EXCLUSIV Ministrul Corlățean contrazis de Guvernul de la Budapesta: Românii din Ungaria au mai multe drepturi decât maghiarii din Ardeal!

August 16, 2012 •Eva Iova, extremism maghiar, iredentism, sovinism maghiar, Titus Corlatean, Ungaria •Views: 2090

Roxin Anna, unguroaica ce ”reprezintă” interesele românilor din Budapesta

Declarațiile ministrului de Externe, Titus Crolățean, cu privire la situația românilor din Ungaria nu au rămăs fără o replică de la Budapesta. Corlățean afirmase ieri că “Ungaria îi tratează pe românii de-acolo diferit de modul în care România a tratat şi îi tratează pe cetăţenii români de etnie maghiară din ţara noastră, şi diferit într-un sens negativ”. “Sunt lucruri care ţin de educaţia în limba maternă, paşi modeşti, care se soldează zi de zi cu o continuitate a procesului de asimilare a românilor din Ungaria, cu un sprijin insuficient, uneori mimat, din partea guvernelor de la Budapesta pentru identitatea culturală, pentru presa de limba română din Ungaria, pentru respectarea dreptului la libertatea realigioasă cu adevărat şi sprijin pentru Biserica Ortodoxă Română din Ungaria”, a continuat ministrul.

Reacția Budapestei nu s-a lăsat așteptată. Répás Zsuzsanna, secretar de stat adjunct în cadrul Departamentului pentru politica națională din cadrul guvernului de la Budapesta a declarară că ”Guvernul maghiar ar fi foarte bucuros dacă România ar acorda o scală atât de largă de drepturi maghiarilor din Ardeal precum acordă Ungaria românilor de aici”.

De asemenea, Roxin Anna, președinta Autorguvernării românilor din Budapesta și membră a Autoguvernării pe țară a Românilor din Ungaria (ATRU) a fost invitată de către televiziunea Hir TV (post de televiziune ce susține partidul premierului Viktor Orban, FIDESZ), pentru a comenta aceste subiect. Roxin a declarat nici mai mult nici mai puțin decât că ”Ministrul Titus Corlățean și România nu se informează din surse autentice, ci de la unele ONG-uri care se plâng tot timpul la București”. Deși nu le-a pronunțat numele, Roxin făcea referire la Uninea Culturală a Românilor din Ungaria și la săptămânalul ”Foaia Românească”. Roxin a negat toate acuzațiile aduse de ministrul Corlățean statului ungar. Potrivit acesteia, modul în care Ungaria se raportează la minorități este unul european, Ungaria adoptând prima lege a minorităților din Europa.

Interesant este faptul că Roxin Anna nici măcar nu este româncă, ea fiind de fapt o unguroaică din România promovată de către FIDESZ tocmai pentru a întreține o imagine idilică a situației românilor din Ungaria. Roxin Anna s-a născut în 1970, în România. După cum a declarat ea însăşi într-un articol apărut în revista Cronica (din 15 februarie 2008, pag. 5): „M-am născut la Nireş de pe lângă Dej într-o familie mixtă din punct de vedere etnic: străbunica din partea mamei a fost de etnie română, ceilalţi membri de familie sunt maghiari.” S-a mutat în Ungaria în 1990 şi s-a căsătorit cu Vasile Roxin, român originar din Micherechi, decedat în decembrie 2007.

Roxin a fost acuzată de către redactorul șef al săptămânalului ”Foaia românească” că nu aparține comunității românești din Ungaria și că face doar etnobusiness. Roxin a acționat-o în judecată pe Iova pentru calomnie însă a pierdut procesul definitiv și irevocabil în 2010.

Detalii despre reacțiile din Ungaria pe acest subiect găsiți aici și aici.

Vezi și Jurnalista romanca din Ungaria Eva Iova a infrant mafia etnobisnitarilor maghiari in instanta. COMUNICAT

Jurnalista româncă Eva Iova câştigă în justiţia maghiară procesul cu etnobişniţarii

Corlățean: Românii din Ungaria sunt tratați mai rău decât maghiarii din România
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to EXCLUSIV Ministrul Corlățean contrazis de Guvernul de la Budapesta: Românii din Ungaria au mai multe drepturi decât maghiarii din Ardeal!

  1. un maghiar says:

    Si domnul Tanasa si doamna Iova, nu numai doamna Roxin au vorbit din partea romanilor din Ungaria dar si Traian Kreszta. Si el a intarit cele spuse de dna Roxin. Si faptul ca dansa, dupa spusele dv., nu e romanca, ia sa luam altcumva. Si in udmr exita de exemplu Toni Niculescu, care are radacini romanesti, dar nu e atacat pentru acest lucru. Sau sa luam altcumva: ar putea in Romania sa se intample acelasi lucru, cu maghiarii, ceea ce s-a intamplat cu Ana Roxin? Nu. Pentru simplul fapt, ca aici nu exista autonomie sau autoguvernare. Deci autoguvernarea maghiarilor din Transilvania nu poate fi reprezentata de un roman, pentru ca nu exista autoguvernare. Ce ne-am bucura si noi, daca am avea aceeasi problema pe care o au romanii din Budapesta!! Ca atunci cel putin am avea autoguvernare…
    Mai jos dau linkul cu domnul Traian Kreszta. Normal ca nu pot da linkul in romana, pentru ca ziaristii sau politicienii romanii tac, cand li se spune ceea ce nu le place, si la care nu pot raspunde, lucru facut de absolut toti, fie ei pdlisti, psdisti sau pnlisti…

    http://www.erdely.tv/hirek/cafoljak-corlatean-t

  2. Eva Iova says:

    Roxin Anna are numele de fată BÁLINT ANNA. Nu este româncă, nu aparţine vreunei biserici româneşti. În numele Asociaţiei Românilor din Budapesta – cu care Anna se laudă atât de mult – au candidat la alegerile minoritare din Ungaria zeci de ţigani din nordul Ungariei, formând astfel aşa-zise autoguvernări ROMÂNEŞTI. Toate aceste “autoguvernări româneşti” primesc finanţare de la statul maghiar pentru a “păstra identitatea şi limba românească”!!! Cine minte???????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV Ministrul Corlățean contrazis de Guvernul de la Budapesta: Românii din Ungaria au mai multe drepturi decât maghiarii din Ardeal!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-ministrul-corlatean-contrazis-de-guvernul-de-la-budapesta-romanii-din-ungaria-au-mai-multe-drepturi-decat-maghiarii-din-ardeal/