EXCLUSIV. Primarul din Gheorgheni sancționat de CNCD pentru că DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII ETNICE DOCUMENT

February 11, 2014 • Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării • Views: 1957

4 iunie 2012, Gheorgheni. Primarul din Gheorgheni, Mezei János (primul din stânga) alături de Laszlo Tokes și consilierul județean Bende Sandor (UDMR) comemorând Tratatul de la Trianon. (FOTO: bendesandor.wordpress.com)

4 iunie 2012, Gheorgheni. Primarul din Gheorgheni, Mezei János (primul din stânga) alături de Laszlo Tokes și consilierul județean Bende Sandor (UDMR) comemorând Tratatul de la Trianon. (FOTO: bendesandor.wordpress.com)

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a admis sesizarea subsemnatului și l-a sancționat cu avertisment pe Primarul municipiului Gheorgheni, Mezei János (PCM), pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare pentru faptul că editează și finanțează o publicație a primăriei care este redactată exclusiv în limba maghiară.

Vezi și EXCLUSIV. Decizie CNCD: CL Gheorgheni sancționat pentru fapte de DISCRIMINARE PE CRITERII ETNICE a românilor DOCUMENT

În luna octombrie 2013 am sesizat CNCD cu privire la faptul că Primarul municipiului Gheorgheni, editează, finanțează și publică pe pagina de internet a Primăriei Gheorgheni publicația ”Gyergyószentmiklósi Közlöny”, publicație ce conține informații de interes public redactate exclusiv în limba maghiară, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice atât a subsemnatului cât și a altor cetățeni români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD a admis sesizarea subsemnatului și a emis Hotărârea nr. 33/22.01.2014 prin care a decis sancționarea cu avertisment a Primarului municipiului Gheorgheni. În ciuda faptului că în fața CNCD primarul Mezei János a încercat să ascundă fapta, după cum constată și CNCD, în acest caz CNCD nu a aplicat nicio sancțiune în bani. Faptul că în acest caz este vorba despre discriminare pe criterii etnice a românilor, discriminare orchestrată de către o instituție publică, finanțată din fonduri publice, ar fi impus fără discuție o sancțiune mult mai severă. În schimb CNCD, condus de Csaba Asztalos Ferenc (UDMR), s-a mulțumit să-l sancționeze pe primarul din Gheorgheni cu o ”bătaie pe umăr”.

CNCD – Ziar Local Gheorgheni by Dan Tanasă

Vezi și EXCLUSIV. DOCUMENTUL care impune DEMITEREA imediată a președintelui CNCD. Pentru ”antisemitism” 10.000 de lei amendă, pentru DISCRIMINAREA românilor din Covasna de către UDMR nici măcar AVERTISMENT

Tags: , , , , , , ,

7 Responses to EXCLUSIV. Primarul din Gheorgheni sancționat de CNCD pentru că DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII ETNICE DOCUMENT

 1. […] Vezi și EXCLUSIV. Primarul din Gheorgheni sancționat de CNCD pentru că DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII … […]

 2. Popescu Dan says:

  Domnule Dan Tanasa,

  Va invit sa intrati pe saitul oficial al municipiului Targu Secuiesc, nu ca beneficiati de vreo informatie, ci ca sa aveti cu ce sa va distrati urmarind niste stiri traduse probabil cu vreun program de traducere din maghiara in romana. Uitati cateva extrase:
  ” Sânzieni, care se întinde la poalele muntelui Perkő, vigilent urmăritor al bazinului de sus Trei Scaune, a chemat partizanii sportului pe arenă în două concursuri – cu mini-fotbal a încântat publicul în sala sporturilor din Târgu Secuiesc, cu tenis de masa…”
  Nu am prea inteles pe cine urmareste asa de vigilent satul Sanzieni, dar poate ne explica dom primar.
  Alta (descrie un meci de hockey):
  “A îndeplinit excelent formația comună a orașelor Târgu Secuiesc și Brașov în primul act al campionatului pe țară U16. Cu conducerea lui Gajdó Balázs a învins cu 7-1 Sportul Cluburilor din Miercurea Ciuc, 8-2 Gheorgheni , 22-0 Triumf București și , doar în prelungiri a rămas mai prejos…”
  Cine intelege ceva din bataia asta de joc sa imi spuna si mie.

 3. Achim says:

  La meciul ăla de fotbal, dintre România și Ungaria, când niște minți înfierbântate de alcool s-au luat la bătaie în plin centrul Bucureștiului, UDMR a făcut plângeri peste plângeri la toate organismele internaționale. S-a uitat, în mod convenabil, să se spună că suporterii maghiari au distrus o grămadă de localuri din București, dar s-a insistat pe acțiunile jandarmilor români care încercau să păstreze ordinea.
  S-a lăsat cu o amendă zdravănă pentru partea română.

  Acum, când ungurii sunt în culpă, un oarecare organism de combatere a discriminării maghiarilor se face că îi trage de mânecă pe vinovați, recomandându-le să se poarte frumos.

  Deci, să văd dacă am înțeles: ungurii distrug Bucureștiul, iar românii sunt amendați. Ungurii folosesc banii publici pentru a publica un ziar doar în limba maghiară și sunt sancționați doar cu un avertisment.
  Cine e discriminat aici?

  Ar trebui să luăm aminte cine din politicienii actuali se pupă cu ungurii și, dacă mai ajungem la următoarele alegeri, să-i sancționăm prin vot.

  Oamenii ăștia nu merită nici închisoarea. Ar trebui să le fie confiscate averile, să fie controlați strict să nu câștige vreun ban și să-și ducă traiul de pe o zi pe alta…
  Așa să ne ajute Dumnezeu!

 4. Jon says:

  Romanii din judetele cu probleme ar trebui sa se asocieze in organizatii de aparare a drepturilor lor ceva mai incisive ! Imediat abuzul trebuie facut public si criticat ! Trebuie ridicata vocea !

  • Dan Tanasa says:

   Din păcate nu are cine să ridice vocea!

  • Johnny says:

   Fi bai serios. La cit de lasi suntem aia ai papa cu fulgi cu tot. Isi merita soarta si pacat ca omul asta, Dan Tanasa isi pierde vremea sa apere drepturile unora care nu sunt in stare sa si le apere singuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend