meciul de baschet dintre CSU Alba Iulia și CSM Satu Mare, care au invocat circulara semnată de Lipă pentru a refuza intonarea imnului național al României, în ciuda prevederilor Regulamentului Federației Române de Baschet. Cu toate acestea Lipă continuă să ne prostească cu medaliile câștigate de ea și cu momentele când i s-a cântat imnul, detalii care nu au nicio legătură cu subiectul în discuție.

Nu avem legislație care să permită intonarea imnului național al României la competițiile sportive interne, spune Lipă. Serios? Dar, vorba unui cititor al acestui blog, care este prevederea legală care le permite sportivilor să bea apă în timpul meciului? Sau care este prevederea legală care le permite jucătorilor să vorbească între ei în timpul meciului?

Ceea ce nu înțelege Elisabeta Lipă este că patriotismul și bunul simț nu pot fi reglementate prin lege. Nu poți forța pe cineva prin lege să aibe bun simț. Nu poți impune cuiva prin lege să fie patriot. Aceste lucruri se educă, acasă, în familie, sau la școală. Poate că tocmai lipsa unei legislații care să impună bunul simț și patriotismul nu o ajută pe Elisabeta Lipă să înțeleagă gravitatea erorii în care persistă.

Copii americani jură în fiecare dimineața credință Statelor Unite ale Americii și drapelului SUA, un moment cunoscut ca „Pledge of Allegiance”. Nu există nicio lege care să-i oblige să facă acest lucru, există doar unele prevederi legale în unele state care obligă școlile să le permită celor care vor să facă acest lucru să jure credință Statelor Unite ale Americii și drapelului SUA. În video sunt elevi în clasa a II-a la un gimnaziu din SUA care jură credințe Statelor Unite ale Americii și drapelului SUA. Repet, fără obligație legală așa cum are pretenția Elisabeta Lipă.

La fel, pe 12 ianuarie a.c. în orașul american Morgantown a nins puternic astfel că la meciul de baschet dintre West Virginia și Kansas persoana care trebuia să cântul imnul național al SUA nu a mai ajuns. Imnul a fost cântat de un polițist. Sper că polițistul Carlton Smith a avut o bază legală care să-i permită intonare imnului național al SUA la un meci din campionatul universitar, nici măcar NBA.

Da, Elisabeta Lipă are multe medalii și este un fost sportiv de performață. Dar nu despre asta e vorba acum. Acum este vorba de ministrul Elisabeta Lipă care a semnat o circulară care dă apă la moară extremiștilor maghiari și care trădează mai degrabă lipsa ei de patriotism. Și mai este vorba și despre îngâmfare, care te împiedică să recunoști că ai greșit, să îți cere scuze și să reperi de urgență o greșeală. Cu atât mai mult cu cât este vorba de un simbol național.

P.S.: Conducerea Federației Române de Handbal nu mai încearcă să prostească pe nimeni. Conducerea FRH e atât de lipsită de bun simț și de patriotism încă pur și simplu a interzis prin regulament imnul național al României la meciurile din campionatul intern de hadbal.

FOTO: Elisabeta Lipă, Agerpres

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Errare humanum est, perseverare diabolicum, doamna Lipă!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/errare-humanum-est-perseverare-diabolicum-doamna-lipa/