EXCLUSIV. Inscripție în LIMBA MAGHIARĂ, ÎNAINTEA LIMBII ROMÂNE, pe fațada Primăriei Miercurea Ciuc. DEȘI LEGEA ÎI PERMITE, Prefectul de Harghita REFUZĂ să ia vreo măsură. DOCUMENT

April 4, 2013 •Prefectura Harghita •Views: 2541

Primăria Miercurea Ciuc (Foto: sudestul-europei.ro)

Primăria Miercurea Ciuc (Foto: sudestul-europei.ro)

În data de 14 martie a.c. am sesizat Prefectura Harghita, condusă de prefectul Jean-Adrian Andrei, cu privire la amplasarea ilegală a inscripției în limba maghiară ”Varoshaza” pe fațada clădirii Primăriei Miercurea Ciuc, condusă de UDMR-istul Raduly Robert. Înscripția ”Varoshaza” este amplasată pe același rând cu inscripția în limba română ”Primăria” dar înaintea acesteia. Acest mod de amplasare a celor două inscripții încalcă prevederile Constituției României potrivit cărora singura limbă oficială de stat în România este limba română. Chiar dacă vorbim de o zonă în care membrii unei minorități naționale sunt numeric majoritari, caracterul de limbă oficială de stat al limbi române trebuie respectat, inscripția în limba maghiară trebuind a fi amplasată sub cea în limba română.

Prefectul Jean Adrian Andrei

Prefectul Jean Adrian Andrei

Deloc surprinzător, prefectul Jean-Adrian Andrei îmi comunică sec faptul că acea clădire este monument istoric din 2010 și că în urma unor reabilitări a fațadei a fost amplasată și inscripția ”Primăria”.

Prefectul alege să își bată joc de mine din nou și îmi comunică faptul că, deși confirmă indirect că amplasarea inscripției ”Varoshaza” înaintea inscripției ”Primăria” este ilegală, el nu va face nimic în acest moment și că va solicita pe viitor Primăriei Miercurea Ciuc să respecte prevederile legale în vigoare. Evident, prefectul refuză să-mi comunice de ce nu cere ACUM Primăriei Miercurea Ciuc respectarea prevederilor legale în materie. De parcă aplicarea legii este un moft, o chestiune ce ține de viitorul mai îndepărtat sau mai apropiat dar care nu are absolut nicio legătură cu prezentul.

De remarcat faptul că, tocmai pentru că face jocurile mizerabile ale UDMR, prefectul nu îmi comunică când anume a fost reamplasată pe fațada Primăriei Miercurea Ciuc inscripția ”Varoshaza”. De observat de asemenea și faptul că deși a fost amplasată de curând, inscripția ”Primăria” a fost amplasată după inscripția în limba maghiară ”Varoshaza” tocmai pentru a impune la nivelul percepției colective caracterul de limbă oficială de stat a limbii maghiare, în dauna limbii române care este a doua limbă oficială de stat în județul Harghita.

Reamintesc faptul că am transmis prefectului Jean-Adrian o copie a sentinței civile nr. 1140/23.03.2012 a Tribunalului Covasna, rămasă definitivă și irevocabilă, pronunțată în dosarul nr. 175/119/2012 prin care primarul municipiului Sfântu Gheorghe, UDMR-istul Antal Arpad a fost obligat de instanță să respecte caracterul de limbă oficială de stat a limbii române. (Detalii aici.) Practic, prefectul Jean-Adrian refuză pur și simplu că aplice legea în ciuda faptului că există deja jurisprudență în această speță.

Acest document dovedește, din nou, faptul că prefecul Jean-Adrian Andrei nu veghează în niciun fel la respectarea Constituției României și nu este altceva decât o slugă abjectă a UDMR.

Prefectura Harghita Jenel Primaria Miercurea Ciuc Varoshaza

Vezi și EXCLUSIV. Liber la amplasat STEMA UNGARIEI pe școlile din Harghita. Prefectul de Harghita: ”E chiar obligatorie” DOCUMENT

EXCLUSIV. Primarul din Sfântu Gheorghe obligat de instanță, definitiv și irevocabil, să respecte Constituția RomânieiTags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to EXCLUSIV. Inscripție în LIMBA MAGHIARĂ, ÎNAINTEA LIMBII ROMÂNE, pe fațada Primăriei Miercurea Ciuc. DEȘI LEGEA ÎI PERMITE, Prefectul de Harghita REFUZĂ să ia vreo măsură. DOCUMENT

 1. bogdan bobolea says:

  E o situatie similara cu Arcul de Triumf.

  Probabil ca ar trebui sa se alcatuiasca o trupa de commando pentru a realiza ceea ce au facut patriotii din Bucuresti.

  https://www.youtube.com/watch?v=49F9P1AH3cY

 2. nicu says:

  Au ajuns in functiile statului niste neispraviti-,oameni fara coloana si caracter.Cred ca prima data romanii ar trebui sa faca un miting pentru demiterea prefectului,fiindca o incalcare a legii va lasa deschisa calea spre alte noi incalcari.

  • Adrian says:

   Corect, daca nu ar fi politicienii romani niste infractori de drept comun care urmaresc sa primeasca functii numai ca sa fure, atunci si tara ar merge altfel si onationalitatile minoritare ne-ar respecta.

  • precup mihai says:

   Problema este putin mai complicata. In Miercurea Ciuc si din ce in ce mai mult in judetul Harghita, inscriptiile in limba maghiara sunt afisate inaintea celor in limba romana. Practic, s-au inversat valorile, iar limba maghiara a capatat, simbolic, rolul de limba oficiala, iar limba romana de limba secundara. Aceasta in conditiile unei absente aproape totale a reactiilor institutiilor statului, cu precadere a Prefecturii care ar trebui sa le combata si sa reinstaureze legalitatea. Prefectul judetului Harghita are reactii extrem de palide, datorita unui background care mai degraba il aduce alaturi, nu in actiune ci prietenie, de extremisti precum primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, presedintele Consiliulu Judetean Harghita, Borboly Csaba, decat impotriva lor. Institutiile statului roman par paralizate in judetele HR si CV, pentru ca li se cere sa fie paralizate de catre centrul de la Bucuresti. Se invoca o asa-numita sensibilitate a zonei, lucru total fals. Exista doar o lipsa acuta de aplicare a legii in acea zona, care a creat in mentalul unora ideea ca sunt de neatins si pot face ce vor acolo fara sa li se intample ceva. Iar daca li se cere sa respecte legea ameninta cu manifestatii de strada, iar statul roman cade pe spate in fata acestei amenintari. care nici macar nu e reala. Oamenii de acolo nu vor iesi in strada pentru Raduly Robert sau altii ca el, fiindca stiu ca acestia sunt corupti si asa isi apara statutul si hotiile. Oamenii se intreaba cand va fi aplicata legea pentru ceea ce fac. In ce tara normala iti permiti sa nu aplici o hotarare definitiva si irevocabila de instanta, asa cum e cazul cu steagul secuiesc in judetul Harghita? De ce nu se aplica legea? De ce nu actioneaza prefectul? Hotararea are titlu executoriu, iar refuzul de a o pune in aplicare este fapta penala. Si nimeni nu face nimic. Ba da, Borboly Csaba ameninta public ca daca vor da jos steagul secuiesc de pe institutii, locul se va transforma intr-un Belfast. Si toata lumea tace si nimeni nu face nimic. Normal, primarii si altii se uita la sefii lor. Iar daca seful lor refuza sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca irevocabila si nu pateste nimic, procedeaza si ei la fel. Si nimeni nu face nimic. De fapt, aici e problema. Nimeni nu vrea sa aplice legea in cele doua judete.
   Domnule Dan Tanasa, va asigur ca si plangerea dumneavoastra la Parchetul de la Odorheiu Secuiesc in cazul Nyiro Jozsef va primi NUP, exact din acelasi motiv.
   Prestatia ca prefect a lui Codrin Munteanu in judetul CV arata ca o posibila solutie este ca rolul de prefect in cele doua judete sa-l indeplineasca persoane care nu domiciliaza acolo, si nu au fost inca prinse in diverse mentalitati, jocuri de interese. Poate asa s-ar mai putea face ceva in sensul respectarii legii.

 3. Nico Nicol says:

  cred ca ar trebui sa organizam un mars acolo la covasna, bineinteles unul pasnic si autorizat ca prea multe se intimpla intre romani si maghiari, acestia din urma au nevoie sa le aducme aminte ca tara in care traiesc este Romania! Ce spuneti?????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Inscripție în LIMBA MAGHIARĂ, ÎNAINTEA LIMBII ROMÂNE, pe fațada Primăriei Miercurea Ciuc. DEȘI LEGEA ÎI PERMITE, Prefectul de Harghita REFUZĂ să ia vreo măsură. DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-inscriptie-in-limba-maghiara-inaintea-limbii-romane-pe-fatada-primariei-miercurea-ciuc-desi-legea-ii-permite-prefectul-de-harghita-refuza-sa-ia-vreo-masura-document/