
FOTO. Coperta lucrării ”Transilvania, ultima prigoană maghiară” a scriitorului Ioan N. Ciolan, publicată în 1980.
UDMR, prin vocea grofului Tamas Sandor, susține revenirea la denumirea anterioară a spitalului, exclusiv maghiară, și vorbește despre realizările doctorului Benedek Geza, fără însă să producă și dovezi despre activitatea doctorului.
Despre activitatea doctorului Benedek Geza la conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna a scris însă, încă din anii ’80, publicistul român Ioan N. Ciolan. Preocupat de nedreptățile care au fost făcute românilor din Transilvania în decursul istoriei, Ciolan face un turneu de documentare în localități din județele Transilvaniei, cu sprijinul Mitropoliei Ardealului de la Sibiu, mai ales în Covasna, Harghita și Mureș. Materialul documentar colecționat a fost transpus într-o carte Transilvania – ultima prigoană maghiară, care nu a putut fi publicată în România datorită contextului social politic de atunci și este publicată la Edizioni Europa în 1980, editura lui Iosif Constantin Drăgan. Cartea arată, cu o documentare reală, efectele nefaste pe care le-a avut Dictatul de la Viena asupra populației române din județele cu populație majoritar maghiară.
Volumul face referire (la pagina 241 a exemplarului pe care îl am în posesie) și la activitatea doctorului Benedek Geza la conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna. Autorul lucrării a documentat la fața locului subiectul și a fost martorul ocular a celor cuprinse în volumul său, de altfel foarte bine documentat. Orice alt comentariu este de prisos.
”(…) Mai amintim cele petrecute chiar azi, la spitalul de cardiologie din Covasna, unde dr. Benedek Geza a înlăturat în mod sistematic pe toţi medicii români din subordine prin persecuţii continui, silindu-i să plece în altă parte.
În acelaşi mod procedează cu personalul auxiliar. Toate reclamaţiile medicilor şi angajaţilor români adresate Ministerului Sănătăţii împotriva directorului abuziv, cu veleităţi dictatoriale, au rămas tară rezultate, întrucât dr. Benedek Geza este prietenul intim al unui mare potentat secui, aflat în conducerea de stat. In locul medicilor şi al personalului auxiliar şi administrativ român, au fost aduşi maghiari, astfel că în acest spital domneşte o atmosferă şovinistă maghiară, sesizată de toţi pacienţii veniţi pentru tratament, din toate părţile ţării.
De curând, dr. Benedek a adus ca medic şi pe fiul său, care dă asistenţă medicală pacienţilor internaţi în hotelul balnear din Covasna, anexă a spitalului cardiologie.
În acest mod au fost siliţi să plece şi alţi medici, asistenţi şi funcţionari auxiliari români din instituţiile sanitare aflate în staţiunile balneo-climaterice din Arcul Carpatic, iar în locul lor au fost numiţi maghiari. In arhiva Ministerului Sănătăţii şi în arhivele direcţiilor sanitare judeţene din Arcul Carpatic, se află evidenţa tuturor medicilor, asistenţilor şi funcţionarilor români numiţi în zonă, precum şi timpul servit în post, de unde se poate vedea cât de frecvente sunt înlocuirile românilor cu personal curat maghiar. (…)”
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell