EXCLUSIV. Generalul Ion Dobran, legendă vie a istorie noastre, împlinește azi venerabila vârstă de 96 de ani

February 5, 2015 •istorie •Views: 2917

general Ion Dobran si Ana Maria Vizanty

Generalul Ion Dobran și Ana Maria Vizanty, fiica aviatorului erou Dan Vizanty (FOTO: arhiva personală Ana Maria Vizanty)

Generalul Ion Dobran, legendă vie a istorie noastre, împlinește azi venerabila vârstă de 96 de ani. La mulți ani sănătoși, domnule General!

”Pe 5 februarie trebuie să-l onorăm cum se cuvine pe domnul General Ion Dobran (ultimul pilot de vânătoare din cel de-al Doilea Război mondial în viață, adevarată legendă vie a istoriei noastre) la împlinirea venerabilei vârste de 96 de ani, dorindu-i din toată inima multă sănătate și numai bucurii”, transmite doamna Ana Maria Vizanty, fiica aviatorului erou Dan Vizanty.

Vezi și APARITIE EDITORIALA DE EXCEPTIE la Iasi. Un volum despre eroul roman “Dan Vizanty – Destinul unui pilot de vanatoare”, autor Daniel Focsa

Generalul de flotilă aeriană (r) aviator Ion Dobran, (n. 5 februarie 1919, Văleni-Podgoria, jud. Argeș) este unul dintre așii aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial. A zburat inițial pe avionul IAR 80, iar ulterior pe Bf 109G.

A participat la războiul din Est, la campania de la Mariupol, luptând împotriva aviației URSS, la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, luptând împotriva aviației de bombardament americane și la campania din Cehoslovacia, luptând împotriva Germaniei, efectuînd misiuni inclusiv în 9 mai 1945, ultima zi a războiului. A fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare. A luat parte la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene și a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile și una la sol. Este decorat cu Ordinul Steaua României, Ordinul Coroana României și Ordinul Virtutea Aeronautică (mai multe detalii aici).

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Generalul Ion Dobran, legendă vie a istorie noastre, împlinește azi venerabila vârstă de 96 de ani"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-generalul-ion-dobran-legenda-vie-a-istorie-noastre-implineste-azi-venerabila-varsta-de-96-de-ani/