EXCLUSIV. Cotidian maghiar din Covasna AMENINȚĂ: ”Răbdarea noastră este pe sfârşite”

March 23, 2015 •extremism maghiar •Views: 15352

Un articol publicat în data de 11 martie a.c. în cotidianul covăsnean de limbă maghiară Haromszek vorbește despre viitoarele ”reacţii din ce în ce mai irascibile, nervoase şi imprevizibile” care vor avea ”consecinţe imprevizibile” în cazul în care revendicările separatiste ale maghiarilor din așa-zisul ținut secuiesc nu vor fi puse în practică.

”Răbdarea noastră este pe sfârşite

Festivitatea de comemorare şi demonstraţia de ieri după-amiază, care au fost liniştite până atunci şi s-au desfăşurat într-o atmosferă plăcută, s-au transformat aproape pe neobservate, în câteva secunde, într-o demonstraţie neliniştită, nervoasă şi gata să explodeze. Este adevărat că metamorfoza nu a venit de la sine: a fost nevoie de provocare, de atitudinea de desconsiderare a reprezentanţilor prefecturii, de un nivel ridicat de aroganţă din partea puterii, care au umplut paharul.

Vezi și Cotidianul de limbă maghiară HAROMSZEK: Poporului SECUIESC i se cuvine inclusiv dreptul de a întemeia un stat independent, însă nu i se permite nici măcar autodeterminarea interioară în cadrul României! Ziua națională a României este o RUȘINE! PROPAGANDĂ NAȚIONALIST-ȘOVINĂ ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI ÎN PRESA DE LIMBĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA

La Sfântu Gheorghe au avut loc deja multe proteste, însă nu s-a mai întâmplat ca reprezentantul prefectului să nu vrea să preia petiţia. Acest lucru reprezintă o ignorare a comunităţii care utilizează instrumentul exprimării democratice a opiniei, fapt care a stârnit explicabil şi legitim revoltă.

Atmosfera amplificată în faţa prefecturii nu este numai o consecinţă a celor întâmplate ieri, ci şi un indicator al atmosferei generale a comunităţii noastre. De o bună bucată de timp nu am constatat nici o bună intenţie din partea puterii, drepturile nu ne-au fost extinse şi nu vedem nici o urmă a strădaniei ca şi noi să ne putem simţi acasă în România, să fim trataţi cetăţeni de rang egal. Mai mult decât atât, în ultima perioadă ne-au fost lezate drepturile fundamentale democratice: nu am avut dreptul să protestăm, să sărbătorim, să comemorăm la Târgu Mureş. Dreptul nostru la întrunire a fost ignorat, libertatea exprimării opiniei a fost îngrădită, autorităţile declanşând ameninţări fără precedent şi o campanie de intimidare. Si iată că şi la Sfântu Gheorghe avem de-a face cu provocarea, cu ameninţarea cu forţa din partea puterii, cu faptul că ne fac să simţim fără nici o problemă că îşi pot permite să ne ignore.

Tocmai din această cauză, reacţia nervoasă a masei reprezintă un semnal, un avertisment pentru reprezentanţii puterii: răbdarea noastră este pe sfârşite, cuţitul a ajuns deja la os şi nu mai putem tolera mai multe privări de drepturi, mai multe umilinţe. In cazul în care revendicările legitime ale comunităţii de pe Pământul Secuiesc vor continua să fie ignorate, dacă nu sunt dispuşi să poarte un dialog, dacă provocarea şi aplicarea dublului etalon vor continua, se vor putea aştepta pe reacţii din ce în ce mai irascibile, nervoase şi imprevizibile, iar toate acestea ar putea avea consecinţe imprevizibile”. Sursa: cotidianul Haromszek nr.7441 din 11.03.2015, autor Farcadi Botond (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

17 Responses to EXCLUSIV. Cotidian maghiar din Covasna AMENINȚĂ: ”Răbdarea noastră este pe sfârşite”

 1. Cornel says:

  Nu va place in Romania , Ungaria va asteapta cu bratele deschise. De ce nu va mutati acolo? Va spun eu fiindca nu va primesc nu va considera unguri…

 2. Cornel says:

  Nu va place in Romania , Ungaria va asteapta cu bratele deschise. De ce nu va mutati acolo? Va spun eu fiindca nu va primesc nu va considera unguri…

 3. Boby says:

  Nu sînt neapărat ei vinovați! Sînt cei care nu aplică legea in litera ei! Aproape zilnic amenințări, santaj,jocuri politice mizerabile,defaimari si tot felul de alte ofense aduse pe față acestei țări si acestui popor exagerat de tolerant.Cei care au legea si puterea in mîini nu le folosesc pt.a se mentine la putere punînd in pericol linistea acestei națiuni, facindu-se indirect complici cu toți acesti indivizi cărora li sa urît cu binele. Ungurii nu au amintiri plăcute din nici un conflict sau război in care au fost implicați in istoria lor recentă! Periodic li se aprind flăcările in cap si călcîie, mosteniri păstrate din vremurile cînd atunci cînd obosea calul descalecau si considerau că sînt stăpîni deci ne lumea.Apucături tipic vremurilor medievale timpurii.

  • San Sebastian says:

   Dacă ar demonstra pentru ei, nu pentru Budapesta, i-aș înțelege. O zonă autonomă, așa cum a fost creată de Gh.Gh.Dej, după modelul sovietic, nu văd pe cine ar deranja. Și așa nu se înghesuie românii să ajungă acolo. Ce să facă?! Dar să se delimiteze de unguri! Ei sunt secui, ar trebui să se mândrească cu asta.

 4. Dragos says:

  Locuitorii acestei zone nu stiu sa se ocupe de afaceri , de proiecte economice ? Toata lumea vrea bunastare , dar bunastarea nu pica de undeva , se munceste pentru asta . Despre altceva decat despre autonomie nu auzi . Chiar nu stiu altceva ?

  • Dan Tanasa says:

   Evident că nu știu altceva. Ideea autonomiei le ține de foame. Autonomia este singura temă de comunicare a liderilor maghiarimii, iar maghiarii se lasă păcăliți de fiecare dată.

   • Baluba Bantu says:

    Nu ar fi nicio problema ca protesteaza. E dreptul lor. Mai grav este ca Ungaria de vreo 30 de ani sprijina in ascuns o campanie aparent legala de achizitii imobiliare in Ardeal, facute de persoane fizice cu cetatenie romana, dar care au in spatele lor statul maghiar si cercuri revansarde din Ungaria. Astfel, o sa aflati cum terenuri intregi arabile sau cu paduri, dealuri, munti, sate intregi si sute de cladiri din Cluj Napoca, Oradea, Zalau, Satu Mare, Alba etc, apartin sau urmeaza sa apartina unor etnici maghiari, care aparent nu au nicio legatura unul cu altul. In plus guvernul maghiar infiinteaza tot felul de institutii de invatamant paralel, cluburi si societati culturale prin isi sustine propaganda si
    educa tineretul maghiar din Ardeal. Si mai sunt si altele.

 5. alexe says:

  ar trebui sa facem si noi in Romania ce au facut altii de exemplu in Slovacia. Dupa ce marea majoritate a etnicilor maghiari au acceptat de la Budapesta dubla cetatenie, autoritatile slovace au facut ceea ce se facea si in Romania in epoca de aur. Slovacii le-au limitat accesul la unele posturi de munca, la functii, in sensul ca nu au ce cauta in administratie, in structuri militarizate si asa mai departe, exclus in politica. Pe vremea lui Ceausescu nu ii prea vedeai in structurile militarizate, de ce oare? Orice i-ar fi adus in contact cu anumite informatii nu le era accesibil. Asa trebuie sa fie si in Romania; au cetatenie dubla? Afara din administratie, politica si tot ceea ce inseamna acces la informatii. Si poate asa mai sapa Romania un Canal sau doua, ca altfel, ce dracu sa mai faca in tara asta?! SA NU UITE CA SOLDATII ROMANI DE DOUA ORI I-AU SCOS DE SUB NEMTI, IN RAZBOAIELE MONDIALE. Poate ca era mai bine sa ramanem cu bocancul pe capul lor ala de șarpe.

  • toni unguru bulan says:

   si a pus un primar armata su tancurile la o demonstratie de-a lor,stau in austria aproape de granita cu amindoua tarile,doua trei zile de dat din gura si de cca 5 ani nu mai auzi nimic

  • Avram Iancu says:

   Bravo, bine punctat

 6. Sebby says:

  Zsolt Bodis Nu-mi place sa folosesc limbaj precum a lui Florin Andrasesc insa il inteleg perfect, s-a terminat si rabdarea lui precum a mea si a altor cateva zeci de milioane de romani cu privire la felul cum se comporta cei de o aceiasi etnie cu tine .

  Cat despre autonomie si altele de genu: Tara se numeste Romania, populatia majoritara este romana,limba oficiala la fel. In zona Transilvaniei a-ti apucat mai multi cu radacini din Ungaria in urma razboaielor purtate si a epurarilor etnice facute de unguri/maghiari (cum iti place) in anumite zone, adica a-ti MACELARIT romani ca sa va impuneti in acele zone.
  Daca intentiile voastre sant atat de bune aveti multiple variante:
  – una din ele ar fi sa asimilati cultura romaneasca ,dat fiind ca traiti in Romania si sa incercati sa va integrati si voi ,ceea ce nu inseamna sa renuntati total la radacinile voastre(in intimitatea sa fiecare are dreptul sa vb ce limba vrea si sa sarbatoreasca ce vrea)
  – cealalta varianta ar fi..daca nu va place aici si nu va plac romanii de ce sa suportati doate astea si sa aveti inima rea? nu ar fi mai bine in Ungaria?

  Comportamentul realizat in unele zone de catre maghiari/unguri/bozgori sau ce alte denumiri se folosesc este unul total inadmisibil si starneste doar URA fata de VOI si s-ar putea la un moment dat sa nu mai rabdam si sa va platim cu aceiasi moneda care a-ti folosit-o voi mai demult : EPURAREA ETNICA. Exemple: Smanzurarea une papusi cu Avram Iancu care reprezinta un simbol pentru noi, atitudinea violenta fata de eleva care purta bentita cu tricolorul, injuraturi la adresa romanilor de Ziua Nationala, atitudinea violenta fata de o cantareata RENUMITA de populara care canta cantece partiotice in Mures de Ziua Romaniei, Institutii in limba maghiara.
  DUPA CATE S-AU INTAMPLAT EU CA INDIVID NU VA MAI SUPORT SI AS FACE EPURARE CU VOI , ACCENTUEZ ASTEA SANT SENTIMENTELE MELE EXPRIMATE SI NU INDEMN PE NIMENI SA ACTIONEZE IN ACEASTA DIRECTIE (DESI M-AR BUCURA ASTA DACA DOAR ASA V-ATI VEDEA DE TREABA)

 7. Ovidiu Nicolaescu says:

  In primul rind ca acesti “maghiarofoni” adica cetateni romani (nascuti in Romania din parinti cetateni romani la rindul lor….. deci cetateni nativi romani) vorbitoride limba maghiara….. care si-au spalat atit de mult creierele incit se cred unguri au posibilitatea sa renunte la a mai fi cetateni ai Romaniei.
  Inteleg ca multi au deja dubla cetatenie romana si ungara….. astfel incit daca nu la mai convine limba română , cetatenia romana , nu ii opreste nimeni sa renunte la ele….. de ce sa tot ceara autonomie statului Roman atita timp cit ei se cred UNGURI , SECUI , MONGOLI sau orice isi inchipuie ei ca sunt. Au uitat ce sunt …. sa se uitepe certificatul de nastere si atunci vor afla in ce stat s-au nascut , carui stat ii apartin , carui stat trebuie sa ii fie loiali.
  La prostia acestora in care cred ca vor obtine autonomie pe bucati din Romania , pe orase , pe cartiere sau pe blocuri de locuinte cred ca ne-am saturat si noi sa le tot explicam ca nu au dreptate …….. la fel ca si ei …… rabdarea noastra a luat sfirsit….. la fel si intelegerea ….. si asa au mult prea multe drepturi fata de orice alta minoritate din intreaga lume.
  Daca au ajuns sa ne ameninte ii vom trata ca pe infractori nu ca pe minoritari ……
  In prostia lor , bazindu-se pe excesul nostru de toleranta , cred ca li s-a urit cu binele …..
  Sa inceapa ceva …… si vor avea parte de ceea ce nici macar nu isi inchipuie ……

 8. florentin says:

  Ce stiti sa faceti daca va ajuns rabdarea la limita? Vreti autonomie??mai bine nu plecati voi in tara voastra de bastina? Lasati romania asa cum este ! Cine va credeti voi de vreti divizari? Aveti drepturi? Ok.Eu zic ca aveti dreptul sa traiti in Romania fara scandal sau aveti dreptul sa plecati in tara voastra de unde va trageti ca natie.

 9. Flo says:

  Cel mai bine ar fii sa se facă referendum si acolo se va vedea ce primesc ei adică un nimik si sa meargă sa ceara la ei in Ungaria

  • Petru says:

   Un referendum in care sa voteze toti românii… Si eu, de la Iași, pentru ca am un strabunic care a luptat si ramas invalid in Primul Război Mondial de Reintregire, razboi in care, daca ar fi murit, eu nu ma mai nasteam. Deci, si eu am o obligatie, la fel ca ceilalti români, de a respecta sacrificiul inaintasilor si de a apara ceea ce ei au obtinut, pentru a da mai departe urmasilor nostri. In acea zona, Bucurestiul i-a lasat de izbeliste, pe mâna indoctrinarilor , ideologiilor si istoriei venite de la Budapesta…Acolo educatia si politica o face Budapesta! Dupa 28 de ani, noile generatii sunt indoctrinate, educate si pline de ură față de români si România. Vina primară este a politicienilor români care au permis acest lucru!

 10. Popescu Dan says:

  Se rezolva si rabdarea, mai e de scos sare din salina Tg. Ocna. 40-50 de ani ajung? Cine nu mai are randare sa ridice mana!

 11. […] Într-un articol publicat pe 11 martie a.c. în cotidianul covăsnean de limbă maghiară Haromszek se vorbește despre viitoarele ”reacţii din ce în ce mai irascibile, nervoase şi imprevizibile” care vor avea ”consecinţe imprevizibile” în cazul în care revendicările separatiste ale maghiarilor din așa-zisul ținut secuiesc nu vor fi puse în practică, potrivit dantanasa.ro. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Cotidian maghiar din Covasna AMENINȚĂ: ”Răbdarea noastră este pe sfârşite”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-cotidian-maghiar-din-covasna-ameninta-rabdarea-noastra-este-pe-sfarsite/