EXCLUSIV. CULMEA ȘOVINISMULUI MAGHIAR în Covasna. Troița ortodoxă din curtea Liceului Korosi SCHIMBATĂ pentru că era mai înaltă decât monumentul maghiar din curtea școlii FOTO

December 18, 2013 •Covasna •Views: 1726

troita ortodoxa veche liceu korosi covasna

Troița ortodoxă amplasată și sfințită în luna octombrie în curtea Liceului Korosi din Covasna a fost schimbată

În luna octombrie a.c., după foarte mulți ani de ”negocieri”, românilor din orașul Covasna li s-a permis de către autoritățile publice locale, controlate de UDMR, să amplaseze o troiță ortodoxă în curtea Liceului ”Korosi Csoma Sandor”, un liceu mixt în care elevii românii învață alături de elevii maghiari.

În principiu, unitatea de învățământ ar trebui să fie un model al promovării multiculturalismului și toleranței interetnice. Din nefericire însă, conducerea unității de învățământ, secondată de primarul Thiesz Janos (UDMR), promovează doar șovinismul maghiar și intoleranța. Ultimul caz din lungul șir al episoadelor de intoleranță maghiară la adresa românilor, intoleranță despre care opinia publică a aflat odată cu episodul din data de 15 martie a.c. când eleva Sabina Elena și-a atras oprobiul profesorilor și elevilor de la secția maghiară după ce a îndrăznit să vină la școală cu o bentiță tricoloră de Ziua maghiarilor de pretutindeni, s-a consumat la sfârșitul lunii noiembrie a.c.

După ce ani de zile s-au opus instalării unei toițe ortodoxe române în curtea Liceului ”Korosi Csoma Sandor”, în toamna acestui an conducerea unității de învățământ și primarul orașului au fost de acord ca românii din oraș să sfințească o troiță în curtea școlii. Evenimentul s-a petrecut în data de 11 octombrie a.c. prin grija  Asociației Cultural Creștine ”Justinian Teculescu”. Elevii și profesorii maghiari aveau un monument în curtea liceului încă din anul 1998.

La scurt timp însă troița ortodoxă sfânțită în curtea Liceului ”Korosi Csoma Sandor” în data de 11 octombrie a.c. a fost schimbată. Motivul pentru care acest lucru s-a întâmplat reprezintă în opinia mea culmea șovinismului maghiar și a intoleranței maghiare promovate chiar în unitățile de învățământ din județele Covasna și Harghita. La sfârșitul lunii noiembrie a.c. troița a fost schimbată cu o altă troiță la presiunea conducerii școlii și a primarului. Motivul? Troița ortodoxă sfințită în luna octombrie era mai înaltă decât monumentul maghiar din curtea școlii, reprezentant de mai mulți stâlpi din lemn. Și pentru că troița românească nu are voie să fie mai înaltă decât monumentul maghiar, liderii maghiarilor au făcut presiuni pentru ca troița să fie schimbată.

Aștept o reacție publică din partea conducerii liceului și din partea primarului Thiesz Janos prin care să justifice schimbarea troiței.

Monumentul maghiar din curtea Liceului Korosi

Monumentul maghiar din curtea Liceului Korosi

monument maghiar placa liceu korosi covasna

Placa de pe monumentul maghiar din curtea Liceului Korosi

Troița ortodoxă sfințită în luna octombrie a.c. și schimbată pentru că era mai înaltă decât stâlpii monumentului maghiar.

Troița ortodoxă sfințită în luna octombrie a.c. și schimbată pentru că era mai înaltă decât stâlpii monumentului maghiar.

Noua troiță ortodoxă amplasată în curtea Liceului Korosi la sfârșitul lunii noiembrie

Noua troiță ortodoxă amplasată în curtea Liceului Korosi la sfârșitul lunii noiembrie

Noua troiță ortodoxă amplasată în curtea Liceului Korosi la sfârșitul lunii noiembrie

Noua troiță ortodoxă amplasată în curtea Liceului Korosi la sfârșitul lunii noiembrie

Vezi și EXCLUSIV. Ministerul Educației Naționale SCOS de pe placa cu denumirea Liceului Korosi din Covasna FOTO

EXCLUSIV. Elevii români de la Liceul Korosi Csoma Sandor UMILIȚI din nou de conducerea școlii. Steagul liceului înlocuit cu STEAGUL SECUIESC. FOTO

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to EXCLUSIV. CULMEA ȘOVINISMULUI MAGHIAR în Covasna. Troița ortodoxă din curtea Liceului Korosi SCHIMBATĂ pentru că era mai înaltă decât monumentul maghiar din curtea școlii FOTO

 1. Marius says:

  Sovini si eretici. La ei biserica are scop de discutii politice si instigare asupra romanilor, nu loc de rugaciune. De asta nu va ajuta Dumnezeu !

  • Alex says:

   Din păcate, Marius, aşa este. Am văzut adesea pe fraţii maghiari ieşind de la “slujbă” înrăiţi, îndoctrinaţi, înveninaţi. Sigur, acelea nu-s tocmai biserici, dar nu e loc aici de lecţii de teologie, lumea ştie câţi pui de tokes “slujesc” în ţara asta în lăcaşele de cult ungureşti, fie că-s reformate, fie catolicce.
   Putem spune că faţa cea mai hâdă a propagandei antiromâneşti din Transilvania Română e reprezentat de acest element perturbator al relaţiilor de bună-convieţuire româno-maghiare, popa ungurească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. CULMEA ȘOVINISMULUI MAGHIAR în Covasna. Troița ortodoxă din curtea Liceului Korosi SCHIMBATĂ pentru că era mai înaltă decât monumentul maghiar din curtea școlii FOTO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-culmea-sovinismului-maghiar-in-covasna-troita-ortodoxa-din-curtea-liceului-korosi-schimbata-pentru-ca-era-mai-inalta-decat-monumentul-maghiar-din-curtea-scolii-foto/