EXCLUSIV. MApN, raport BOMBĂ despre situația din Valea Uzului: Primăria Sânmartin a PROFANAT cimitirul de la Valea Uzului. Crucile soldaților unguri, amplasate pe suprafeţele de teren pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi. Raport COMPLET despre cimitirul de la Valea Uzului

June 12, 2019 •Ministerul Apărării Naționale •Views: 3969

Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului a luat fiinţă, în perioada 1926-1927, urmare a unei ample activităţi de centralizare a osemintelor eroilor descoperite pe Valea Uzului, efectuate de Societatea „Cultul Eroilor“, se arată între amplu documentar cu privire la situația Cimitirului Eroilor din Valea Uzului publicat pe pagina de internet a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

Vezi și OFICIAL. MApN vrea să preia cimitirul Valea Uzului

Potrivit analizei publicate pe site-ul ONCE, deşi statisticile privind cimitirul eroilor de la Valea Uzului nu sunt fără echivoc, caracterul multinaţional al cimitirului este evident, în cadrul acestuia fiind centralizaţi eroi de mai multe naţionalităţi. Potrivit unei statistici din 18 ianuarie 1928 (Anexa nr. 2), lângă mormintele celor 350 de morţi de război din 1917, Societatea a centralizat osemintele a 847 morţi de război, dintre care: 170 identificaţi nominal (unguri -108,       germani – 43, români – 8, ruşi – 4, sârbi – 3, italieni – 2 şi austrieci – 2), 435 neidentificaţi nominal (unguri – 336, germani – 78, ruşi – 18 şi români – 3, Anexa nr. 3) şi 242 necunoscuţi.

Potrivit unui Buletin informativ, întocmit de Legiunea de Jandarmi Ciuc, în anul 1934, în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului existau 1254 de cruci din lemn şi patru din piatră, iar pe cruci existau înscrisurile următoare: „un erou român sau un erou german, un erou ungur” etc (Anexa nr. 4)
În al Doilea Război Mondial, conform „Fişei de evidenţă a cimitirului” din anul 1988, în acest cimitir au mai fost înhumaţi 108 militari germani, care au murit în luptele din zonă (Anexa nr. 5), ajungându-se la un total de 1.306 morţi de război. Însă, după documentele întocmite de Crucea Roşie Română şi datate la nivelul anilor ’70, în anul 1944 în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului au fost înhumaţi 40 de  militari germani, din care 27 identificaţi nominal şi 13 neidentificaţi nominal (Anexa nr. 6)

În ceea ce priveşte numărul militarilor români înhumaţi în acest cimitir, faţă de situaţia statistică din anul 1928 (când sunt menţionaţi în evidenţă 11 eroi români, dintre care 8 identificaţi nominal şi 3 neidentificaţi nominal), „Fişa de evidenţă a cimitirului” din anul 1988, (care nu menţionează nicio sursă documentară), face trimitere la 148 de morţi de război români (şi nu 149 cum rezultă din însumumarea morţilor de război din anexele nr. 7 şi nr. 8 ), în contextul în care cei care au întocmit fişa din 1988 au însumat morţii de război români identificaţi nominal de la Valea Uzului (19) – Anexa nr. 7, cu morţii de război români identificaţi nominal la Poiana Uzului (130) – Anexa nr. 8, un alt loc de înhumare din Primul Război Mondial, desfiinţat în perioada interbelică, osemintele fiind centralizate în Cimitirul eroilor din oraşul Comăneşti, jud. Bacău (Anexa nr. 9).

Cimitirul de la Valea Uzului, profanat de autoritățile locale din Sânmartin cu bani din Ungaria

Potrivit analizei ONCE, Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare) atât pe suprafeţele de teren în care, potrivit schiţelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântaţi morţi de război ungari, cât şi pe cele pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi (români,  austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.

Potrivit analizei ONCE, lucrarile de restaurare menționate anterior au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.

Primarul din Dărmănești a acționat legal în acest caz

Potrivit MApN, începând cu anul 2018, Primăria oraşului Dărmăneşti, jud. Bacău, a executat, în cadrul Proiectului Reabilitarea Cimitirului Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu jud. Harghita, aprobat de Comitetul interministerial, şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 65.000 lei, lucrări prin care au fost amplasate, în latura dreaptă a cimitirului, în care nu existau morminte de război în schiţele originale ale necropolei, 50 de însemne de căpătâi (cruci creştine), un monument comemorativ din marmură, dedicat tuturor eroilor înhumaţi în necropolă, opt catarge având arborate drapelele celor şapte state care au militari înhumaţi în necropola de război (Austria, Germania, Italia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Ungaria) şi al UE, amenajând şi o alee de acces la monumentul central.

FOTO: sola soldaților unguri înhumați la Valea Uzului, google.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

53 Responses to EXCLUSIV. MApN, raport BOMBĂ despre situația din Valea Uzului: Primăria Sânmartin a PROFANAT cimitirul de la Valea Uzului. Crucile soldaților unguri, amplasate pe suprafeţele de teren pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi. Raport COMPLET despre cimitirul de la Valea Uzului

 1. Nicula says:

  “Soldați ungur” i s-au considerat și românii ardeleni forțați sa lupte de partea adversa trimiși special ca mijloc de epurare etnica și găsiți răpuși în uniforme austroungare.

 2. Cernic says:

  Ati dovedit ca ati ramasi aceiasi ciobani din muntii Timocului, aceiasi vlahi pe nimeni nu i-a vrut prin preajma in Balcani si pe care i-au alungat.
  1000 de ani in care v-ati dovedit rezistenti la civilizatie. Nu aveti prieteni in Europa, toata lumea va uraste si ocoleste.

  • Vali says:

   Mai bine ciobani decât nație de criminali “semeti” care omoară copii în burta mamei!!

  • Monu Mircea says:

   Stimate “Cernic”, după cum vă exprimaţi, sunteţi ungur, care nu cunoaşte sau falsifică istoria românilor – la venirea ungurilor în Panonia, românii se aflau acolo şi în Transilvania!… Da, după creştinare, ungurii s-au mai civilizat, dar cruzimea din genele strămoşilor le-a rămas (ca să nu mai spun de şovinism şi de iredentism!), motiv pentru care ei nu sunt iubiţi de către români, dar nici de către popoarele din jurul Ungariei… Desigur, tabloul real este mult mai complicat, dar în locul dvs. aş fi mai prudent în exprimare, pentru a nu mă acoperi de… ridicol (dacă ungurii n-ar fi fost sub habsburgi, ar fi fost vai de capul lor, iar civilizaţia cu care se-mpăunează maghiarii este civilizaţia austriacă) !… De ce vă deranjează că militarii ce-au fost adversari în război, au fost îngropaţi în acelaşi cimitir, mai ales că există o legislaţie internaţională în acest sens – vreţi ca şi morţi, ei să se… războiască?… Şi dacă aţi fi un om de caracter, nu aţi semna comentariul cu pseudonim, ci cu numele dvs. real !

  • petru says:

   nu mai manca stricat, Cernic!! probabil ca ti ai dat seama…acum ca ti ai revenit, ce s a ntamplat, ce ai patit?

  • Kermit Von Klausenberg says:

   Macarule ! Calm down … Nu e nici o rusine sa fi cioban … Jertfa ” ciobanilor” e placuta lui Dumnezeu (vz Sf Scriptura … Cain si Abel) Cei care fura pamanturile altora nu sunt placuti lui Dumnezeu. De aceea ati fost blestemati ca neam si transformati in pasalac de catre turci … Nu exista Ungaria … ci Macaristan, patria celor fara de character.

 3. NU inteleg de ce faptul ca ungurii/secuii au pus pungile negre peste crici nu e cel mai puternic fapt sa fie folosit ca ex. al abuzului in toate comentariile. NU este evident ca ei au comis un abuz si un fapt nelegal/vandalism? chira daca ar fi fost teritoriul lor inaint.., trebuia sa se planga, dar nu sa sa faca snguri ceea ce numai prin lege s epoate…Ca asa sar si omaora pe altii sub motiv ca acesta a calcat pamant unguresc desi e Tansilvania/Romania…in acest caz cu complicatii istorice si de memorie a eroilor… nu mai trebuia sa fie lupta de nic un fel..si acceptiune..Cum au pocedat msghiarii s-au dat in vileag ca nu au un caracter respectuos si uman., ca le place sa manipuleze ca sa domine , ca le ppkace cliamtul incarcat de ura…Asta e cinis si lipsa de civilizatie, nu ca ei dovedesc civilizatie….si se vede ca nu au capacitatea de distinctie intre ce e major si minor…si intre bine si rau..Pacat, tinjesc dupa vremurle copilariie la Fagaras unde f.rar se observa vreo atituidne de dispret pe fata a ungurilor ci mi multa retinere, ba chiar amicitie si buna vecinatate..sa nu mai vorbesc de cite casatori mixte erau si SUNT….

  Cred ca aceia ar trebui sa devina echipa de mediere..
  .Multe lucruri ar fi rezolvate sau oricum mai multa atentie la respctarea legii si a obligatiilor autoriatatilor daca presa scrisa, dar si cea on linem ar avea macar o rubrica daca nu pagina CIVICA deschisa …atunci cei care scri ar avea grija, s-ar face o counicare mai buna si ar reiesi si ce trebuie facut….sau s-ar mai atenua tensiunea si vedea ca dialogul e mai importat si dora cu el si cu documentatie si argumente ca lumea se poate face dreptate sau corecta ceva…Insa mai si calea bunului simt si a scrisorilor de advocacy….sau diplomatice.. si a impaciurii, de gen , fiecare parte are dreptatea ei..si daca nu se poate stabili totul perfect, sa trecem mai departe…si sa fim mai grijuli, Americanii sunt f.buni la astea, adica chira si oamenii de rand. AM scris acum vreo 3 ore ..va rog uitati-va. la site ..www.romanianculture.us , dar nu se vede acolo spatiile de camere de oaspeti..sau pt expozitii sau mese rotunde etc..

 4. Valea Uzului says:

  V-a durut voua la cur de aia 11 soldati. V-ati dus pentru scandal.

 5. Lenard says:

  Câtă drama ați putut face pentru 11 români din cimitirul ăla. Felicitări, ați reușit să fiți de-a dreptul patetici.

 6. Patriot credincios says:

  Bună analiza, acum sa vedem măsurile ce se impun. Din cate am citit se caută vinovații ruperii porților, nu pentru ce a fost inainte. Dacă erau legal instalate acele porti, nici asta nu conteaza. Oricum acesta este un moment de trezire a românilor, nu doar un occident minor. Manipularea se va stinge, dar va trece o perioadă până la un deznodamant la nivel mai mare.
  Cat despre maghiari: respect față de omul de rand care-și cunoaște locul in societate, ceilalți la reeducare : pentru ca dau dovadă de incultura, lipsa condiției umane, credința nici nu au auzit darmite să mai stie de ea.

  • Marian Ionescu says:

   Sa luam exemplu de la finlandezi. Intr-o insula, Aland, tinand de Finlanda dar locuita majoritar de suedezi, este pace si intelegere. Acolo exista un cimintir in care sunt inmormantati oameni de diverse nationalitati si religii, fara deosebire sau parcele separate. Ei spun ca TOTI SUNTEM EGALI IN FATA MORTII. In Aland isi are sediu si “Institutul Pacii”…

 7. Robert says:

  Fain comemorare … cu cur in cruce…si acum sintet mindri ca sintet romin ? Cred ca un erou de asta are nevoje …indiferent de etnie…

 8. Constantin says:

  Excelenta punere la punct cu fapte si dovezi clare, fara patima si sentimentalisme ! Felicitari Oficiului National pentru Cultul Eroilor !

 9. Petru Dumitrașcu says:

  Romanii au ridicat crucile de pe jos ! Cruci aruncate de extremistii maghiari , facand o regie proasta pentru a strica imaginea Romaniei .
  https://www.youtube.com/watch?v=l27NLqlohh8

 10. Petru Dumitrașcu says:

  Televiziunile au datoria fata de romani sa cerceteze si sa difuzeze .
  Extremistii unguri au aruncat crucile . Sa ne arate filmul in care romanii au aruncat crucile !?
  https://www.facebook.com/berenghi.catalin/posts/2420300274697501
  https://www.youtube.com/watch?v=l27NLqlohh8&fbclid=IwAR0y1es4a0a0oDT9H_Op3v8OzYLFalZija3f3ubKbaUAbDjyGN29qHthDws

 11. Nicu Iftime says:

  Va salut , nu exista alta cimitir militar în zona Valea Uzului. În urma construcției barajului Uz s-a format un lac de acumulare ,povestea spunei ca acolo ar fi existat un cimitir cu militari romani căzuți în primul război mondial ,asa ceva nu a existat niciodată am fi avut documentele vremii ,unguri în afara de minciuni și ifose de grofi nu știu altceva .felicitări Dl Dan

 12. Rareș says:

  D-le Tanasa,
  Ar trebui sa ii trimiteți acest link si d-lui Lucian Mîndruță care a publicat un articol de toată jena pentru un jurnalist si roman in special zilele trecute.
  Toată stima pentru întreaga d-voastra activitate si implicare!!!

 13. Arnold Hegyi says:

  Bun. Ce bine se vede ca in cimitirul Valea Uzului sunt 11 romani. Cum a sustinut si partea maghiara. Asa ca se vede clar ca cat de mincinosi si nemernici sunteti. Si totul ati facut-o pentru scandal. Si acum incerci sa denaturezi adevarul…. cu explicatii mizerabile si deturnate. Pana in acest moment penibil nici nu ati stiut de acest cimitir austro-ungar. Va deranjat ca ungurii au grija de cimitirele lor ..nu ca voi ..e de ajuns sa vezi cum arata cimitirul romanesc la 10 km mai jos. Sau ala din Darmanesti…. asa ca musai trebuia sa faceti un scandal ca la asta va pricepeti. Ca la altceva nimic! Bravooo… numai ca nu cumva cu acest mare avant patriotic sa cadeti din lac in put cu toti binevoitorii imbracati in tricolor.

  • Bogdan says:

   Recitește loază. înhumaţi în acest cimitir, faţă de situaţia statistică din anul 1928 (când sunt menţionaţi în evidenţă 11 eroi români, dintre care 8 identificaţi nominal şi 3 neidentificaţi nominal), „Fişa de evidenţă a cimitirului” din anul 1988, , face trimitere la 148 de morţi de război români (şi nu 149 cum rezultă din însumumarea morţilor de război din anexele …….

   • Dan Tanasa says:

    Precedentul comentariu conținea un limbaj licențios 😀 Ăsta e în stare să zică că laptele e negru, atât e de parșiv!

    • Mihai says:

     Voi nu vedeti cebine stiu ungurii sa scrie in Romaneste cand sunt stransi de oua. I-a uitati-va la ei ce grai curat Romanesc isi impun aici.
     Astia oare chiar sunt unguri sau troli?

  • Bogdan says:

   3. Până acum toți ungurii urlați in gura mare că eroii români sunt îngropați zece kilometri mai la vale. Acum când vezi realitatea nici măcar nu ai curaj să-ti ceri iertare. Rușine!

  • Popoktptl says:

   Bă jigodie! Cimitir austro-ungar?!! Exista austro-ungaria?! Istoria v-a adus unde sunteti! Ati pierdut bătălii si războaie. Asta urmează cand pierzi lupta: distrugerea! Nu poti avea pretențiile de pe vreme imperiului, jigodie! AICI E ROMANIA!!!!! Iar cei căzuți în luptă trebuie respectați la fel indiferent de …orice!!!

  • Gabriel Popa says:

   Arnold, e cimitir international nu austro-ungar.

  • Ion Laurentiu Nicolae says:

   Stai prost cu aritmetica…si de altfel politica unora ca tine in 1940 a fost sa modifice si registrele cimitirelor pentru a transforma numele romanesti in traducerea ungureasca a acestora, pentru a dovedi ca Ardealul nu a fost populat de romani…Bravo, obraznicia voastra nu mai are limite, dar nu uitati ca voi nu ati putut si nici nu veti mai putea sa aveti vreodata ocazia de a fi un jucator important in politica est europeana…

   • Dan Tanasa says:

    Corect!

    • Ban Andrea says:

     Da foarte corect.Romania este un jucător important în politica Europeană ba chiar cu influenta mondială. Bine ca ne stim locul. Vorba lui președintelui Putin România e o țară de 30 de minute. Atât de respectați suntem.

  • L says:

   Care este diferenta daca sunt 11 romani sau 100 de romani ? Ipocrizia nu mai are limite pentru adeptii UDMR, PCM

   • george says:

    Dacă au murit doar 1 sau 11 români, n-are importanță!Sunt eroi! Ce-i interesant că se recunoște oficial CE MAMĂ DE BĂTAIE LE-AM TRAS!! Un cimitir plin de unguri, nemți etc. si 11 romani sau unul!! Ce-i tragic…că ei n-au ieșit nici acum din Primul Război Mondial!! Consider… că un cimitir este sacru…nimeni nu mai poate umbla la oseminte( mormântul se pecetluiește până la Invierea morților)! Garduri, porți,lacăte etc. la ce-au folosit?!

  • Gigi Feldiorean says:

   E normal că sunt mai puțini români și asta pentru că romanul este un erou ,fiecare român face cât 10 unguri !

 14. emil says:

  autoritățile romanești ,deși ,au acte doveditoare ca ,maghiarii ,au profanat morminte a eroilor de alta naționalitate ,tac ,sunt lași ori trădează sacrificiul celor căzuți în lupta cu dușmanul României.

 15. Amfion says:

  Bun. Cum se actioneaza mai departe pentru reinstaurarea ordinei de drept. Cine le da peste bot si labe, ca sa nu mai emita pretentii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. MApN, raport BOMBĂ despre situația din Valea Uzului: Primăria Sânmartin a PROFANAT cimitirul de la Valea Uzului. Crucile soldaților unguri, amplasate pe suprafeţele de teren pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi. Raport COMPLET despre cimitirul de la Valea Uzului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-mapn-raport-bomba-despre-situatia-din-valea-uzului-primaria-sanmartin-a-profanat-cimitirul-de-la-valea-uzului-crucile-soldatilor-unguri-amplasate-pe-suprafetele-de-teren-pe-care-figureaz/