EXCLUSIV. Ambasadorul Ungariei la București contrazis de Asociația Profesorilor din Ungaria în scandalul ”Nyirő József”. APU: ”Nyirő József şi Wass Albert au fost extremiști și antisemiți”!

May 17, 2012 •antiromanism, antisemitism, extremism maghiar, iredentism, separatism etnic, sovinism maghiar, Wass Albert •Views: 1903

Portalul online Origo.hu a publicat azi protestul Asociației Profesorilor din Ungaria față de decizia Guvernului de la Budapesta de a introduce în noul Curriculum Naţional Ungar autori consideraţi antisemiţi. Sub titlul ”Profesorii maghiari vorbesc de autori obligatorii antisemiţi în Curricumul Naţional” se face vorbire despre presiunea politică prin care au fost introduşi în noul Curriculum Naţional Ungar autori consideraţi antisemiţi – a declarat Asociaţia profesorilor din Ungaria , după ce miercuri a fost adoptată noua curiculă a învăţământului din Ungaria.

Potrivit  Asociației Profesorilor din Ungaria, scriitorii Szabó Dezső, Nyirő József şi Wass Albert nu sunt conservativi, ci naţionalişti extremişti. „La Szabó Dezső şi Nyirő József nici viziunea asupra lumii, nici stilul nu sunt conservatoare”. În afară de rădăcinile lor ardelene, pe cei trei scriitori (a căror operă e considerată a fi fără prea mare valoare literară, de altfel) îi uneşte tocmai antisemitismul lor – mai scrie în protestul adresat secretarului de stat pentru învăţământul din Ungaria.

Comunicatul de presă al Asociației Profesorilor din Ungaria vine să contrazică recentele declarații ale ambasadorului Ungariei la București, Fuzes Oszkar, legate de demersurile Republicii Ungare de a-l reînhuma pe Nyirő József  la Odorheiul Secuiesc pe 27 mai a.c.. Întrebat de presă cu privire la acest scandal, ambasadorul Ungariei a afirmat că Nyirő József nu a fost nici antiromân și nici antisemit.

În România toți cei trei scriitori maghiari, dar în special Nyirő József şi Wass Albert sunt puternic promovați pe bani publici de către organizații extremiste maghiare precum UDMR sau PCM.

Spre exemplu Nyirő József are cel puțin două busturi pe teritoriul României, la Odorheiul Secuiesc și Jimbor, județul Brașov. De asemenea o școală din județul Harghita poartă numele lui.


 


Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

9 Responses to EXCLUSIV. Ambasadorul Ungariei la București contrazis de Asociația Profesorilor din Ungaria în scandalul ”Nyirő József”. APU: ”Nyirő József şi Wass Albert au fost extremiști și antisemiți”!

 1. […] contrazicerea publică a ambasadorului ungar de către Asociației Profesorilor din Ungaria. Conform jurnalistului Dan Tănasă, prin intermediul portalului online Origo.hu, profesorii din Ungaria au publicat un manifest solid, […]

 2. […] contrazicerea publică a ambasadorului ungar de către Asociației Profesorilor din Ungaria. Conform jurnalistului Dan Tănasă, prin intermediul portalului online Origo.hu, profesorii din Ungaria au publicat un manifest solid, […]

 3. […] și EXCLUSIV. Ambasadorul Ungariei la București contrazis de Asociația Profesorilor din Ungaria în sc… Posted in: antiromanism, extremism maghiar, iredentism, separatism etnic, sovinism maghiar, […]

 4. […] în scandalul ”Nyirő József”May 18, 2012 By Bogdan Diaconu Leave a CommentÎi mulţumesc lui Dan Tănasă pentru această descoperire.EXCLUSIV. Ambasadorul Ungariei la București contrazis de Asociația […]

 5. Székely János says:

  Cineva poate sa citeze ceva de gen antisemitic si extremism de la Wass Albert si de la Nyirő? La Szabó Dezső se poate gasi, dar la Wass si la Nyirő nu prea.
  Asociația Profesorilor din Ungaria = Asociatia Profesorilor Antimaghiari din Ungaria.

  Si la Eminescu se poate gasi versuri de antimaghiarism, dar asta nu e o problema.
  Nici antiromanismul nici antimaghiarismul nu e o problema in lumea asta, numai antisemitismul… Nu?

 6. Anonim says:

  intre timp am analizat “tabara” Szekely Siget . presupun ca te-ai uitat si tu Dane. nu e tabara terorist-iredentista e de-a dreptul nazista si nu ma refer doar la formatii .foarte interesant presupun ca PPE ar fi incantati sa auda ce face budapesta prin ongurile lui Tokes aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Ambasadorul Ungariei la București contrazis de Asociația Profesorilor din Ungaria în scandalul ”Nyirő József”. APU: ”Nyirő József şi Wass Albert au fost extremiști și antisemiți”! "! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-ambasadorul-ungariei-la-bucuresti-contrazis-de-asociatia-profesorilor-din-ungaria-in-scandalul-nyiro-jozsef-apu-nyiro-jozsef-si-wass-albert-sunt-au-fost-extremis/