
În octombrie 2015, Secretariatul de Stat pentru Culte a emis Ordinul nr. 143/2015 privind modificarea şi completarea Statutului Bisericii Unitariene din Transilvania, recunoscut prin Hotărârea Guvernului nr. 641/2010, prin care statul român a recunoscut oficial unirea celor două biserici.
Unirea Bisericii Unitariene din Transilvania cu Biserica Unitariană din Ungaria a avut loc la Cluj-Napoca în iunie 2012 (detalii aici). „Acesta este Sinodul Bisericii Unitariene din Transilvania si Bisericii Unitariene din Ungaria. Cele doua biserici vor deveni una. În decursul acestui Sinod se va accepta statutul comun al celor doua biserici. Biserica Unitariana a fost unica timp de mai multe secole, însa dupa Al Doilea Razboi Mondial cele doua biserici au urmat cai diferite, iar în acest moment datorita schimbarilor istorice si ale societatii a devenit oportun acest moment ca cele doua biserici sa redevina o singura biserica.”, a spus în 2012 Racz Norbert, preotul paroh al Parohiei Unitariene numarul 1 din Cluj-Napoca, citat de presa locală. Potrivit stiridecluj.ro, episcop al Bisericii Unitariene Maghiare a ramas Ferenc Bálint-Benczédi.
Statul român s-a grăbit însă să recunoască o situație nouă, cu implicații juridice și economice noi, asupra căreia planează suspiciuni de ilegalitate. Biserica Unitariană devine o biserica exclusiv maghiară în care limba maghiară este singura limbă în care se oficiază serviciul religios. Astfel, situația nou creată contribuie la maghiarizarea enoriașilor care nu sunt etnici maghiari. Mai mult, se ridică întrebarea dacă fondurile acordate de Guvernul României bisericilor recunoscute pe teritoriul său ar putea ajunge la parohii din Ungaria sau dacă Ungaria a obținut astfel controlul unor proprietăți din România ale fostei Biserici Unitariene din Transilvania, actuala Biserică Unitariană Maghiară.
Cu privire la acest subiect l-am rugat pe istoricul clujean Vasile Lechințan, doctor în istorie, să ne împărtășească opinia sa.
„Am însă următoarele observaţii/interogaţii cu privire la acest eveniment.
În primul rând, după părerea mea, prin aşa-zisa „reunificare” a Bisericii Unitariene din Transilvania cu Biserica Unitariană din Ungaria se creează o nouă Biserică şi nu e o simplă modificare de statut, pentru că această nouă Biserică a) se întinde pe teritoriul a două state şi b) îi este atribuit – ceva cu totul nou – caracterul etnic exclusiv maghiar. Trebuie precizat că Biserica Unitariană din Transilvanianu nu a avut de-a lungul secolelor un caracter exclusiv maghiar, pentru că unitarieni au fost şi saşi/germani şi polonezi stabiliţi la Cluj. Aşa că Biserica Unitariană Maghiară, nou înfiinţată, nu este prevăzută în Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, lege a României, care nu ştiu să fie modificată pentru a se recunoaşte această nouă Biserică.
În al doilea rând, în Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11/8.01.2007, la art. 18 se precizează că „Asociaţia religioasă care solicită recunoaşterea calităţii de cult va formula o cerere în acest sens la Ministerul Culturii şi Cultelor, însoţită de următoarea documentaţie: a) dovada că este constituită legal şi funcţionează neîntrerupt pe teritoriul României ca asociaţie religioasă de cel puţin 12 ani” . Observăm că Biserica Unitariană Maghiară nu ştiu să funcţioneze pe teritoriul României, ci pe teritoriul a două ţări/state şi nici de cel puţin 12 ani, pentru că este nou formată cu această cuprindere internaţională şi cu calitatea de maghiară, în schimb Biserica Unitariană din Transilvania are mai multe secole de funcţionare, ceea ce nu poate fi contestat. Nu ştiu să se fi modificat acest articol 18 din legea 489/2006, din 2006 până în prezent, pentru a fi abrogate cele două condiţii.
În al treilea rând, în aceeaşi lege 489/2006, la Art. 16 (1), se spune: „Cultele recunoscute pot folosi, în desfăşurarea activităţilor lor, orice limbă consideră de cuviinţă. Evidenţa financiar-contabilă se va ţine şi în limba română.” Statutul Bisericii Unitariene Maghiare, nou înfiinţate, precizează următoarele la Art. 3. (1): „În activitatea ei religioasă – liturgică, ceremonială, didactică -, în viaţa organizatorică, în guvernare, în gestionarea administraţiei, Biserica foloseşte limba maternă a majorităţii enoriaşilor săi, limba maghiară.” Aşadar, nici o precizare că există excepţia ca evidenţa financiar-contabilă să se ţină şi în limba română, cel puţin pentru cultul unitarian de pe teritoriul României. Nu ştiu să se fi modificat acest articol de lege românească din 2006 până în prezent, pentru a se putea trece cu vederea această menţiune din lege.
Apoi, Statutul Bisericii Unitariene Maghiare prevede că această Biserică „se organizează, se guvernează şi conduce potrivit legilor statale în vigoare”. Nu se precizează legile cărui stat, ale căror state. Este o ambiguitate care nu poate fi trecută cu vederea. Se poate conduce după legile statului român şi se vor supăra cei Ungaria, sau se va conduce după legile ungare şi atunci pare totul legal, deoarece sunt „legi statale în vigoare” şi statul român nu are drept să se supere.
În Legea educaţiei naţionale – Legea nr. 1/2011, a României, se prevăd la Art. 3 Principiile care guvernează învăţământul, de exemplu, la punctul „g) principiul garantării identităţii culturale a tuturor cetăţenilor români şi dialogului intercultural”, dar în statutul Bisericii Unitariene Maghiare n-am găsit nici o menţiune în partea referitoare la învăţământul confesional unitarian despre dialogul intercultural. Se vorbeşte doar de „funcţionarea unor instituţii cu caracter intern: biblioteci, arhive, edituri, ateliere teologice” etc.
Nu în ultimul rând, Statutul Bisericii Unitariene Maghiare se spune, la capitolul referitor la învăţământ că: „Pe lângă acestea [Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca şi cele două instituţii preuniversitare: Colegiul Unitarian Janos Zsigmond din Cluj-Napoca şi Gimnaziul Unitarian Berde Mozes din Cristuru Secuiesc], autorităţile Bisericii centrale, respectiv ale protopopiatelor, eparhiei şi ale parohiilor pot înfiinţa – cu aprobarea autorităţilor ierarhic superioare competente, respectiv cu respectarea reglementărilor legale în vigoare – şi alte instituţii de învăţământ (licee, gimnazii, şcoli generale, şcoli elementare, grădiniţe şi creşe), precum şi internate, de a căror întreţinere sunt răspunzătoare”. Iarăşi nu se precizează care sunt acele „autorităţi ierarhic superioare competente” şi ale cui sunt acele „reglementări legale în vigoare”, dat fiind că noua instituţie creată se întinde pe teritoriul a două ţări/state„.
„Aşteptăm din partea Guvernului României, Secretariatului de Stat pentru Culte, care a emis Ordinul nr. 143/2015 privind modificarea şi completarea Statutului Bisericii Unitariene din Transilvania explicaţiile necesare la aceste interogaţii şi observaţii”, concluzionează dr. Vasile Lechințan.
FOTO: episcopul Ferenc Bálint-Benczédi (centru), alături de liderii extremiști maghiari care militează pentru separatism pe criterii etnice Toró T. Tibor și Szilágyi Zsolt, neppart.eu
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
Georgeta Lukacs says:
Tori locuitorii Romaniei au datoria sa respecte Constitutia Romaniei, sa pretuiasca valorile culturale romanesti si bastinasii sa nu accepte tratamente de umilinta. Etnicii sa nu solicite drepturi in plus fata de romani ,sa plece daca nu sunt multumiti ca nu-i tine nimeni cu forta in Romania !