EXCLUSIV. PETIȚIE către Președintele și Guvernul României. Un grup de părinți MAGHIARI din Harghita denunță SEPARATISMUL PE CRITERII ETNICE al școlilor și solicită INTERVENȚIA AUTORITĂȚILOR: ”Viitorul este împreună, nu separat!” DOCUMENT

February 5, 2013 •Harghita •Views: 2846

Liceului Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Bălan

Liceului Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Bălan

”UDMR nu vrea ca copiii maghiari să învețe LIMBA ROMÂNĂ!”

Un cetățean pe nume Kiss István, locuitor al județului Harghita, a adresat azi, prin intermediul poștei electronice, o petiție către Președintele României, Ministerul Educației și Premierul Victor Ponta, în numele unui grup de cetățeni de etnie maghiară care au copii la o școală maghiară din județul Harghita, prin care reclamă faptul că copiii lor nu primesc o ”educație de calitate” în școala în care învață.

În petiția adresată autorităților și semnată de mai mulți cetățeni, Kiss István își exprimă îngrijorarea cu privire la starea dezastruoasă a învățământului din județul Harghita, referindu-se la situația Grupului Școlar ”Sover Elek” din Joseni ”la care nici măcar un copil nu a trecut bacalaureatul”. ”Profesorii de limba română oare au fost evaluați? Oare a discutat cineva cu ei pe românește?” se întreabă domnul Kiss.

În continuare, domnul Kiss adresează o întrebare care ar trebui să dea de gândit autorităților: ”cât de pregătiți sunt profesorii de limba română în școlile maghiare?”. Domnul Kiss continuă: ”Mă întreb și vă întreb și pe dumneavoastră cine îi angajează pe suplinitorii de română și pe ce criterii, dacă ei nu cunosc nici măcar la nivel de conversație limba română?”

Semnatarii petiției solicită autorităților trimiterea unui control al profesorilor de limba română din județul Harghita, ”să vedeți că cel puțin jumătate dintre ei nu știu vorbi românește. În condițiile astea cum să învețe copiii noștri ce nu știu ei?”.

Grupul de petiționari denunță în cuprinsul petiției lor și separatismul pe criterii etnice al școlilor care a dus la dezvoltarea unui sentiment de dușmănie între elevii români și cei maghiari. Vinovații identificați de petiționari sunt UDMR-iștii care nu îi lasă pe directorii de școli maghiare să colaboreze cu cei de la școlile românești.

Petiționarii oferă în final și o soluție: ”Să-i aduceți pe copii împreună și așa să încercăm să-i ajutăm să înțeleagă că viitorul este să fim împreună și nu separați”.

Petitie segregare scoli parinti Harghita

Petitie segregare scoli parinti Harghita 1

Nota mea: susțin în totalitate demersul acestui grup de părinți dornici ca copiii lor să aibe un viitor normal în țara în care s-au născut. Demersul acestor părinți de etnie maghiară este unul lăudabil și în același timp tulburător. După 23 de ani de la separarea școlilor pe criterii etnice un grup de etnici maghiari denunță acest proces care a venit tocmai în contra comunității de maghiari din România. Subiectul lucrării mele de licență susținută la Universitatea Transilvania din Brașov a fost tocmai separatismul pe criterii etnice al școlilor din Covasna și Harghita și am dovedit faptul că elevii sunt mai toleranți dacă studiază împreună. UDMR este identificată, cu subiect și predicat, ca fiind vinovată de perpetuarea dușmăniei dintre elevii români și maghiari în județele Covasna și Harghita. Voi urmări în ce fel va răspunde Guvernul acestui strigât de ajutor!Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to EXCLUSIV. PETIȚIE către Președintele și Guvernul României. Un grup de părinți MAGHIARI din Harghita denunță SEPARATISMUL PE CRITERII ETNICE al școlilor și solicită INTERVENȚIA AUTORITĂȚILOR: ”Viitorul este împreună, nu separat!” DOCUMENT

 1. anamaria says:

  Examenul de limba si literatura romana nu este doar problema elevilor din judetul Harghita.Din cate stiu nici elevii romani din alte judete nu au avut performante mult mai bune la aceasta materie.Oare nici profesorii acestora nu cunosc limba romana?

 2. […] Dan Tanasă scrie pe blogul său despre un grup de părinți maghiari din județul Harghita care reclamă, prin intermediul […]

 3. Român Autentic says:

  Băi tată băi…….țara este atacată iar românii DORM! 🙁

  Noroc cu tine, domnule Dan Tănasă.. român autentic care se luptă pentru țara lui dar mult prea puțini îl ascultă și reacționează..

  Sper să se trezească spiritul național din popor și să dea de pământ cu toți tupeiștii ăștia unguri și ruși care ne atacă în transilvania și basarabia! O zi bună!

 4. handocad says:

  domnule tanasa, sunt din balan si unul dintre oamenii care am spus intotdeauna ca ridicand garduri intre tineri autoritatile desfiinteaza si ultima urma de convietuire si toleranta. sustin si eu demersul acelor oameni. (fotografia din articolul tau este a liceului tehnologic liviu rebreanu din balan)

 5. straina!!!!!! says:

  Munca si curajul dumneavoastra de atîtia ani de zile, începe sa de-a rezultate.
  Felicitari, Domnule Tanasa.

 6. Buna initiativa. Cati parinti semneaza (sau doar Kiss Istvan ?).
  Nu gasesc nimic pe net despre petitie, doar pe site-ul tau apare.

  • Dan Tanasa says:

   Semnăturile sunt pe pagina a doua a petiției! Am pus documentul cu semnăturile olografe. Nu e suficient?

   • Nu se vede mare lucru, nu se vad semnaturile ci doar inceputurile de la (spui tu acum) semnaturi(adica primele 1-2 litere).
    Par sa fie vre-o 10 persoane ce semneaza.

    • Dan Tanasa says:

     Da, pentru că le-am ascuns eu.

     • lala says:

      Le-ai ascuns tu, fiindca nici nu exista. Toata petitia a fost inventata de tine.
      In cartea de identitate al unui cetatean roman real scrie localitatea ca resedinta, nu judetul. La fel si scoala se afla intr-o localitate nu intr-un judet.
      Despre predarea unei limbi – diferita de cea materna – ar trebui sa stie si ministerul si toti nationalistii ca tine, ca se face in mod diferit de predarea limbii materne. Copii de etnie maghiara o sa stie mai bine sa vorbeasca romaneste cand o sa le fie predata limba romana ca o limba straina, cea ce si este pentru ei. Asta nu vreti voi sa intelegeti.

      • Gabriela Moldovan says:

       Cum se citeste, lala, lolo? Sau e Iolo? Limba romana predata in scoala ca “limba straina” e “ideea guvernatorului basescu, care se simte mai “apropiat sufleteste” de maghiari, prin ascendenta sa tatara si provenienta lor din aceleasi stepe asiatice. Daca ai avea curaj, ti-ai posta numele real, nu un pseudonim, donsoara lala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. PETIȚIE către Președintele și Guvernul României. Un grup de părinți MAGHIARI din Harghita denunță SEPARATISMUL PE CRITERII ETNICE al școlilor și solicită INTERVENȚIA AUTORITĂȚILOR: ”Viitorul este împreună, nu separat!” DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-petitie-catre-presedintele-si-guvernul-romaniei-un-grup-de-parinti-maghiari-din-harghita-denunta-separatismul-pe-criterii-etnice-al-scolilor-si-solicita-interventia-autoritatilor/