EXCLUSIV. Primarul UDMR din Sândominic, obligat de instanță să-mi comunice informații de interes public

February 25, 2019 •justitie •Views: 1447

Tribunalul Covasna a admis vineri, 22 februarie a.c., acțiunea subsemnatului împotriva primarului comunei harghitene Sândominic, UDMR-istul Karda Robert, și l-a obligat pe edil să-mi comunice informații de interes public.

Vezi și EXCLUSIV. Președintele CJ Covasna, OBLIGAT definitiv să respecte limba oficială de stat

I-am solicitat primarului UDMR din Sândominic informații de interes public în temeiul Legii nr. 544/2001 cu privire la sumele de bani pe care le plătește din fonduri publice în contul avocatului Doczy R.Eva, care îl reprezintă pe edilul din Sândominic în procese.

Karda mi-a comunicat prin intermediul avocatului că nu îmi va comunica nicio informație în urma solicitării mele, motiv pentru care l-am acționat în judecată.

Tribunalul Covasna mi-a dat câștig de cauză și l-a obligat pe Karda să-mi comunice informațiile de interes public pe care i le-am solicitat.

Sentința pe scurt a Tribunalului Covasna (detalii aici): „Admite plângerea formulată de reclamantul Tanasă Dan împotriva pârâtului Primarul Comunei Sândominic şi în consecinţă obligă pârâtul să comunice reclamantului informaţiile de interes public constând în sumele acordate din bugetul local al Unităţii Administrativ Teritoriale Sândominic către doamna avocat Doczy R.Eva pentru a reprezenta interesele UAT Sândominic în dosarul nr. 583/96/2018, cât şi o listă cu toate plăţile efectuate din bugetul local către acelaşi avocat de la începutul relaţiei contractule până la data prezentei cereri cu indicarea pentru fiecare plată a obiectului plăţii. Respinge cererea formulată de pârât de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cerere ce se va depune la Tribunalul Covasna. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, astăzi – 22.02.2019”. 

FOTO: Karda Robert, captură video

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

8 Responses to EXCLUSIV. Primarul UDMR din Sândominic, obligat de instanță să-mi comunice informații de interes public

 1. Stoica Ciprian says:

  Bravo si felicitari !

 2. Gigi-Costel says:

  D-le Tănasă ne bucurăm că existați şi că desconspirați situațiile anormale, pe care, anumiți etnici maghiari şi nu numai, le crează în țara noastră. Vă asigur că nu sunteți singur!

 3. Badea Cîrțan jr. says:

  Trebuie puse cu botul pe labe, odata pentru totdeauna, aceste jigodii care cred ca fac legea pe pamîntul românesc! Sau care cred ca sînt mai presus de lege.
  Felicitări, domnule Tănasă!

  • Rocker says:

   Prietene, prima data ar trebui sa inveti sa scrii corect in romana daca tot esti roman, dupaia sa comentezi

   • Badea Cîrțan jr. says:

    Prietene, pe vremea cînd tu nu existai, așa se scria. După 1989 s-au gîndit unii să siluiască limba română și așa ai ajuns tu să înveți după regulile lor. Dar, pentru că nimeni nu e perfect, ia și citește de aici să te luminezi.

    Pagina 42 de aici: https://irimiaoprea.files.wordpress.com/2014/04/din-dragoste-pentru-limba-romc3a2nc4831.pdf

    sau:

    DE CE SCRIU CU Î DIN I
    Articolul lui Alex. Ştefănescu, din nr. 38 al României literare (2002), al cărui titlu îl parafrazez, era efectiv un articol frumos, un articol emoționant. Totuşi, la rece, vederile mele sunt altele. Îl rog pe cititor să aibă bunătatea de a le cumpăni.
    Scriu cu î din i…
    …Pentru că inițiativa Academiei, din 17 februarie 1993, prin care s-a reintrodus în ortografia românească litera â (în afara cuvîntului „român“ şi a derivatelor sale, unde figura din 1965), a fost o eroare ştiintifică, generată de un anume sentimentalism anti-comunist (bazat şi pe legenda că î-ul din i ne-ar fi fost impus de oamenii lui Stalin, deşi î-ul din i a fost practicat, de mari nume ale literelor româneşti, la Viata Românească, încă din anii ’20 ai secolului trecut, cu mult înaintea aparitiei comunismului la noi). Cei doi lingvişti membri ai Academiei au votat unul „împotrivă“, celălalt „abtinere“ (La momentul respectiv Academia avea doi membri lingvişti: Ion Coteanu, care s-a abtinut, şi Emanuel Vasiliu, care a votat împotrivă – am adăugat eu conform Ion Bogdan Lefter, „Limba română speculată politic”, Observator cultural, nr. 86, 16 octombrie 2001, deoarece Romulus Vulpescu afirmă invers, adică Emanuel Vasiliu, care s-a abtinut, şi Ion Coteanu, care a votat împotrivă, vezi la pag.27). Toate institutele de lingvistică din tară au dezaprobat decizia.
    …Pentru că, prin readoptarea lui â din a, ortografia românească se complică în mod artificial, introducîndu-se un criteriu mecanic, arbitrar şi străin spiritului limbii române: acela dacă un sunet se află în interiorul cuvîntului sau la una din extremitătile sale. Ar trebui, e.g.(e.g. =exempli gratia =de exemplu) să scriem a târî (cu două litere diferite pentru exact acelaşi sunet), dar eu târâi (schimbînd din nou litera, pentru că e în altă pozitie)… A scrie un sunet într-un fel dacă e-n corpul cuvîntului şi-n alt fel dacă e la unul din capete e o procedură care sfidează claritatea latină a limbii române şi principiul dominant fonetic al ortografiei româneşti, conform căruia un sunet sau un grup de sunete se transcrie (aproape) întotdeauna cu aceeaşi literă, respectiv cu acelaşi grup de litere. Au spus-o mari cărturari, atît români (Rădulescu-Motru, A.Scriban, Philippide, Densuşianu, G.Ivănescu, G.Ibrăileanu, E. Coşeriu, Mioara Avram) cît şi străini (A. Meillet, R.Lepsius, Alf Lombard).
    …Pentru că î-ul provine dintr-un a în doar cca 31% (1) din cuvinte; în marea majoritate a cazurilor (69%), î-ul provine din cuvinte (fie latineşti, fie de altă origine) CARE NU CONTINEAU SUNETUL/LITERA A în locul respectiv, ci unul/una din sunetele/literele E, I, O sau U, aşa că transcrierea sa azi prin â este absurdă. Dacă am fi paroxistic de pedanti, ar trebui să-l transcriem cu ê („e” cu accent circonflex), ô („o” cu accent circonflex) sau û („u” cu accent circonflex). Iată doar cîteva exemple:
    – î din e: monumentum>mormînt (=mormênt!), tenerus>tînăr (=tênăr!), ventus>vînt (= vênt!), freiner (fr.)> a frîna (=a frêna!), netengu(sl.)>nătîng (=nătêng!), frengi (tc.)>frînghie (=frênghie!);

    – î din i: luminaria>lumînare, ridere>a rîde, ripa>rîpă, sinus>sîn, stringere>a strînge, rivus>rîu, drîmbă (sl.) ¤ geamlîc (tc.);
    – î din o: fontana>fîntînă (=fôntână!), longum>lîngă (=lôngă!), monastiri (sl.)>mînăstire (mônăstire!), limoni (gr.)>lămîie (=lămôie!), gond (magh.)>gînd (=gônd!);
    – î din u: aduncum>adînc (=adûnc!), perturnicula>potîrniche (=potûrniche!), hirundinella>rîndunică (=rûndunică!) ¤ gîndac (=gûndac!), mîrşav (=mûrşav!), zvîrli (zvûrli!), smîrc (=smûrc!) (sl.), tărîm (tc.) (=tărûm!).
    …Pentru că, în cazul cuvintelor în care sunetul î provine dintr-un a, numai aproximativ o jumătate (15% din total) sunt de origine latină (2), aşa încît â-ul din cca 85% dintre situatii nu are cum să constituie mult invocata „ probă de latinitate a limbii noastre”, de care, oricum, în anul 2002 nu cred că mai e nevoie decît pentru inamicii oligofreni.
    … Pentru că o altă dovadă strălucitoare a legăturii intrinsece, a „înrudirii” interne dintre i şi î (şi nicicum între a şi î) o constituie alternantele fonetice* :
    – în pronuntie dialectală (ardelenească, moldovenească), foarte adesea sunetul i se transformă în î, niciodată însă sunetul a: țigan>țîgan, sifon>sîfon, silă>sîlă, stingă>stîngă (la Eminescu rimează cu plîngă), stins>stîns, şi>şî, şină>şînă, ține>țîne, țiui>țîui, ziua>zîua etc.;
    – multe substantive prezintă transformarea lui î în i prin trecerea de la singular la plural sau de la masculin la feminin: cuvînt-cuvinte, jurămînt-jurăminte, mormînt-morminte, sfînt-sfinte-sfinti; tînăr-tineri etc.;
    – în cursul conjugării unor verbe, i devine î: a vinde-eu vînd-tu vinzi-ei vînd etc.
    … În acelaşi sens, o dovadă o constituie faptul că la mari maeştri ai limbii române, ca Eminescu, vocabule terminate în -înd, -îndă sau -întă rimează cu altele terminate în -ind, -indă sau -intă, întrucît î-ul e perceput ca o ipostază a lui i [e.g.: Călin (File din poveste) – grindă / tremurîndă; oglindă / surîzîndă sau în Întunericul şi poetul – Tintă / frămîntă]. Aşa era şi la Alecsandri (Cu timpul tot ce-i putred se scutură pe rînd / Şi fructele frumoase rămîn pe crengi lucind – Ovidiu). Nu vom găsi nicăieri o rimă -and / ând.

    Din aceste motive ştiintifice, mi se pare absurd să scriu cu î din a
    _______________________
    *) În cel mai mare dictionar românesc (Dictionarul limbii române – Sextil Puşcariu), în tomul II, partea I, F-I, Ed. Monitorul oficial, Buc., 1934, 956 pp., cuvintele care încep cu î se află laolaltă cu cuvintele care încep cu i (de ex.: infesta, înfia, infidel, infidelitate, înfiera) – încă un semn că autorii îl percepeau pe î ca pe o „variantă” de i.
    1) Datele statistice mi-au fost furnizate, în afara evaluărilor personale, de un studiu (în ms.) al lui I.I. Cotăescu (1995).
    2) Conform unei statistici a lui Al. Graur (Putină gramatică, II, Ed. Acad. RSR, Buc., 1988, p. 173), din 150 de cuvinte cu „î” aflate în Dictionarul limbii române la litera M, doar 10 provin din cuvinte latineşti cu „a”. „Restul de 140 – scrie Al. Graur – sunt sau provenite din latineşte, dar fără «a» la bază, sau formate în româneşte, sau, mai ales, împrumutate din slavă, maghiară, turcă”.

    George PRUTEANU
    România literară, nr. 42, 23 oct. 2002

   • emil says:

    “romanule” , prima data ar trebui sa învățați, sa respectați legile regulele României ,de la simplu cetățean la cei cu funcții oficiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Primarul UDMR din Sândominic, obligat de instanță să-mi comunice informații de interes public"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-primarul-udmr-din-sandominic-obligat-de-instanta-sa-mi-comunice-informatii-de-interes-public/