Eva Iova Simon (Foaia Românească, Ungaria): Credincioși în beznă

April 26, 2013 •Uncategorized •Views: 1663

Eva Iova Simon

Eva Iova Simon

Ungaria a trãit multiple socuri în urma ultimului recensãmânt al populatiei: numãrul locuitorilor tãrii a scãzut sub zece milioane (catastrofã nationalã!); în acelasi timp, numãrul nationalitãtilor conlocuitoare a crescut semnificativ; mai mult de jumãtate din unguri nu au copii; trei sferturi din populatie nu vorbeste nicio limbã strãinã; a scãzut semnificativ numãrul credinciosilor tuturor bisericilor, adicã suntem tot mai necredinciosi. Sunt doar câteva dintre noile traume nationale.

Cei mai supãrati sunt catolicii, care sunt mai putini cu peste un milion. Ei dau „vina” pe Oficiul de Statisticã, pe Internet (deoarece în 2011 deja si singuri, pe cale electronicã, am putut sã ne completãm chestionarele, fãrã a putea fi influentati de vreun recenzor), si probabil si pe Bunul Dumnezeu, care de aceastã datã nu a fost alãturi de ei. Dar la fel a scãzut si numãrul greco-catolicilor, reformatilor si evanghelicilor. Un sfert din populatie nu a vrut sã rãspundã la aceastã întrebare. O întrebare, care, la fel ca cea referitoare la nationalitate, a fost optionalã, deci nu era obligatoriu de rãspuns.

Recensãmintele dintre anii 1949 si 2000, nu au cuprins întrebãri referitoare la religie. Pentru prima datã dupã cãderea comunismului, în anul 2001 am fost întrebati despre credinta noastrã. Atunci, în Ungaria, numãrul crestinilor ortodocsi a fost de 14.520. A tuturor ortodocsilor. Aici însirãm ortodocsii greci, rusi, sârbi, bulgari, români si maghiari. În 2011, numãrul total al ortodocsilor a fost de 13.710. Si dintre toti acestia noi, românii, ocupãm locul întâi. Noi suntem cei mai multi. De credintã ortodoxã românã s-au declarat 5.102 persoane, dintre care însã numai 4.230 s-au declarat si de nationalitate românã. Ceilalti ortodocsi români ar fi, conform datelor de la recensãmânt, de nationalitate bulgarã (2), tiganã (139), greacã (4), germanã (31), armeanã (3), rutenã (4), sârbã (22), slovacã (3), ucraineanã (13), iar altii nu au completat rubrica despre nationalitate. Si culmea misterului: avem si 5 arabi care sunt de credintã ortodoxã românã! Dacã numai atâtia sunt românii ortodocsi, oare ce religie au totusi ceilalti 30 de mii de persoane, care s-au declarat (si) de nationalitate românã: 10.133 sunt romanocatolici, 914 – greco-catolici, 8.801 – reformati, 271 – evanghelici, 573 – unitarieni, etc. Numãrul baptistilor de nationalitate românã este de 705, iar al penticostalilor de 390. În toatã Ungaria! Adunãri ale acestora în care se slujeste (si) în limba românã sunt numai la Micherechi, Chitighaz si Cenadul Unguresc.

Nici de aceastã datã nu vrem sã sugerãm cã rezultatele ultimului recensãmânt le-ar fi falsificat cineva. Cui i-ar sta în interes asa ceva? Cert este însã cã ele nu pot fi tratate ca date autentice, tocmai din cauza absurditãtilor care se prezintã prin acestea.

Cine sunt cei 10 mii de romano-catolici români? Unde, si la care bisericã se roagã ei? Au oare preoti români, care le slujesc în limba românã? Si cei aproape 9 mii de reformati??? Datele publicate acum câteva sãptãmâni despre numãrãtoarea populatiei au adus dupã sine numai haos, întrebãri fãrã rãspunsuri, ipoteze si pãreri de tot felul. Personal încã nu am întâlnit pe nimeni care ar vedea lumina în acest întuneric al datelor de la recensãmânt. Cu totii stãm în beznã si încercãm sã gãsim explicatii la niste date inexplicabile. Dacã cineva a reusit totusi sã dezlege acest misterios calcul unguresc, îl rugãm frumos sã ne dea de stire si sã ne explice si nouã!

Eva Simon, Foaia Romaneasca, 26 aprilie 2013

Sursa: RGN PressTags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Eva Iova Simon (Foaia Românească, Ungaria): Credincioși în beznă"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/eva-iova-simon-foaia-romaneasca-credinciosi-in-bezna/