EXCLUSIV. Prefectul de Covasna, prins cu ”ocaua mică” în cazul steagului secuiesc rearborat ILEGAL de primarul UDMR din Târgu Secuiesc DOCUMENTE

October 15, 2014 •Prefectura Covasna •Views: 1900

Marius Popica, un prefect pe placul UDMR (FOTO: agerpres.ro)

Marius Popica, un prefect pe placul UDMR (FOTO: agerpres.ro)

Prefectul Marius Popica se contrazice singur în declarații în cazul steagurilor secuiești rearborate ilegal în luna iulie la Târgu Secuiesc de către primarul UDMR.

Ce s-a întâmplat?

Autoritățile locale din municipiul Târgu Secuiesc au arborat sâmbătă, 26 iulie a.c., două steaguri secuiești de mari dimensiuni în fața unei foste cazărmi militare din localitate.

Potrivit Agerpres, ceremonia a avut loc în prezența câtorva sute de localnici, a primarului municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, a primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a parlamentarului UDMR Fejer Laszlo Odon, a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt și consulului Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal (detalii aici).

Cele două steaguri arborate pe catargele din fața fostei cazărmi au fost aduse de un grup de husari, membri ai unei asociații păstrătoare de tradiții și au fost ridicate în aplauzele și uralele celor prezenți, care au scandat “Trăiască poporul secuiesc”.

Cum a reacționat reprezentantul Guvernului?

Prefectul județului Covasna, Marius Popica, reacționează public după câteva zile și anunță faptul că a atacat în instață rearborarea steagurilor secuiești la Târgu Secuiesc. Redau mai jos din declarația lui Popica preluată de Agerpres:

”Constatând încălcarea legii, Instituţia Prefectului a atacat în instanţă avizarea evenimentului şi anume arborarea drapelului secuiesc. Precizez că nu organizarea evenimentului în sine (care ulterior a primit aviz pozitiv) a fost atacată în instanţă de Instituţia Prefectului, ci arborarea drapelului secuiesc, care, conform legii, este ilegală (…) Prefectura nu s-a opus niciodată, ci dimpotrivă susţine orice manifestări care se desfăşoară în cadru legal, care promovează păstrarea tradiţiilor, datinilor şi identităţii naţionale a cetăţenilor, asigură siguranţa şi cadrul legal de manifestare, însă acolo unde se depăşeşte limita legii este nevoită să intervină, conform legii”.

Așadar, Popica transmitea foarte clar opiniei publice faptul că a atacat în instanță arborarea steagurilor secuiești pe domeniul public, nu avizul manifestării prin care acestea au fost arborate. Opinia publică a crezut că prefectul Marius Popica și-a făcut treaba, mai ales că există deja o sentință definitivă și irevocabilă în acest sens (documentul aici și aici).

Una declară public, alta într-un document al Prefecturii

După ce a declarat public faptul că a atacat în instanță arborarea steagului secuiesc, prefectul Marius Popica îmi comunică, urmare unei solicitări pe care i-am adresat-o, faptul că în data de 12 august a.c. a solicitat primarului din Târgu Secuiesc înlăturarea steagurilor secuiești arborate nelegal. Adică nici vorbă de acțiune în instanță în cazul arborării. Abia după două săptămâni după ce primarul UDMR a comis o faptă ilegală, Popica i-a solicitat în scris să respecte legea și o sentință judecătorească. Popica i-a transmis primarului UDMR o banală solicitare în loc să-i transmită o somație, o plângere prealabilă sau să sesizeze direct instanța având în vedere faptul că există deja o sentință definitivă în acest caz.

Prefect Marius Popica steag secuiesc targu secuiesc iulie 2014

Având în vedere contradicția flagrantă între declarațiile și acțiunile întreprinse de prefectul județului Covasna, i-am solicitat acestuia să lămurească situația.

Într-o adresă comunicată ieri subsemnatului, prefectul Marius Popica confirmă faptul că el a atacat în instanță doar avizul de organizare a manifestării, nu și arborarea ilegală a steagurilor secuiești. De remarcat cum încearcă înaltul funcționar public al statului român să se încurce în formulări gramaticale pentru a ascunde faptul că una a spus și alta a făcut de fapt.

Deși au trecut aproape trei luni de la data faptei, prefectul Marius Popica nu a atacat în instanță rearborarea ilegală a stegului secuiesc, fiind în acest moment complicele primarului UDMR din Târgu Secuiesc care nesecotește o sentință definitivă.

prefect marius popica steag secuiesc targu secuiesc iulie 2014 aviz manifestare

P.S.: Tribunalul Covasna a admis acțiunea Prefecturii Covasna (felicitări juriștilor instituției!) și a anulat avizul manifestării din 26 iulie a.c. (detalii aici). În mod normal, Popica este obligat să-i amendeze pe organizatorii acestei manifestări ilegale. Ceva îmi spune însă că-l va proteja pe primarul UDMR.

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. Prefectul de Covasna, prins cu ”ocaua mică” în cazul steagului secuiesc rearborat ILEGAL de primarul UDMR din Târgu Secuiesc DOCUMENTE

  1. Balau Catalin says:

    Are ordin pe linie de partid sa nu deranjeze prea mult cu asta.Sa para ca isi face treaba dar sa nu ai jeneze pe partenerii de guvernare.Ce doresti de la un papusar politic? Fac referire directa la Ponta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Prefectul de Covasna, prins cu ”ocaua mică” în cazul steagului secuiesc rearborat ILEGAL de primarul UDMR din Târgu Secuiesc DOCUMENTE"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-prefectul-de-covasna-prins-cu-ocaua-mica-in-cazul-steagului-secuiesc-rearborat-ilegal-de-primarul-udmr-din-targu-secuiesc-documente/