EXCLUSIV. Biserica germană din Malcoci, monument al indolenței românești. FOTO

May 25, 2013 •Tulcea •Views: 4505

Biserica germana Malcoci Tulcea

La 9 km de municipiul Tulcea, spre Murighiol, se află satul Malcoci, o mică localitate înființată în anul 1843 de către 25 de familii de germani. Potrivit wikipedia.org, germanii care au întemeiat această localitate erau originari din Alsacia, Valea Rinului și Baden iar denumirea inițială a localității a fost Malkotsch.

Una din mărturiile care mai vorbește despre foștii locuitori germani ai localității este biserica germană din centru. Din păcate, lăcașul de cult este astăzi o ruină. Doar turnul mai stă în picioare (este doar o chestiune de timp până când acesta se va prăbuși). Absolut nimic nu te avertizează că te afli în preajma unui monument istoric. Din ce-am observat, clădirea nici măcar nu este declarată monument istoric. Am ”vizitat” biserica și recunosc că am rămas cu un gust amar. Un gustul amar dat de indolența celor care au rămas în Malcoci după plecarea germanilor și care nu au făcut absolut nimic pentru salvarea unui lăcaș de cult cu o arhitectură aparte. Un maidan, grămezi de moloz, câțiva pereți și un turn care mai stau în picioare. Atât a mai rămas din biserica germană din Malcoci.

Majoritatea germanilor au părăsit localitatea, strămutați de Germania nazistă în 1940. (Mai multe detalii aici)

La câțiva pași de biserică se află o piatră comemorativă așezată în 2002 de către foștii locuitori germani ai localității.

Monument Biserica germana Malcoci Tulcea

Ruinele bisericii vorbesc despre vremuri apuse și despre indolența localnicilor care au abandonat un monument istoric doar pentru că nu era al românilor.

Biserica germana Malcoci Tulcea fata

Biserica germana Malcoci Tulcea dreapta

Biserica germana Malcoci Tulcea dreapta fereastra (2)

Biserica germana Malcoci Tulcea fereastra detaliu

Biserica germana Malcoci Tulcea lateral dreapta

Biserica germana Malcoci Tulcea lateral stanga

P.S.: Martie 2015. Sunt acuzat, cred pe nedrept, că i-aș culpabiliza pe românii din Malcoci pentru starea în care se află acest monument, fără să spun nimic de proprietarul clădirii. Pentru a lămuri lucrurile, adaug acum câteva detalii pe care ar fi trebuit să le menționez încă de la publicarea articolului. În primul rând, regret faptul că am crezut că am lăsat să se înțeleagă și nu am spus foarte clar faptul că principalul vinovat pentru starea în care se regăsește acest lăcaș de cult este fără îndoială proprietarul, Biserica Romano-Catolică, nu Biserica Ortodoxă și enoriașii săi. Nepăsarea este în principal a celor care au în proprietate clădirea dar și a celor care au găsit în ea un loc de rugăciune, germanii și urmașii lor. În al doilea rând, cred că românii rămași în urmă ar fi trebuit să facă mai mult, sau măcar să încerce, pentru a salva acest monument. Direcția de Cultură Tulcea, primarul, Ministerul Culturii, instituții care au abandonat și ele, după proprietar, acest monument. Germanii plecați au abandonat monumentul și nu l-au mai îngrijit pentru simplul fapt că locuiesc acum foarte departe. Cred însă că românii rămași în urmă ar fi trebuit să facă mai mult.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to EXCLUSIV. Biserica germană din Malcoci, monument al indolenței românești. FOTO

  1. sara stancescu says:

    Au plecat nemtii si au ramas ungurii! Ii preferam pe nemti! Aia cand pun mana pe ceva iese lucru bun! Biserica este f frumoasa! Pacat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Biserica germană din Malcoci, monument al indolenței românești. FOTO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-biserica-germana-din-malcoci-monument-al-indolentei-romanesti-foto/