EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. Timp de 13 ani CJ Harghita A REFUZAT să finanțeze cea mai importantă manifestare culturală a românilor din Harghita, Zilele Miron Cristea. VEZI ce sumă ridicolă a alocat în 2014 DOCUMENT

August 12, 2014 •epurare etnica •Views: 2164

Președintele CJ Harghita, UDMR-istul Borboly Csaba, un promotor al șovinismului și iredentismului maghiar (FOTO: informatiahr.ro)

Președintele CJ Harghita, UDMR-istul Borboly Csaba, un promotor al șovinismului și iredentismului maghiar (FOTO: informatiahr.ro)

Românii din Harghita sunt epurați etnic în mod sistematic de către UDMR, care controlează fondurile publice ale Consiliului Județen Harghita și le împarte exclusiv pe criterii etnice.

Vezi și EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. 15000 de lei din bugetul CJ Harghita pentru dansuri populare secuiești, NICIUN LEU pentru cele românești DOCUMENT

De 17 ani Fundația ”Miron Cristea”, condusă de profesorul Ilie Șandru, organizează în municipiul Toplița ”Zilele Miron Cristea”, manifestare care a ajuns în timp cea mai mare și mai importantă manifestare culturală a românilor din județul Harghita. În organizarea acestei manifestări se implică și Primăria Toplița, condusă de primarul Stelu Platon, și Centrul Cultural Toplița.

Deși este vorba de cea mai mare și mai importantă manifestare culturală românească din județul Harghita, conducerea UDMR a Consiliului Județean Harghita, reprezentantă prin președintele Borboly Csaba (UDMR), nu a alocat niciun leu din bugetul CJ Harghita pentru finanțarea acestei manifestări culturale românești în perioada anilor 2000-2013.

Vezi și EXCLUSIV. Sentință ÎCCJ care dovedește cum sunt DICRIMINAȚI PE CRITERII ETNICE ROMÂNII din Covasna. ÎCCJ a anulat IREVOCABIL o decizie CNCD care impunea LIMBA MAGHIARĂ OBLIGATORIE pentru o funcție publică într-o primărie din Covasna DOCUMENTE

Urmare unei solicitări a subsemnatului, CJ Harghita mi-a comunicat faptul că în perioada anilor 2000-2013 (și probabil chiar înainte de anul 2000) nu a fost alocat niciun leu din bugetul CJ Harghita pentru organizarea Zilelor Miron Cristea. În 2014 a fost alocata suma ridicolă de 3400 lei, în condițiile în care organizarea acestei manifestări implică eforturi mult mai consistente din partea organizatorilor.

Prin comparație, CJ Harghita a alocat, doar în 2014, suma de 15.000 lei pentru promovarea dansurilor populare secuiești cu ocazia ”Zilei celor o mie de fete secuiene” (detalii aici). Așadar, pentru un singur eveniment cultural destinat exclusiv maghiarilor, CJ Harghita a cheltuit doar în 2014 suma de 15.000 de lei, în timp ce românii din Harghita vor primi 3400 de lei pentru organizarea celui mai important eveniment cultural din Harghita.

Epurarea etnică a românilor din Harghita este cât se poate de clară. CJ Harghita refuză să finanțeze evenimente culturale românești în condițiile în care alocă anual sute de mii de lei unor evenimente culturale destinate exclusiv maghiarilor din Harghita. De menționat și faptul că proiectele culturale maghiare sunt finanțate din multe alte surse dintre care aș puncta doar Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii, primăriile din Harghita precum și finanțările din partea Ungariei.

Această situație nu ar fi posibilă însă fără complicitatea deputatului PSD de Harghita, ministrul Apărării Mircea Dușa care, deși are o funcție importantă în Guvernul României și se laudă cu relațiile pe care le are cu conducerea UDMR, nu a făcut absolut nimic pentru ca Zilele Miron Cristea să beneficieze de o finanțare decentă din partea CJ Harghita.

Despre ediția din 2012 a Zilelor Miron Cristea aici.

Despre ediția din 2014 a Zilelor Miron Cristea aici.

Despre ediția din 2010 a Zilelor Miron Cristea aici.

Adresa CJ Harghita Dan Tanasa fonduri Zilele Miron Cristea Toplita

Adresa CJ Harghita Dan Tanasa fonduri Zilele Miron Cristea Toplita 2014

Tags: , , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. Timp de 13 ani CJ Harghita A REFUZAT să finanțeze cea mai importantă manifestare culturală a românilor din Harghita, Zilele Miron Cristea. VEZI ce sumă ridicolă a alocat în 2014 DOCUMENT

  1. adela says:

    ce fac autoritatile ? De ce nu se iau masuri ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. CUM SUNT EPURAȚI ETNIC ROMÂNII DIN HARGHITA. Timp de 13 ani CJ Harghita A REFUZAT să finanțeze cea mai importantă manifestare culturală a românilor din Harghita, Zilele Miron Cristea. VEZI ce sumă ridicolă a alocat în 2014 DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-cum-sunt-epurati-etnic-romanii-din-harghita-timp-de-13-ani-cj-harghita-a-refuzat-sa-finanteze-cea-mai-importanta-manifestare-culturala-a-romanilor-din-harghita-zilele-miron-cristea-vezi-c/