EXCLUSIV. Primarii UDMR finanțează din FONDURI PUBLICE formațiuni paramilitare de husari DOCUMENT

March 25, 2014 •UDMR •Views: 3380

15 martie 2014, Târgu Secuiesc. Husari călare la parada de Ziua maghiarilor de pretutindeni. În plan secund vicepremierul Ungariei și președintele CJ Covasna (FOTO: Hodor Levente/facebook.com)

15 martie 2014, Târgu Secuiesc. Husari călare la parada de Ziua maghiarilor de pretutindeni. În plan secund vicepremierul Ungariei și președintele CJ Covasna (FOTO: Hodor Levente/facebook.com)

Sub masca păstrării unor tradiții, în județele din Transilvania se înființează, pe bani publici, formațiuni paramilitare de husari.

Unul din aceste cazuri este cel al Primăriei comunei Arcuș, județul Covasna, condusă de UDMR-istul Máthé Árpád. În luna iunie 2013 Primăria Arcuș a finanțat cu suma de 3000 de lei ”reînvierea și păstrarea tradițiilor Batalionului de Huszar Nr. XI Secuiesc în comuna Arcuș”. Batalionul de husari Nr. XI secuiesc a fost înființat în anul 1764 de Maria Tereza, regină a Ungariei, iar în 1848 s-a alăturat luptei pentru libertate a maghiarilor.

5 septembire 1940. După Dictatul de la Viena, Miklos Horthy intră în Satu Mare cu un detaşament de husari (FOTO: wikipedia.org)

5 septembire 1940. După Dictatul de la Viena, Miklos Horthy intră în Satu Mare cu un detaşament de husari (FOTO: wikipedia.org)

Ce sunt husarii?

Husarii sunt formațiuni militare de cavalerie ușoară originari din Ungaria. Primele regimente de husari făceau parte din Armata Neagră, condusă de Matei Corvin, regele Ungariei (mai multe detalii în limba maghiară aici).

Așadar, husarii nu promovau costume populare sau cântece populare secuiești sau maghiare, ci erau trupe militare. Husarii nu au fost formațiuni de dansuri populare, de călușari, ci trupe armate. Trupe armate care în 1848 s-au alăturat luptei pentru libertate a maghiarilor, luptă de pe urmă căreia zeci de mii de români din Transilvania au avut de suferit (detalii aici).

Ce fac husarii în prezent?

În prezent, husarii fac parte din propaganda pentru autonomia teritorială a așa-zisului ținut secuiesc. Husarii s-au remarcat în ultimii ani la defilările de 15 martie, atunci când sunt prezentați ca forța armată a luptei pentru autonomie (un video de anul acesta de la Târgu Secuiesc aici).

Despre ce fel de valori promovează în prezent batalioanele de husari organizate în județele din Transilvania vorbesc foarte limpede faptele lor. Spre exemplu, în septembrie 2010, un grup de husari au marcat împlinirea a 70 de ani de la intrarea în oraş a trupelor fascisto-horthyste conduse de Horthy Miklos, după semnarea Dictatului de la Viena, eveniment autorizat de către primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, care de altfel a și participat la manifestare (detalii aici și aici).

primaria arcus fonduri publice batalion husari udmr
primaria arcus fonduri publice batalion husari udmr 1
primaria arcus fonduri publice batalion husari udmr 2

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

10 Responses to EXCLUSIV. Primarii UDMR finanțează din FONDURI PUBLICE formațiuni paramilitare de husari DOCUMENT

 1. […] —————————————————— [1] Norman Finkelstein, The Holocaust Industry. Reflections on the Exploitation of the Jewish Suffering, EdituraVerso, 2001,160 pagini, ISBN: 978-1859843239 [2] Paul Goma, Săptămâna Roşie – Basarabia şi evreii, Editura Vremea XXI, p. 21. [2] Paul Goma, „Săptămâna roşie”, Bucureşti, Editura Vremea XXI, 2004, p.22 [3] Ibidem, p. 14 [5] ştiri ronatvan.com/ [6] Ibidem [7] Hotărârea nr. 26/2013 a Consiliului local al comunei Arcuş, Judeţul Covasna;  http://www.dantanasa.ro/2014/03/25/exclusiv-primarii-udmr-finanteaza-din-fonduri-publice-formatiuni-paramilitare-de-husari-document/#comment-27694 http://www.art-emis.ro/ […]

 2. […] —————————————————— [1] Norman Finkelstein, The Holocaust Industry. Reflections on the Exploitation of the Jewish Suffering, EdituraVerso, 2001,160 pagini, ISBN: 978-1859843239 [2] Paul Goma, Săptămâna Roşie – Basarabia şi evreii, Editura Vremea XXI, p. 21. [2] Paul Goma, „Săptămâna roşie”, Bucureşti, Editura Vremea XXI, 2004, p.22 [3] Ibidem, p. 14 [5] ştiri ronatvan.com/ [6] Ibidem [7] Hotărârea nr. 26/2013 a Consiliului local al comunei Arcuş, Judeţul Covasna;  http://www.dantanasa.ro/2014/03/25/exclusiv-primarii-udmr-finanteaza-din-fonduri-publice-formatiuni-paramilitare-de-husari-document/#comment-27694 […]

 3. […] —————————————————— [1] Norman Finkelstein, The Holocaust Industry. Reflections on the Exploitation of the Jewish Suffering, EdituraVerso, 2001,160 pagini, ISBN: 978-1859843239 [2] Paul Goma, Săptămâna Roşie – Basarabia şi evreii, Editura Vremea XXI, p. 21. [2] Paul Goma, „Săptămâna roşie”, Bucureşti, Editura Vremea XXI, 2004, p.22 [3] Ibidem, p. 14 [5] ştiri ronatvan.com/ [6] Ibidem [7] Hotărârea nr. 26/2013 a Consiliului local al comunei Arcuş, Judeţul Covasna;  http://www.dantanasa.ro/2014/03/25/exclusiv-primarii-udmr-finanteaza-din-fonduri-publice-formatiuni-paramilitare-de-husari-document/#comment-27694 http://www.art-emis.ro/ […]

 4. gaf says:

  deci, “secuii”, la o adica, au o armata de cavalerie. ac armata poate oricand deveni operativa, poate face raiduri in jud. vecine si ucide civili, politisti romani, creea panica si tot ce implica existenta acestei armate camuflate. Parlamentul Romaniei tace, conducerea armatei romane tace, procuratura doarme, unguri-s la guvernare, preşedentia nu zice nimic, udmr propune legi de autonomie in Parlament. de facto, judetele cu pricina sunt pierdute teritorial. cel putin asa ne arata conducerea Romaniei actuale. Normal, ca individul oficial din hu. se plimba pe cal in tg. secuiesc. el era stapanul si nu Ponta sau Basescu…

 5. Ichim Caminschi says:

  Pai daca sunt asa de mari hotii si se gasesc si dovezi de returnare de fonduri publice ,cu tendinta de subminare a securitati nationale m-a intreb;UNDE ESTI TU D N A -ule si celelalte structuri de control !???¿¿¿ FACETI NANI !??? Deci romanul plateste pentru instruirea husarilor !??? PANA CAND SE V-A TOLERA ACEST EXTREMISM DIN PARTEA secuilor SI A udmr-ului,CARE A INCEPUT S-A MIROASA A TERORISM ASUPRA INTEGRITATII ROMANIEI !

 6. […] Legea Partidelor Politice (Legea nr. 14/2003) Art. 3. (1) Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale. (2) Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activitati pe care le organizeaza, incalca prevederile art. 30 alin. (7), art. 37 alin. (2) sau (4) din Constitutie. (3) Este interzisa afilierea partidelor politice la organizatii din strainatate, daca aceasta afiliere incalca valorile prevazute la alin. (1). (4) Partidele politice nu pot organiza activitati militare sau paramilitare si nici alte activitati interzise de lege. […]

 7. […] Legea Partidelor Politice (Legea nr. 14/2003) Art. 3. (1) Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale. (2) Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activitati pe care le organizeaza, incalca prevederile art. 30 alin. (7), art. 37 alin. (2) sau (4) din Constitutie. (3) Este interzisa afilierea partidelor politice la organizatii din strainatate, daca aceasta afiliere incalca valorile prevazute la alin. (1). (4) Partidele politice nu pot organiza activitati militare sau paramilitare si nici alte activitati interzise de lege. […]

 8. […] Legea Partidelor Politice (Legea nr. 14/2003) Art. 3. (1) Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale. (2) Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activitati pe care le organizeaza, incalca prevederile art. 30 alin. (7), art. 37 alin. (2) sau (4) din Constitutie. (3) Este interzisa afilierea partidelor politice la organizatii din strainatate, daca aceasta afiliere incalca valorile prevazute la alin. (1). (4) Partidele politice nu pot organiza activitati militare sau paramilitare si nici alte activitati interzise de lege. […]

 9. ROMAN Minoritar in secuime says:

  Cuvântul secui a definit iniţial o stare social-militară, nu neapărat etnică. Din perspectiva originii etnice, secuii au fost o combinaţie de diverse populaţii amestecate cu ungurii, de la care au preluat limba. Cel puţin în momentul aşezării lor în sud-estul Transilvaniei, în jurul anului 1200, ei vorbeau doar limba maghiară, deoarece în graiurile secuieşti există similitudini cu unele graiuri vorbite în alte părţi ale regatului maghiar. Aceste particularităţi lingvistice atestă atât originea teritorială diversă înainte de a veni în Transilvania, cât mai ales că secuii erau deja asimilaţi din punct de vedere al limbii vorbite, cea maghiară. Înainte ca secuii să fie atestaţi documentar în sud-estul Transilvaniei, ei apar în diverse alte locuri din regatul medieval al Ungariei: în Slovacia, undeva la nord de Bratislava, pe valea râului Morava, în Baranya, Nagyváty, în regiunea Bihorului şi în sudul Transilvaniei, unde s-au aflat înainte de colonizarea saşilor, în jurul Sebeşului, Gârbovei şi Saschizului.
  În Evul Mediu, izvoarele istorice atestă fără tăgadă că secuii aveau o identitate proprie, diferită de cea maghiară. Primele cronici ungureşti susţin că secuii sunt urmaşii hunilor, ceea ce reflectă conştiinţa unei origini diferite de cea a ungurilor. Chiar şi umaniştii care au scris despre secui, de la Bonfinius la finele secolului al XV-lea, până la Possevino la sfârşitul veacului următor, au remarcat că aceştia diferă de unguri în tradiţii şi obiceiuri. De fapt, aceste obiceiuri diferite de cele ale ungurilor se referă la obligaţiile lor militare, la privilegiile lor, la modul de distribuire a pământului şi la împărţirea lor în categorii sociale. Din punct de vedere lingvistic ei sunt unguri la origine. Însă din perspectivă etnică, diversitatea originii grupurilor de populaţii care s-au amestecat şi au format comunitatea secuiască nu poate fi contestată. Însă indiferent de originea etnică în perioada migraţiei, în momentul colonizării lor în sud-estul Transilvaniei secuii nu sunt decât un grup socio-militar maghiar cu privilegii. Noile strategii militare avansate de generalii austrieci în timpul împărătesei Maria Tereza i-au scos definitiv pe secui din politica militară a imperiului în formatul medieval al privilegiilor în schimbul slujbei militare. Potrivit reformei militare, în anii 1760 s-au înfiinţat în Transilvania regimente de graniţă româneşti şi secuieşti, copiind modelul regimentelor de graniţă din Croaţia. Dacă pentru românii ardeleni aceasta a însemnat o cale de avansare socială şi un câştig în ansamblul societăţii româneşti,pentru secui a marcat un dezastru.
  Niciodată secuii nu s-au considerat români, cetăţeni ai statului român. Întotdeauna ei au considerat că Unirea din 1918 a fost un accident istoric şi cândva vor reuşi să schimbe sensul istoriei. Secuii au conştiinţa vechilor lor privilegii şi sunt obişnuiţi să ceară mereu drepturi, chiar dacă le au. Asta au făcut-o în ultimii 500 de ani. Conştiinţa vechilor privilegii i-a transformat în „unguri cu moţ”, care mereu vor să fie mai băgaţi în seamă decât ceilalţi. Chiar şi faţă de ceilalţi unguri din Transilvania se uită de sus, deoarece au conştiinţa „moţului” lor, a rolului lor în istorie. În continuare, spriritul lor naţional se hrăneşte din mituri istorice despre vitejia secuilor şi mai ales despre autonomia secuiască. Secuii încă nu au priceput că şi-au pierdut autonomia cu mult timp înainte de Unirea Transilvaniei cu România. Dar obsesia autonomiei este prea mare ca să renunţe, mai ales că secuiul e învăţat să tot ceară drepturi şi libertăţi în ultimii cinci sute de ani. Orice i se dă, el cere în continuare, fiind în permanenţă nemulţumit.
  Nu este însă nicio diferenţă între autoguvernarea actuală şi cea din perioada autonomiei. Astăzi, toate satele şi oraşele maghiare au consilieri locali proporţional cu ponderea lor în rândul populaţiei, adică au majoritate absolută în localităţile secuieşti. Au reprezentanţi şi în consiliile judeţene; în două judeţe chiar le domină. E drept că prefecţii, fiind numiţi de guvern, nu sunt maghiari în judeţele secuieşti. Spre comparaţie, comitele secuilor, care reprezenta autoritatea centrală între secui, era, la fel, numit de regele Ungariei în Evul Mediu. Limbajul politicienilor maghiari este dublu, iar secuii de rând sunt manipulaţi prin amestecul intenţionat al termenilor autonomie, autodeterminare, autoguvernare şi independenţă. Orice secui va declara că luptă pentru autonomie, dar când trebuie să detalieze ce înseamnă, vorbeşte despre independenţă.

 10. Florin says:

  Fascinantă pagina asta http://www.szekelyhuszar.ro/
  Aparține, conform domeniului de internet, României. Dar. Limba implicită este maghiara. O altă alternativă este engleza, accesibilă printr-un clic în colțul din stânga sus. Limba română însă, este inaccesibilă.

  Site românesc care nu prezintă NIMIC în limba română. De ce nu și-au cumpărat domeniul de internet din Ungaria, dacă-s așa deranjați de România? Îi ziceau szblablabla.hu și-l făceau exclusiv în ungurește și nu mai aveam de comentat nimic. Dar să iei o pagină cu domeniul .ro și să nu scrii nimic în românește arată cât de doritori de pace sunt maghiarii ăștia la mâna a treia.

  Cât despre formațiunile paramilitare ungurești ce activează în România, s-au scris o grămadă de articole despre ele. Reacția autorităților – nulă. Ah, ba nu, au declarat indezirabili 4 (patru) oameni. Frecție la un picior de lemn.

  SRI-ul doarme în bocanci.
  Ungurii își fac armată pe bani românești, îi au deja antrenați și relocați în România, iar serviciile noastre sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire…

  Ucraina și-a furat-o grav renunțând la arsenalul nuclear. Noi când să ne pregătim de invazia ungurilor? Că deja armata e la pământ, la doi metri dedesubt de fapt.
  Prin ce suntem diferiți de Ucraina? Că suntem membri NATO? Și Ucrainei i s-a garantat integritatea teritorială, de către SUA, Anglia și Rusia. Și s-a văzut cât a contat acea promisiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Primarii UDMR finanțează din FONDURI PUBLICE formațiuni paramilitare de husari DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-primarii-udmr-finanteaza-din-fonduri-publice-formatiuni-paramilitare-de-husari-document/