EXCLUSIV. Cine este Ioan Căianu, românul MAGHIARIZAT prezent pe fațada a trei instituții publice din Harghita? FOTO

June 10, 2013 •Ioan Căianu •Views: 3261

Ioan Căianu (FOTO: wikipedia.com)

Ioan Căianu (FOTO: wikipedia.com)

Ioan Căianu, un român născut în anul 1629 în Căianu Mic (azi județul Bistrița Năsăud), devenit călugăr franciscan, este acum o figură importantă în procesul de maghiarizare a spațiului public din județul Harghita.

Ioan Căianu s-a născut la 8 martie 1629 în Căianu Mic într-o familie de români. Ulterior a ajuns călugăr franciscan. Vasta sa activitate în domeniul muzicii bisericești, pedagodiei și a folclorului este valorificată de către comunitatea maghiară din Harghita, sub coordonarea UDMR, și prezentată ca fiind opera unui maghiar, după ce în prealabil i-au maghiarizat numele.

În acest moment în județul Harghita există numai puțin de trei instituții publice care poartă numele lui Ioan Căianu, nume maghiarizat în Janos Kájoni: Biblioteca Județeană Harghita și-a schimbat numele în Biblioteca Județeană Kájoni János, Școala Generală Kájoni János din comuna Ciceu și Liceului Tehnologic ”Joannes Kájoni” din Miercurea Ciuc.

Despre cine a fost Ioan Căianu aflăm câteva informații de pe pagina oficială de internet a Liceului Tehnologic ”Joannes Kajoni” Miercurea Ciuc:

JOANNES KÁJONI (1629-1687)

S-a născut la Căianu Mic (jud. Cluj) în 1629. Din puţinele consemnări autobiografice aflăm, că provine dintr-o familie de naţionalitatea română : „Natus valachus sum”. În perioada 1644 – 1648 învaţă la franciscanii de la Şumuleu Ciuc, îşi continuă studiile la Nagyszombat (Ungaria), apoi se întoarce la Şumuleu şi conduce construcţia şcolii franciscane (1669).

Avea o cultură vastă, era un adept înflăcărat al progresului. Era muzician învăţat, cunoscut constructor de orgă şi pedagog strălucit. El a construit tipografia manuală de la Şumuleu Ciuc, prima lucrare tipărită fiind „Cantionale Chatolicum” (carte de cîntece bisericeşti), în 1676. Peste trei ani primeşte aprobare şi pentru tipărirea manualelor. Este cunoscut ca şi cronicar şi ca folclorist.

Activitatea lui vastă a fost întreruptă de moartea survenită pe data de 25 aprilie 1687.

Mai multe informații cu privire la viața și activitatea lui Ioan Căianu aflăm însă de pe portalul wikipedia.com:

Ioan Căianu (în maghiară Kájoni János, latinizat Ioannes Caioni) (n. 8 martie 1629, Căianu Mic – d. 25 aprilie 1687, Lăzarea) a fost un călugăr franciscan din Transilvania, primul autor român de muzică cultă, constructor și reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor renascentist și precursor al iluminismului.

Originea și numele

În legătură cu originea sa, Ion Căianu însuși notează: „Natus valachus sum” („M-am născut român”). Este primul autor atestat de muzică cultă din Transilvania, în condițiile în care până relativ recent a fost considerat doar culegător de muzică. Căianu a avut o contribuție însemnată (dar nu unică) la întocmirea codicelui care îi poartă numele, Codex Caioni.

În privința variantelor numelui său, în epocă s-a folosit grafia cu inițiala „K”, astfel: Joannes Kajoni. În timp ce versiunea latinizată este cea mai răspândită astăzi între cercetătorii străini (Caioni), în România și Ungaria se folosesc îndeosebi variantele reconstituite la nivelul limbii actuale (neconfirmate în epocă): Ioan Căianu și Kájoni János.

Viața și activitatea

S-a născut în Căianu Mic din comitatul Solnoc-Dăbâca (devenit mai târziu județul Someș, astăzi județul Bistrița-Năsăud). A copilărit în Cluj și la Șumuleu Ciuc. Era de origine nobilă: mătușa lui, Judit, era soția lui István Rácz, căpitanul garnizoanei de Ciuc. Și-a început studiile la iezuiții din Cluj, continuându-le la franciscanii din Șumuleu Ciuc. Va fi adus lamănăstirea de aici de mătușa sa. În anul a 1647 depus jurământul monahal. Pentru a-și continua studiile, Căianu pleacă la Nagyszombat, unde se axează pe științe muzicale. În 1655 a fost sfințit preot. A locuit la Michaza (azi în județul Mureș) și Lăzarea (azi în județul Harghita).

Ioan Căianu a murit în data de 25 aprilie 1687, în localitatea Lăzarea, în Scaunul Secuiesc al Ciucului. A fost înmormântat în cimitirul mănăstirii franciscane, într-o groapă neînsemnată, conform dorinței sale.

Tipografia din Șumuleu Ciuc

În 1675, Căianu fondează o tipografie la Șumuleu Ciuc, unde își tipărește propriile publicații, dar și manualele școlare necesare pentru școala franciscanilor din Șumuleu Ciuc. Motivele fondării tipografiei sunt descrise în Cantionale catolicum (lucrarea aflată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj), astfel:

„Am vrut să-mi slujesc draga mea țară și să dau posibilitate cu munca mea să se aducă laude necontenite lui Dumnezeu și din partea altora.”

—Ioan Căianu – Cantionale Catolicum”

Lucrarea s-a bucurat de apreciere mare, încât a fost retipărită de trei ori (în 1719, 1805 și 1806).

Tipografia fondată de Căianu s-a dovedit a fi avut mare însemnătate pentru catolicii din Ținutul Secuiesc și Moldova. Prima carte tipărită aici a fost „Cantionale catholicum” (1676). După trei ani, se primește aprobarea pentru tipărirea manualelor școlare. Un preot de rang înalt din Polonia va lăuda manualele tipărite sub îndrumarea lui Căianu. Mai târziu, în timpul Revoluției din 1848 s-a tipărit tot aici „Hadi lap” („Foaia oștirii”) și un număr de proclamații revoluționare (exemplare ale acestora pot fi văzute la muzeul amintit din Cluj).

Mai multe detalii pe wikipedia.com

În acest moment, în localitatea Căianu Mic (jud. Bistrița Năsăud) există o școală care poartă numele ”Ioan Căian Românul”

Bustul lui Ioan Căianu din curtea Grupului Școlar ”Ioan Căian Românul”, Căianu Mic, jud. Bistrița Năsăud

Bustul lui Ioan Căianu din curtea Grupului Școlar ”Ioan Căian Românul”, Căianu Mic, jud. Bistrița Năsăud

Prefața și Cuvântul înainte al îngrijitorului de ediție al Codex Caioni, apărut la București în 1993.

Codex Caioni Ioan Caianul

Codex Caioni Ioan Caianul 1

Codex Caioni Ioan Caianul 2

Codex Caioni Ioan Caianul 3

Codex Caioni Ioan Caianul 4Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Cine este Ioan Căianu, românul MAGHIARIZAT prezent pe fațada a trei instituții publice din Harghita? FOTO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-cine-este-ioan-caianu-romanul-maghiarizat-prezent-pe-fatada-a-trei-institutii-publice-din-harghita-foto/