EVENIMENT. Ediția a XII-a a Universității de Vară Izvoru Mureşului va avea loc în perioada 11-16 august 2014

Distribuie acest articol!

16_universitatea_de_vara_2013

La ediția din 2013 a participat și Traian Băsescu (FOTO: rgnpress.ro)

După primele zece ediţii Universitatea de Vară Izvoru Mureşului organizată de Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil eveniment de „parteneriat româno-român” atât prin participanţi (tineri din afara hotarelor ţării şi din ţară), prin temele abordate cât şi prin corpul conferenţiarilor format din elita universitară şi culturală românească, dar și prin prezența principalilor oameni politici ai României.

Ediţia din anul 2013 s-a bucurat de o puternică mediatizare din partea presei scrise şi electronice naționale.

Ediţia din acest an a Universităţii de Vară “Izvoru Mureşului”, cu „ROMÂNIA EUROPEANĂ ŞI ROMÂNII DE LA FRONTIERA UNIUNII EUROPENE ȘI NATO” se va desfăşura în perioada 11-16 august 2014, la Complexul Sportiv şi de Tineret Izvorul Mureşului, judeţul Harghita.

Programul va cuprinde teme precum:

1. Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor. Dar al clasei politice de pe cele două maluri ale Prutului?

2. Drepturile minoritarilor din România vs. Drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani;

3. Comunitățile românești din vecinătate și din Balcani între afirmare identitară și deznaționalizare; De ce România nu face mai mult?

4. Situația școlilor și a bisericilor românești din spațiul din jurul granițelor, ca factor de păstrare a identității etnice;

5. Politica partidelor parlamentare față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România;

6. Românii din afara granițelor în preocupările instituțiilor de stat și ale asociațiilor nonguvernamentale;

7. Sprijinul statului român pentru păstrarea identității etnice a românilor din jurul frontierelor și din Balcani;

8. Implicațiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita și Mureș

9. Autonomia teritorială pe criterii etnice a așa-zisului Ținut Secuiesc – formă actualizată a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare;

10. Transilvania furată. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania. De ce statul român nu reacționează?

11. Românii romano-catolici din Moldova în fața presiunilor de maghiarizare

12. Strategii de solidaritate româno-română, în preocupările administrației publice și a partidelor politice;

La lucrări vor participa tineri cursanţi din ţară şi de peste hotare (Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia) precum şi conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate ( Iași, Cluj, București).

Au fost invitați, ca și la edițiile precedente, conducătorii statului român, miniștri, parlamentari reprezentând spectrul politic românesc.

Tinerii studenţi, profesori, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice vor dezbate timp de mai multe zile tematica mai sus enunţată.

La lucrări pot participa și români din diasporă sau din România. Participarea este liberă trebuind doar achitată cazarea și masa la pensiunile din Izvoru Mureșului.

Sursa: RGN PRESS

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Distribuie acest articol!

    Urmărește alte articole

    Dan Tanasă

    "Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moș îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănțuit."
    Titlul poeziei: Decebal către popor
    Autor: George Coșbuc

    „Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
    meriți ceea ce ai.”
    John C. Maxwell

    © 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
    Despre mine Blog Partidul AUR