
Tribunalul Covasna a admis în data de 15 noiembrie 2013 acțiunea Prefecturii Covasna în dosarul nr. 1859/119/2013 prin care aceasta a solicitat instanței să-l oblige pe Președintele CJ Covasna să îndepărteze inscripția în limba maghiară ”Megyehaza” de pe fațada CJ Covasna (detalii aici).
Inscripția în limba maghiară ”Megyehaza” (în traducere ”Casa județului”) a fost amplasată pe fațada CJ Covasna în luna noiembrie 2012 la ordinul președintelui CJ Covasna (detalii aici). Scopul amplasării acestei inscripții a fost acela de a sugera celor care privesc către sediul CJ Covasna că acea clădire aparține unei autorități a statului ungar. Maghiarizarea spațiului public din județele Covasna, Harghita și în unele părți din Mureș, prin orice mijloace și sub orice formă este una din liniile directive ale politicii UDMR în privința administrației publice locale. Organizațiile politice maghiare, fie că vorbim de UDMR, PCM sau PPMT, duc o luptă continuă pentru scoatea autorității statului român din zonă și instaurarea autorității statului ungar.
Procedurile pentru înlăturarea acestei inscripții de pe fațada CJ Covasna au fost demarate de către fostul prefect al județului Covasna, dr. Codrin Muntenu, schimbat la comanda UDMR de către premierul Victor Ponta tocmai pentru a aplicat legea și a pus capăt ilegalităților UDMR. Munteanu a fost primul prefect care a aplicat legea în cazul acestor inscripții amplasate pe fațada unor instituții publice și nu numai în cazul acestora. Acțiunea în instanță a fost depusă de către juriștii Prefecturii Covasna după ce fostul prefect Dumtru Marinescu a avut unele ezitări. De apreciat este însă eforul juriștilor Prefecurii Covasna și faptul că Marinescu s-a hotărât să aplice legea.
Tribunalul Covasna a dat câștig de cauză prefectului de Covasna, care mi-a comunicat, la cerere, sentința în acest caz. Instanța a reținut faptul că inscipția ”Megyehaza” ”nu denumește vreo instituție publică din sistemuladministrativ românesc și nu are o semnificație juridică în limba română”.
Decizia Curții de Apel Brașov este definitivă și irevocabilă, Tamas Sandor fiind obligat acum să pună în executare sentința Tribunalului Covasna (detalii aici).
Prin comparație, prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, este garantul afișării inscripției ”Kozseghaza” pe fațada primăriilor din Harghita. Deși a fost sesizat în repetate rânduri cu privire la faptul că inscripția în limba maghiară ”Kozseghaza” este amplasată pe fațada mai multor primării din Harghita, Andrei refuză în mod ostentativ și repetat să aplice legea și să demareze procedurile legale prentru ca aceste inscripții în limba maghiară să fie date jos de pe instituțiile publice ale statului român.
Pentru documentare în cazul prefectului de Harghita și a fostului prefect de Mureș a se vedea:
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
Alex says:
Pierde procese pe bandă dl. Tamaşi Şandor. Un minim de bun-simţ ar duce la o demisie, dar nu e cazul, aici e vorba de un caz patologic.
Aştept să văd punerea în aplicare a sentinţei!
Vera says:
si o astfel de fapta cum se pedepseste cand nu respecti Constitutia Romaniei ?
Dan Tanasa says:
În acest caz Tamas Sandor riscă amenda dacă refuză să pună în executare o sentință definitivă și irevocabilă.