Eva Iova Simon: Ce cãuta neamtu-n Bulgaria???

November 12, 2012 •Ungaria •Views: 1420

Eva Iova

Multe semne de întrebare si poate si mai multe presupuneri s-au fãcut zilele trecute pe seama vizitei la Micherechi a presedintelui Parlamentului Ungariei. Oare de ce vine? Ce vrea de la micherecheni acel politician maghiar, ale cãrui declaratii au fãcut multe valuri în România, începând de la cazul cenusei lui Nyírõ, pânã la mult-dorita autonomie a secuilor. Si, totusi, ce cãuta neamtu-n Bulgaria (cum ar zice Caragiale), adicã presedintele Kövér la Micherechi?

Un rãspuns simplu ar putea fi: Ce sã caute? Nimic deosebit! Doar se plimbã prin tara sa?! Are tot dreptul sã se plimbe, la fel ca românul Matia Corvinul, deghizat sau nu, prin toate satele si orasele tãrii lui.
Atât pentru comuna Micherechi, cât si pentru orasul Jula, unde se gãsesc majoritatea institutiilor reprezentative ale românilor, este un lucru obisnuit sã primeascã vizitele unor politicieni, presedinti de tarã, premieri, ministri sau secretari de stat din România sau Ungaria. Nu o datã s-a întâmplat, si cu sigurantã se va mai întâmpla, ca aceste vizite sã se desfãsoare tocmai în campanii electorale, mica (si, îmi permit sã zic, nenorocita) comunitate a românilor fiind tratatã ca o marionetã a politicienilor din cele douã tãri.

În Ungaria acum nu este campanie electoralã. Deci, ne-ar fi usor sã credem acea explicatie a conducerii satului cã presedintele Parlamentului ungar a venit la Micherechi datoritã unei prietenii personale cu un ungur cãsãtorit cu o româncã din Micherechi. Iar conducerea actualã, care (în mod declarat) nu are nicio culoare politicã, nu a fãcut altceva decât sã se foloseascã de ocazia de a-l întâlni pe cel de-al treilea cel mai puternic politician din tarã. Când ajungi în politicã sau în apropierea ei, toatã lumea (fãrã nicio exceptie) se foloseste de tot si de toate. Toatã lumea îsi vede de interesul lui. Care sã fie interesul micherechenilor în acest caz? Poate li se va construi mai repede mult-doritul centru cultural sau poate vor primi o finantare mai bunã pentru primãrie. Cã totu’ si ar fi culmea sã credem cã legumele produse sub foliile din Micherechi se vor cumpãra mai scump decât cele din alte pãrti.
Presedintele Kövér s-a întâlnit la Micherechi si cu colegii lui de partid. Fideszistii micherecheni sunt însã putini la numãr, ceea ce demonstreazã si datele de la votãrile anterioare. Deci, nu prea ne vine sã credem cã pentru partidul actual de la guvernare, Fidesz, voturile micherechenilor ar fi o mizã electoralã. Ciudat este, ca sã nu zicem suspect, în toatã aceastã vizitã, cã nu a fost prea vizibilã.

Presa maghiarã, nici cea centralã, dar nici cea judeteanã, nu a scris nimic înaintea vizitei. Dupã vizitã a apãrut doar un singur articol într-un ziar de stânga. De ce existã totusi o retinere fatã de aceastã vizitã? Pentru cã ne este fricã de momentul si circumstantele când presedintele Parlamentului ungar va folosi aceastã monedã în fata politicienilor români. Când o sã-i spunã ministrului român de externe, oricum sã se numeascã acesta peste douã luni, cã nu-i adevãrat ce a spus Corlãtean în septembrie, cã în Ungaria nu ar fi asigurate drepturile românilor. Cãci a vãzut cu propriii lui ochi: românii din Micherechi, cea mai româneascã localitate din Ungaria, sunt fericiti si multumiti, au tot ce le trebuie, scoalã, grãdinitã, bisericã. Pânã si autoguvernare minoritarã si echipã de dansuri! Apropo, dansuri. Presedintele Kövér nu a venit la Micherechi cu mâna goalã: a dãruit un milion de forinti, din fondul rezervat presedintelui Parlamentului, pentru echipa de dansuri românesti!
Pânã când minoritãtile din Ungaria danseazã si cântã totul este OK. Doar sã nu înceapã sã gândeascã…

Eva Iova, Foaia Romaneasca, Ungaria

Sursa: RGN Press
Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Eva Iova Simon: Ce cãuta neamtu-n Bulgaria???"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/eva-iova-simon-ce-cauta-neamtu-n-bulgaria/