EXCLUSIV. Mărturii despre șovinul dr. Benedek Geza, fost director al Spitalului de Cardiologie din Covasna

April 24, 2015 •Covasna •Views: 4779

FOTO. Coperta lucrării ”Transilvania, ultima prigoană maghiară” a scriitorului Ioan N. Ciolan, publicată în 1980.

Invocând toleranța și buna conviețuire româno-maghiară, UDMR continuă demersurile naționalist-șovine pentru excluderea numelui doctorului Nicolae Teculescu din noua denumire a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din Covasna invocând tot felul de motive stupide și fără să producă nicio dovadă prin care să-și susțină afirmațiile.

Vezi și EXCLUSIV. Ministerul Sănătății: Conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna, de acord cu schimbarea denumirii instituției

UDMR, prin vocea grofului Tamas Sandor, susține revenirea la denumirea anterioară a spitalului, exclusiv maghiară, și vorbește despre realizările doctorului Benedek Geza, fără însă să producă și dovezi despre activitatea doctorului.

Despre activitatea doctorului Benedek Geza la conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna a scris însă, încă din anii ’80, publicistul român Ioan N. Ciolan. Preocupat de nedreptățile care au fost făcute românilor din Transilvania în decursul istoriei, Ciolan face un turneu de documentare în localități din județele Transilvaniei, cu sprijinul Mitropoliei Ardealului de la Sibiu, mai ales în Covasna, Harghita și Mureș. Materialul documentar colecționat a fost transpus într-o carte Transilvania – ultima prigoană maghiară, care nu a putut fi publicată în România datorită contextului social politic de atunci și este publicată la Edizioni Europa în 1980, editura lui Iosif Constantin Drăgan. Cartea arată, cu o documentare reală, efectele nefaste pe care le-a avut Dictatul de la Viena asupra populației române din județele cu populație majoritar maghiară.

Volumul face referire (la pagina 241 a exemplarului pe care îl am în posesie) și la activitatea doctorului Benedek Geza la conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna. Autorul lucrării a documentat la fața locului subiectul și a fost martorul ocular a celor cuprinse în volumul său, de altfel foarte bine documentat. Orice alt comentariu este de prisos.

”(…) Mai amintim cele petrecute chiar azi, la spitalul de cardiologie din Covasna, unde dr. Benedek Geza a înlăturat în mod sistematic pe toţi medicii români din subordine prin persecuţii continui, silindu-i să plece în altă parte.

În acelaşi mod procedează cu personalul auxiliar. Toate reclamaţiile medicilor şi angajaţilor români adresate Ministerului Sănătăţii împotriva directorului abuziv, cu veleităţi dictatoriale, au rămas tară rezultate, întrucât dr. Benedek Geza este prietenul intim al unui mare potentat secui, aflat în conducerea de stat. In locul medicilor şi al personalului auxiliar şi administrativ român, au fost aduşi maghiari, astfel că în acest spital domneşte o atmosferă şovinistă maghiară, sesizată de toţi pacienţii veniţi pentru tratament, din toate părţile ţării.

De curând, dr. Benedek a adus ca medic şi pe fiul său, care dă asistenţă medicală pacienţilor internaţi în hotelul balnear din Covasna, anexă a spitalului cardiologie.

În acest mod au fost siliţi să plece şi alţi medici, asistenţi şi funcţionari auxiliari români din instituţiile sanitare aflate în staţiunile balneo-climaterice din Arcul Carpatic, iar în locul lor au fost numiţi maghiari. In arhiva Ministerului Sănătăţii şi în arhivele direcţiilor sanitare judeţene din Arcul Carpatic, se află evidenţa tuturor medicilor, asistenţilor şi funcţionarilor români numiţi în zonă, precum şi timpul servit în post, de unde se poate vedea cât de frecvente sunt înlocuirile românilor cu personal curat maghiar. (…)”

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. Mărturii despre șovinul dr. Benedek Geza, fost director al Spitalului de Cardiologie din Covasna

  1. […] vorbit doar despre personalitatea doctorului Benedek Geza (despre șovinismul lui au vorbit alții aici) și despre sprijinul localnicilor. Toate acestea nu ar fi fost argumente suficiente însă fără […]

  2. […] Vezi și EXCLUSIV. Mărturii despre șovinul dr. Benedek Geza, fost director al Spitalului de Cardiologie din… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Mărturii despre șovinul dr. Benedek Geza, fost director al Spitalului de Cardiologie din Covasna"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-marturii-despre-sovinul-dr-benedek-geza-fost-director-al-spitalului-de-cardiologie-din-covasna/