EXCLUSIV GÂNDUL.RO. O zi de lucru a MAFIEI LEMNULUI: ”Mai bine să nu-i prinzi, că n-au niciun Dumnezeu, sunt în stare să-ţi taie gâtul cu drujba”

April 30, 2013 •Harghita •Views: 1349

Dintr-o investigaţie Gândul, aflaţi cum defrişările continuă nestingherite în Covasna şi Harghita, în ciuda asigurărilor date de autorităţi ”că NU SE MAI FURĂ”

defrisari

de Adrian Popescu

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, în perioada 1990-2011 au fost puse la pământ peste 366.000 de hectare din pădurile României, de pe care au fost tăiate ilegal peste 80 de milioane de metri cubi de copaci. De departe, judeţele ”campioane” la defrişări ilegale sunt Harghita şi Covasna, unde pădurile au fost rase, pur şi simplu, de pe zeci de mii de hectare, de o veritabilă mafie a lemnului, patronată şi protejată, susţin localnicii, de câţiva cunoscuţi lideri UDMR, ajunşi rapid multimilionari în dolari şi apoi în euro.

Valoarea pagubelor produse economiei naţionale depăşeşte 5 miliarde de euro, după cum declara recent ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga. Aceasta, conform unui calcul făcut pe baza preţului minim practicat de Romsilva la vânzarea lemnului de foc, de circa 70 euro metrul cub. În realitate, însă, câştigurile mafiei lemnului au fost mult mai mari, poate chiar duble, având în vedere că, în cea mai mare parte, zecile de milioane de arbori tăiaţi ilegal au fost vânduţi la export, ca buşteni sau cherestea, cu 100-150 euro metrul cub.

Bătut şi apoi condamnat pentru calomnierea agresorilor

Cei care n-au vrut să ţină seama de acest lucru şi au încercat să li se opună ori să le dezvăluie fărădelegile au fost ”cuminţiţi” fără milă, pe lângă spitalizare unii dintre ei alegându-se şi cu condamnări penale, după ce agresorii i-au dat în judecată pentru calomnie.

Aşa a păţit, de pildă, Imre, un sătean din comuna harghiteană Ciumani, bătut crunt acum câţiva ani de un grup de ”drujbagii” pe care îi surprinsese culcând la pământ copacii din pădurea ce abia îi fusese retrocedată.

A aflat apoi că agresorii erau angajaţi ai ITRSV Harghita, lucru pe care l-a făcut public în ziarul local de limbă maghiară din Gheorgheni. Urmarea: respectivii i-au făcut imediat plângere penală pentru calomnie, o procuroare de la Parchetul Judecătoriei Gheorgheni a ”instrumentat” rapid dosarul, iar un magistrat de la Judecătoria Gheorgheni l-a condamnat fără multă vorbă la un an de închisoare cu suspendare.

Integral pe Gândul.roTags: , , , , ,

One Response to EXCLUSIV GÂNDUL.RO. O zi de lucru a MAFIEI LEMNULUI: ”Mai bine să nu-i prinzi, că n-au niciun Dumnezeu, sunt în stare să-ţi taie gâtul cu drujba”

 1. Cavalcanti says:

  Tot in ziarul Gandul acum poate fi citit un articol privind Topul judetelor unde s-a exploatat cea mai mare cantitate de lemn in perioada 2001-2011:

  http://www.gandul.info/financiar/harta-judetelor-de-unde-s-a-exploatat-cel-mai-mult-lemn-topul-impaduririlor-10803945

  Detalii din articol

  Aici apar cele 5 judete, fruntase in exploatari forestiere mai mult sau mai putin ilegale:

  http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3936/10803945/3/volum-lemn-2002-2011-total.png

  http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3936/10803945/2/volum-lemn.png

  Top judete cu terenuri reimpadurite:

  http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3936/10803945/2/volum-lemn.png

  http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3936/10803945/4/reimpaduriri.png

  Ar mai fi interesant de investigat ce firme (si de unde) taie lemne in prostie, evident, in afara cazurilor de taieri ilegale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV GÂNDUL.RO. O zi de lucru a MAFIEI LEMNULUI: ”Mai bine să nu-i prinzi, că n-au niciun Dumnezeu, sunt în stare să-ţi taie gâtul cu drujba”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-gandul-ro-o-zi-de-lucru-a-mafiei-lemnului-mai-bine-sa-nu-i-prinzi-ca-n-au-niciun-dumnezeu-sunt-in-stare-sa-ti-taie-gatul-cu-drujba/