EXCLUSIV. Adoptat tacit la Senat, proiectul care reincriminează penal ofensa adusă însemnelor naționale stă blocat de doi ani la Camera Deputaților

June 5, 2018 • Camera Deputatilor • Views: 1592

Proiectul de lege prin care se dorește reincriminarea ofensei aduse însemnelor naționale stă blocat de doi ani la Camera Deputaților, după ce a fost adoptat tacit de Senat. Deși a avut majoritate, coaliția PSD-ALDE a refuzat să reincrimineze batjocorirea simbolurilor naționale.

Vezi și DRAPELUL ROMÂNIEI FURAT. Prefectul de Covasna solicită reintroducerea în Codul Penal a infracţiunii de ofensă adusă însemnelor naţionale

Un grup de senatori și deputați PSD şi UNPR au propus în 2015, într-un proiect de modificare a Codului Penal, reintroducerea pedepselor cu închisoare de la 1 an la 3 ani pentru infracţiunea de dispreţ pentru însemnele naţionale, considerând că dezincriminarea acestor fapte poate duce şi la omiterea arborării drapelului României. Proiectul a fost susținut de Guvernul României, condus la acea vreme de Dacian Cioloș.

Potrivit formei adoptate de Senat în luna aprilie 2016, fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se va pedepsi cu închisoarea de la 1 an la 3 ani. Fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Dezincriminarea penală a ofensei aduse însemnelor naționale s-a făcut prin Legea nr. 286/2009 și are ca efect nepedepsirea penală a unor fapte care aduc atingere simbolurilor naționale. România se află în acest moment într-o situație cât se poate de ridicolă dacă stăm să ne gândim că orice cetățean poate manifesta dispreț la adresa simbolurilor naționale sau poate defăima aceste simboluri fără să suporte vreo consecință legală (un exemplu aici).

De-a lungul timpului, prefectul județului Covasna a făcut mai multe apeluri pentru reincriminarea ofensei aduse însemnelor naționale având în vedere disprețul cu care sunt tratate simbolurile naționale în zonele controlate politic de UDMR. În ultimii ani, în zonele controlate politic de UDMR au existat mai multe incidente care nu au putut fi pedepsite în niciun fel din lipsa unei legislații în acest domeniu.

Prin comparație, în Germania un simplu gest obscen în trafic îți poate duce 4000 de euro amendă (detalii aici).

Fișa proiectului legislativ poate fi consultată aici.

FOTO: Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend