EXCLUSIV. Ministerul Sănătății: Conducerea Spitalului de Cardiologie din Covasna, de acord cu schimbarea denumirii instituției

Distribuie acest articol!

FOTO: cardiologie-covasna.ro

Ministerul Sănătății mi-a comunicat faptul că schimbarea denumirii Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna a avut loc la solicitarea Asociației Cultural-Creștine Justinian Teculescu și cu acordul conducerii unității sanitare.

Precizările Ministerului Sănătății au venit ca urmare a unei solicitări a subsemnatului după ce am asistat stupefiat la prestația penibilă a purtătorului de cuvânt al spitalului, care a participat la o adunare politică a UDMR Covasna care protesta față de schimbarea denumirii spitalului. Vasile Neagovici, purtătorul de cuvânt al spitalului, a afirmat public că spitalul va căuta în arhive dovezi despre activitatea doctorului Teculescu (detalii aici), după ce în prealabil conducerea spitalului a fost de acord cu schimbarea denumirii.

Redau mai jos punctul de vedere al Ministerului Sănătății:

”Având în vedere solicitarea Dvs., cu privire la „schimbarea denumirii Spitalului de Cardiologie din orasul Covasna”, vă comunicăm urmatoarele: 

Anul acesta, Ministerul Sănătății a primit din partea Asociatiei Cultural-Crestine Justinian Teculescu  o solicitare privind modificarea denumirii Spitalului de Recuperare Cardiovasculara Covasna, prin atribuirea numelui Nicolae Teculescu alături de cel existent. 

Asociația a cerut modificarea titulaturii unității sanitare ca o recunoaștere a activității profesionale desfășurată de dr. Nicolae Teculescu (originar din oraşul Covasna) și în special a activității de pionierat în tratamentul balnear si in valorificarea potentialului factorilor naturali ai Statiunii Covasna, în remedierea afecțiunilor cardiovasculare, fiind și un exemplu de bună conviețuire între cele două etnii ale orașului Covasna. 

Conform Asociației, doctorul Nicolae Teculescu „si-a propus aplicarea terapeutica a gazelor mofetariene, metoda initiata si experimentata inca din anul 1934 in Franta si ca primele tratamente le-a inceput pe un numar redus de bolnavi, in 1952, ele fiind extinse pe masura ce eficienta metodei a fost confirmata clinic si experimental; rezultatele obtinute au fost prezentate pentru prima oara in 1954, in sedintele Institutului de Balneologie si Fizioterapie din Bucuresti, institutie care a facut demersurile necesare pentru infiintarea in cadrul Spitalului Unificat Covasna, a unei sectii balneare cu 20 de paturi, care si-a inceput activitatea efectiv in ianuarie 1955; aici Nicolae Teculescu a continuat tratamentul inceput in 1952, cu aprobarea tuturor forurilor competente; tot in scopul validarii stiintifice a metodei dr.Teculescu, in 1956, Institutului de Balneologie si Fizioterapie  Bucuresti, a trimis o echipa de cercetare, care a continuat cercetarile pana in 1957 si a recomandat extinderea metodei“. 

De asemenea, Asociația Justinian Teculescu a transmis aceeași propunere și către Instituţia Prefectului Judeţului Covasna, care a transmis Ministerului Sănătății că susține demersul asociației fiind, cităm:  „temeinic si perfect indreptatit din punct de vedere istoric si in concordanta cu interesul mentinerii bunei convietuiri si multiculturalitatii locale, având în vedere activitatea medicală şi de cercetare desfăşurată începand cu anul 1952 de medicul Nicolae Teculescu (1921-1972), originar din oraşul Covasna, în domeniul balneologiei, bazata pe efectul benefic al gazelor de mofeta din statiunea Covasna precum si a faptului ca acesta  a  pus bazele înfiinţării secţiei balneare din cadrul „Spitalului Unificat Covasna“, cu rezultate recunoscute la nivel naţional“. 

La rândul său, Ministerul Sănătății a solicitat un punct de vedere privind acest subiect și Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” Covasna. Și conducerea acestei unități a considerat temeinică si îndreptățită această schimbare a denumirii unității sanitare, având în vedere activitatea medicală și de cercetare desfășurată de mediculNicolae Teculescu  în domeniul balneologiei si infiintarea sectiei balneare din cadrul “Spitalului Unificat Covasna”. 

În acest context, Ministerul Sănătății a luat în considerare cererea și punctele de vedere exprimate și a aprobat modificarea titulaturii unității sanitare în Spitalul de Recuperare Cardiovasculară “Dr. Nicolae Teculescu – Benedek Geza”. 

Vă facem cunoscut că, în conformitate cu prevederile art.174, alin.(4) din Legea nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificarile si completarile ulterioare: „schimbarea denumiri pentru spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, la propunerea managerului spitalului sau la iniţiativa Ministerului Sănătăţii”. 

Mai mult, pentru schimbarea denumirii acestei unitati sanitare, nu este necesar avizul din partea administratiei publice locale, aceasta unitate sanitara fiind subordonata Ministerului Sanatatii”.

Având în vedere cele susținute de conducerea Ministerului Sănătății cred că este un moment foarte oportun ca Vasile Neagovici să-și depună demisia de onoare din funcția de purtător de cuvânt al Spitalului de Cardiologie din Covasna.

  1. UDMR a strans toata saptamana semnaturi impotriva schimbarii denumirii spitalului, in Sfantu Gheorghe. Pot sa va trimit si poze daca doriti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie acest articol!

Urmărește alte articole

Dan Tanasă

"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc

„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell

© 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
Despre mine Blog Partidul AUR