EXCLUSIV. ÎCCJ respinge IREVOCABIL contestația în anulare formulată de ordinul de călugări care revendica retrocedarea staţiunii Băile Felix

October 29, 2013 •retrocedări •Views: 2778

Băile Felix

Stațiunea Băile Felix

În data de 22 octombrie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins contestația în anulare formulată de Prepozitura Ordinului Canonic Premonstartens împotriva Deciziei nr. 1713 din 29 martie 2012 a Înaltei Curtii de Casatie și Justitie, sectia Contencios Administrativ si Fiscal ca inadmisibilă. În acest proces un ordin de călugări cerea retrocedarea staţiunii Băile Felix.

Potrivit portalului de internet a ÎCCJ, ”Respinge contestatia în anulare formulata de Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens împotriva Deciziei nr. 1713 din 29 martie 2012 a Înaltei Curtii de Casatie si Justitie sectia Contencios Administrativ si Fiscal ca inadmisibila. Irevocabila. Pronuntata, în sedinta publica, astazi 22 octombrie 2013”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în urmă cu o săptămână în procesul prin care un ordin de călugări cere retrocedarea staţiunii Băile Felix.

Potrivit bursa.ro, Ordinul călugăresc romano-catolic Premonstratens a solicitat, recent, redeschiderea unui dosar vechi de 75 de ani, prin care cere dreptul de proprietate asupra a 350 de hectare pe care se află staţiunea Băile Felix.

Reprezentanţii Ordinul călugăresc romano-catolic Premonstratens susţin că perimetrul în care se află Băile Felix, aflat acum în proprietatea Primăriei comunei Sânmartin, a fost descoperit de un membru al Ordinului, Helker Felix, care a dat şi numele staţiunii.

La dosarul care se află pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie au fost depuse documente care arată că, printr-o “corectare” a cărţii funciare, staţiunea Băile Felix a fost trecută din patrimoniul ordinului în proprietatea statului român. Călugării din ordinul Premonstratens au solicitat clădirea Pavilionului V al Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix.

Litigiul legat de clădirile revendicate a fost soluţionat, definitiv, în favoarea Statului român.

Potrivit bursa.ro, primarul din comuna Sînmartin, în administrarea căreia se află staţiunile balneare Băile Felix şi 1 Mai, Lucian Popuş, a sesizat Comisia pentru Retrocedări în legătură cu faptul că şefii unor culte şi ordine călugăreşti fac presiuni pentru a fi împroprietăriţi cu sute de hectare de pădure şi terenuri, fără să poată prezenta vreo decizie legală în acest sens. Dacă instanţa va fi de acord cu această rejudecare, dosarul va deveni cel mai vechi de la noi din ţară.

Detalii complete pe bursa.ro

ICCJ contestatia în anulare Prepozitura Ordinului Canonic Premonstartens Baile Felix

Vezi și Ordinul Alba-Neagra: Călugării Premonstratens au pierdut definitiv staţiunea Băile Felix!

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to EXCLUSIV. ÎCCJ respinge IREVOCABIL contestația în anulare formulată de ordinul de călugări care revendica retrocedarea staţiunii Băile Felix

 1. Zoner says:

  De ce au fost calugarii expropriati inainte de 1945?

 2. Dan says:

  Asta este unul dintre articolele care ma binedispun !Sa traiti si la mai mare in special Dan Tanasa ! Cu respect Dan .

 3. Cristian says:

  Sper ca aceasta stire sa constituie un precedent in justitia romana si sa respinga toate cererile care au ca obiect proprietati mai vechi de 1945.
  Eu unul sunt pt restituirea tuturor proprietatilor(cladiri, terenuri, biserici) etnicilor maghiari confiscate abuziv de regimul comunist dupa 1945…nu mai putem retroceda proprietati din perioada interbelica care au fost platite cu varf si indesat de poprul roman!!!!!!!!!!!!!

 4. Cristian says:

  Salut Danutze 🙂

  N-ai vrut sa-mi aprobi un comentariu zilele trecute pe aceasta tema dar ma bucur c-ai transformat informatia intr-o stire.

  Imi vine sa te pup mah 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. ÎCCJ respinge IREVOCABIL contestația în anulare formulată de ordinul de călugări care revendica retrocedarea staţiunii Băile Felix"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-iccj-respinge-irevocabil-contestatia-in-anulare-formulata-de-ordinul-de-calugari-care-revendica-retrocedarea-statiunii-baile-felix/