
Marți, 11 februarie a.c., Institutul Balassi din Ungaria a organizat la Bruxelles o dezbatere despre situația de la Roșia Montană. Manifestarea a fost deschisă de europarlamentarul László Tőkés, care de altfel a și sprijinit, alături de colegul său Erik Bánki, acest eveniment.
Dezbaterea a fost precedată de vizionarea a două filme documentare despre Roșia Monată realizate de Tibor Kocsis, Noul Eldorado (2004) and 300 Tone de aur (2014). La prezidiu au mai fost prezenți, alături de regizorul Tibor Kocsis, Zsófia Vitézy, directorul filialei din Bruxelles a Institutului Balassi, arhitectul Ştefan Bâlici, Judit Varga, consilier al europarlamentarului Erik Bánki, și Stephanie Roth, membru fondator al campaniei ”Salvați Roșia Montană”.
Așa-zisa dezbatere a fost organizată sub sigla Partidului Popular European (EPP) și a constituit fără îndoială un episod din campania electorală a europarlamentarului László Tőkés, binecunoscut opiniei publice din România pentru discursul său profund șovin și antiromânesc. Cu toate că în acest caz a fost vorba de o ”dezbatere” organizată de un politician sub sigla unui partid politic, în sală a fost prezentă și Stephanie Roth, membru fondator al campaniei ”Salvați Roșia Montană”. Zilele trecute, după ce am publicat pe blog faptul că această ”dezbatere” ar urma să aibe loc, Stephanie Roth a fost foarte agresivă, încercând să minimalizeze faptul că implică campania ”Roșia Montană” în campania electorală a europarlamentarului László Tőkés. Stephanie Roth nu doar că nu s-a dezis de această ”dezbatere”, în fapt o campanie electorală, dar a și fost prezentă în sală.
În condițiile în care membrii Asociației Alburnus Maior s-au pronunțat deja în mod public împotriva implicării politicului în campania ”Salvați Roșia Montană” (detalii aici) și împotriva susținerii vreunei candidaturi sau formaţiuni politice, se ridică întrebarea firească cu ce mandat a angajat această Stephanie Roth campania ”Salvați Roșia Montană” în campania electorală a europarlamentarului László Tőkés? Cine este și ce interese a avut această Stephanie Roth să stea la o masă la care în deschidere a vorbit politicianul László Tőkés, sub sigla Partidului Popular European?
Este evident faptul că în acest caz se impune o reacție a conducerii Asociației Alburnus Maior, având în vedere gravitatea situației. Sper că domnul Eugen David va înțelege faptul că gestul făcut de Stephanie Roth nu poate rămâne nesancționat. Eu personal condamn public gestul acestei cucoane și solicit Asociației Alburnus Maior să se delimiteze categoric de gestul ei. Am participat la Madrid, alături de un grup numeros, uneori pe frig, alteori pe ploaie, la peste 14 proteste în fața Ambasadei României din Madrid și la trei proteste în fața Ambasadei SUA din Madrid. În ianuarie am organizat un eveniment deosebit despre Roșia Montană la care a fost prezent consulului Ecuadorului (detalii aici). Săptămâna trecută, alături de grupul din Marid, am participat un eveniment în care am vorbit despre Roșia Montană unui auditoriu compus din cetățeni din toate colțurile lumii (detalii aici). Sâmbăta asta vom participa la un alt eveniment. Nu vrem să credem că suntem luați de proști pentru că în timp ce noi vorbim lumii despre Roșia Montană cineva a decis că este demn să stea la o masă la care în deschidere a vorbit antiromânul László Tőkés.
Despre Institutul Balassi din Ungaria, organizatorul acestei dezbateri prin care se încearcă mimarea unui interes din partea Ungariei față de ceea ce se întâmplă la Roșia Montană, am publicat informații în luna iulie 2013 când scriam despre mizeriile pe care Institutul Balassi le-a făcut la un festival în SUA, unde a promovat Transilvania ca făcând parte din Ungaria (detalii aici, aici și aici).
Printre participanții la acest eveniment organizat politic s-a numărat și Stephanie Roth, membru fondator al campaniei ”Salvați Roșia Montană”
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
Jon says:
nu e prima data cand ungurii fura merite, informatii, isi asuma anumite fapte iar apoi fac pe eroii etc. Filtrul acesta unguresc dateaza de secole.