EXCLUSIV. ACT DE TRĂDARE DE NEAM. Proiectul legislativ care oficializează LIMBA MAGHIARĂ în sănătate, adoptat și de Camera Deputaților

April 11, 2017 •Camera Deputatilor •Views: 9739

Camera Deputaților a adoptat astăzi proiectul legislativ inițiat de un grup de 13 deputați și senatori UDMR care va obliga unitățile spitalicești să angajeze vorbitori de limba maghiară.

Vezi și PARLAMENTUL TRĂDĂRII NAȚIONALE. 13 noiembrie, votată de PSD și PNL Ziua limbii MAGHIARE în România

Proiectul intitulat „Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art.41 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011” a fost adoptat astăzi de Camera Deputaților cu 263 de voturi „pentru” din cei 264 de deputați prezenți (detalii despre vot aici).

Proiectul de lege adoptat astăzi a fost depus în luna aprilie a anului trecut la Camera Deputaților și înaintat ulterior Senatului. În luna decembrie 2016 Senatul a doptat tacit acest proiect legislativ pentru ca la începutul lunii februarie a.c. acesta să fie înaintat Camerei Deputaților. La începutul lunii aprilie acesta a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.

Potrivit formei adoptate la Senat, proiectul va modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și Legea nr. 292/2001 a asistenței sociale în sensul că, potrivit proiectului, „În unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numără cel puțin 5000 de cetățeni, prin grija autorităților administrației publice locale, instituțiile și unitățile de asistență socială încadrează și personal cunoscător al limbii minorităților naționale respective”.

În fapt, adoptatea acestei prevederi legale constituie o nouă discriminare pozitivă inutilă la adresa comunității maghiare din România și va duce la epurarea etnică a românilor din unitățile spitalicești din Transilvania în general și din județele Covasna și Harghita în mod special.

Aceast proiect se inspiră din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale care la art. 19 prevede faptul că „În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte”. Acest articol de lege, împreună cu alte prevederi legale, a fost utilizat de UDMR pentru a-i epura etnic pe românii din administrația publică locală din zonele controlate de UDMR. Zeci de instituții publice din județele Covasna și Harghita, dar și din Transilvania în general, condiționează angajarea de cunoașterea limbii maghiare pentru absolut toate posturile scoase la concurs. Un caz foarte cunoscut este Primăria Miercurea Ciuc, în care absolut toate posturile sunt condiționate la angajare de cunoașterea limbii maghiare (detalii aici).

Adoptarea acestui proiect în această formă reprezintă o nouă cedare slugarnică a clasei politice de la București în fața acțiunilor șovine și antiromânești ale UDMR. Etnicii maghiari se pot angaja în acest moment fără probleme în orice spital din România, fără ca legea să oblige vreun spital să-i anagajeze doar pentru că sunt maghiari. Niciun etnic maghiar din România nu s-a plâns că nu a fost anagajat într-un spital din România pentru că este etnic maghiar sau pentru că știe limba maghiară.

Mai mult, proiectul creează precedentul pragului de 5.000 de locuitori pentru a obliga instituții publice să angajeze vorbitori de limba maghiară. Odată adoptat în această formă, proiectul va constitui un precedent pentru UDMR să solicite și modificarea Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale în sensul scăderii pragului de la 20% la 5.000 de cetățeni.

Adoptarea acestui proiect în această formă constituie un nou pas către oficializarea limbii maghiare în România. Modul complet iresponsabil și slugarnic la adresa UDMR în care au acționat PSD, ALDE, PMP și PNL în acest caz constituie un nou pas către ruperea Transilvaniei de România.

Fișa proiectului legislativ poate fi consultată aici.

FOTO: Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, bn24.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

15 Responses to EXCLUSIV. ACT DE TRĂDARE DE NEAM. Proiectul legislativ care oficializează LIMBA MAGHIARĂ în sănătate, adoptat și de Camera Deputaților

 1. Pipinica Viorica says:

  Pe vremea lui Ceaușescu erau clase in limba maghiară, secții la facultate in limba maghiară, plăcuțe bilingve in toate orașele din Transilvana și cu toate astea romanii și maghiarii au trăit in armonie 40 de ani.Eu am fost la un liiceu in Deva care avea secție maghiară dar niciodată nu m-am gândit că maghiarii ar gândii negativ referitor la romani.Am și aveam colegi prieteni.Eu considerată că șovinismul atât de o parte cat si de cealaltă face rău.

 2. […] Vezi și EXCLUSIV. ACT DE TRĂDARE DE NEAM. Proiectul legislativ care oficializează LIMBA MAGHIARĂ în săn… […]

 3. […] Proiectul inițiat de UDMR a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 11 aprilie a.c., după ce în luna decembrie 2016 fusese adoptat tacit și de Senat (detalii aici). […]

 4. […] Proiectul inițiat de UDMR a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 11 aprilie a.c., după ce în luna decembrie 2016 fusese adoptat tacit și de Senat (detalii aici). […]

 5. […] Proiectul inițiat de UDMR a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 11 aprilie a.c., după ce în luna decembrie 2016 fusese adoptat tacit și de Senat (detalii aici). […]

 6. […] Proiectul inițiat de UDMR a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 11 aprilie a.c., după ce în luna decembrie 2016 fusese adoptat tacit și de Senat (detalii aici). […]

 7. dr. Veress Albert says:

  Oameni buni! Oameni buni! De ce atâta vorbărie duşmănoasă? Legea nu condiţionează angajarea cuiva de cunoaşterea limbii maghiare! Spune doar că: “…prin grija autorităților administrației publice locale, instituțiile și unitățile de asistență socială încadrează și personal cunoscător al limbii minorităților naționale respective”. Atenţia la silaba “ŞI …personal”. Nu vi se pare normal, ca acel bolnav care vorbeşte o altă limbă maternă, să aibă posibilitatea de a-şi etala necazurile pe limba lui maternă? Cu ce lezează astfel interesele majorităţii? Acum m-am întors din Chişinău, de la o conferinţă medicală. La spitalul lor republican ruşilor li se vorbea ruseşte, găgăuzilor (e adevărat, ei au o republică autonomă!) medici cunoscători de găgăuză le vorbeau în găgăuză. Şi uite, Rep. Moldova nu s-a destrămat! Iar colegilor români nici prin minte nu le trece să dezgroape săcurea războiului pentru a-i ataca pe cei care vorbesc mai bine rusa sau găgăuza decât româna. E că trăim într-o ţară tare fericită, dacă marea noastră problemă e doar modul în care să se vorbească la un spital sau unitate administrativă.

  • Dan Tanasa says:

   Domnule Veress, mă tem că sunteți la fel de manipulator și pervers ca și inițiatorii legii. Vreți să spuneți că de 27 de ani etnicii maghiari nu pot vorbi în spitale în limba lor maternă? Vreți să spuneți că etnicii maghiari doctori sau asistente nu se pot angaja în lipsa acestei legi? Evident că legea este o aberație fără margini, în fapt o nouă modalitate de epurare etnică a românilor din unitățile spitalicești. Exact cum se procedează acum cu Legea nr. 215/2001. Câți angajați români sunt în Primăria Sfântu Gheorghe sau Miercurea Ciuc. Sunt zeci de instituții publice în România în care nu este angajat niciun român. Unde este datoria fiecărui cetățean român de manifesta loialitate față de statul care le plătește salariile și pensiile și de a cunoaște limba oficială de stat?

  • Limba romana este un bun leac says:

   Domnule dr. Veress Albert,

   Multi dintre vorbitorii din limba maghiara sunt de origine romana ce au fost maghearizati cu voie sa fara! Pentru acestia este o sansa de insanatosire daca realizeaza cine sunt de fapt?
   Despre acesti renegati, Miron Manega da un citat din Eminescu:
   https://www.youtube.com/watch?v=bO7WCv6uPpc

   De ce comunitatea de romanii din Ungaria nu beneficiaza de drepturi elementare?

   • Lasitatea medicilor unguri says:

    Domnule dr. Veress Albert,

    De ce medicii unguri nu au incercat sa opreasca genocidurile facute de armata maghiara impotriva romanilor in anii ’40? Criminali de razboi sunt niste cazuri patologice, asa se explica cruzimea de care au dat dovada in anii ’40!
    Vorbitorii de limba maghiara de origine romana s-au comportat si ei cu salbaticiei in acei ani. Citeva cuvinte romanesti i-ar fi facut sa-si recapete mintile !!!

   • O voce romaneasca says:

    Multi vorbitorii din limba maghiara de origine romana sunt in suferinta ca le lipseste graiul romanesc! Daca ar fi lasati in libertate adica daca UDMR nu i-ar manipula atunci fosti nostri romani s-ar insanatosi!

  • Doru says:

   Tu ești ungur? Nu ar fii mai normal că cetățenii de origine maghiară sa vb românește? Doar sunt născuți și crescuți aici. Sau doriți autonomie prin orice mijloc? HAI SICTIR BĂ.

 8. Un ostas al lui Horea says:

  De ce nu au aceleasi drepturi si romanii din Ungaria? Drepturile excesive a minoritatiilor din tara ar trebui sa fie detinute si de romanii din afara granitilor!

  Ungaria extermina comunitatea de romani iar UDMR abuzeaza de super drepturi! UDMR extermina romanii din zonele unde UDMR are majoritate!

  De ce a votat contra legilor romanesti Benkő Erika?

  Ce interes are UDMR sa voteze contra problemelor romanesti??????

 9. hgf says:

  de facto, provincia este deja pierduta pe mana tradatorilor romani din Transilvania, Banat, Cri;ana-Maramures, Muntenia, Moldova, de fapt a partidelor ce guverneaza din 1989 incoace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. ACT DE TRĂDARE DE NEAM. Proiectul legislativ care oficializează LIMBA MAGHIARĂ în sănătate, adoptat și de Camera Deputaților"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-act-de-tradare-de-neam-proiectul-legislativ-care-oficializeaza-limba-maghiara-in-sanatate-adoptat-si-de-camera-deputatilor/