EXCLUSIV. Istoricul Vasile Lechințan: ”Oficialii Congresului SUA au căzut într-o cursă”

June 19, 2013 •UDMR •Views: 1352

Istoricul Vasile Lechințan

Istoricul Vasile Lechințan

Vasile Lechințan: ”Poporul român transilvănean a fost jefuit şi umilit timp de peste 800 de ani de reprezentanţi ai “bisericilor maghiare” din Transilvania”

Având în vedere scrisoarea semnată de cei 21 de congressmani americani prin care îi solicită Secretarului de Stat, John, Kerry, să intervină în mersul justiției din România pentru a pune capăt ”persecuției” bisericilor romano-catolice, reformate, evanghelic-luterane şi unitariene din Romania, am solicitat istoricului clujean Vasile Lechințan un scurt punct de vedere. Domnia sa a avut amabilitatea de a face o scurtă precizare.

Dan Tanasă: D-le Vasile Lechinţan, aţi aflat despre faptul că în data de 13 iunie a.c. 21 de congressmani americani au adresat o scrisoare Secretarului de Stat al SUA, John Kerry, prin care îi solicită acestuia să pună presiune pe Guvernul român, cu scopul de a pune capăt “persecuţiilor” şi de a retroceda în totalitate bunurile confiscate după 1945 de statul comunist român de la biserici şi alte grupuri religioase, indicând o sumă colosală de 2.140 de şcoli, spitale, orfelinate şi alte instituţii civice şi caritabile confiscate, aparţinând bisericilor romano-catolice, reformate, evanghelic-luterane şi unitariene. Ce părere aveţi? Au dreptate congressmanii americani să fie îndignaţi de această situaţie din România şi să-i “urecheze” pe români pe această temă?

Vasila Lechinţan: D-le Dan Tanasă, şi eu m-aş înscrie printre cei 21 de congressmani americani ca să cer să se facă dreptate “bisericilor maghiare” dacă situaţia ar fi reală, dar, din păcate, cei 21 de oficiali respectabili ai Congresului SUA au căzut într-o cursă care le-a fost întinsă se pare de UDMR. Poporul român transilvănean a fost jefuit şi umilit timp de peste 800 de ani de reprezentanţi ai “bisericilor maghiare” din Transilvania în Dieta ţării, a fost privat de cultură, de libertate şi de demnitate de aceşti reprezentanţi, a fost înlăturat de la beneficiile bunurilor publice rezultate inclusiv din munca şi avuţia lor, ca majoritari în ţară, şi printre aceste bunuri publice comune importante sunt şi cele solicitate azi de UDMR doar în scopul purificării etnice a lor: fostele colegii latine romano-catolice, reformate, evanghelic-luterane şi unitariene, cu susţinere inclusiv masiv românească de sute de ani, fundaţii importante create de statul austriac pentru tinerii transilvăneni, toate care ar trebui să fie punţi comune de istorie şi de cultură şi nu de bantustanizare etnică maghiară. Îmi pare foarte rău că cei 21 de congressmani americani au căzut în cursa întinsă de UDMR şi, fără să-şi dea seama, militează asfel pentru această bantustanizare etnică şi pentru legalizarea retroactivă a unei jefuiri de secole a românilor transilvăneni. Cu alt prilej, dacă e nevoie, voi demonstra cronologic şi pe instituţii trecutul unei astfel de situaţii din România, din Transilvania secolelor XVI-XX.

Detalii despre scrisoarea congressmanilor americani aici.Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Istoricul Vasile Lechințan: ”Oficialii Congresului SUA au căzut într-o cursă” "! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-istoricul-vasile-lechintan-oficialii-congresului-sua-au-cazut-intr-o-cursa/