EXCLUSIV. Primarul UDMR din Satu Mare, ÎMPOTRIVA acordării titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei Smaranda Brăescu

July 11, 2017 •valori nationale •Views: 4277

Primarul UDMR al municipiului Satu Mare se opune acordării titlului de titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei române Smaranda Brăescu. Motivul invocat de edilul UDMR este revoltător.

Vezi și Aviatoarea Smaranda Brăescu a primit, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al Clujului

Propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei române Smaranda Brăescu a venit încă din luna februarie a.c. din partea domnului drd. ing. Neculae Preda, Maestru al sportului – Aeronautică. Acesta a sesizat în scris Primăria municipiului Satu Mare, cu propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei române Smaranda Brăescu.

În memoriul adresat primarului UDMR din Satu Mare, Kereskényi Gábor, se menționează faptul că „La 19 mai 2017, se împlinesc 85 de ani de la recordul mondial absolut la salt cu paraşuta de la Sacramento, California, US, a “Reginei Aerului”, prima femeie paraşutist din Romania, aviatoarea Smaranda Brăescu. Destinul a legat-o pentru eternitate de municipalitatea de pe malul Someşului, Satu Mare. La mitingul de la Satu Mare din 17 august 1930, pe un vânt tare și turbulență atmosferică puternică, Smaranda suferă un groaznic accident, soldat cu o dubla fractură la picior și mai multe coaste rupte, urmate de o spitalizare îndelungată la Satu Mare și imobilizare la pat de aproape șase luni”.

Din nefericire, propunerea domnului drd. ing. Neculae Preda, Maestru al sportului – Aeronautică, s-a lovit mai întâi de indolența angajaților Primăriei Satu Mare, care au refuzat să răspundă în termen legal sesizării, pentru ca mai apoi propunerea să fie pur și simplu refuzată de primarul UDMR din Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Motivul invocat de edilul UDMR din Satu Mare este ridicol: propunerea nu se încadrează în regulament. Astfel, art. 6 al regulentului prevede următoarele:

Titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Satu Mare se poate acorda:

a) unor personalităţi care, prin activitatea lor socio-profesională, au contribuit la realizarea unor noi legături ştiinţifice, culturale, sportive sau economice cu efecte (favorabile) benefice pentru municipiul Satu Mare;
b) cetăţenilor români sau străini care desfăşoară activităţi caritabile in municipiul Satu Mare, iar beneficiarii acestor activităţi sunt orfani, bătrâni, copii abandonaţi, persoane cu nevoi speciale, sau instituţii care adăpostesc şi îngrijesc astfel de persoane asistate;
c) personalităţi care, prin realizările lor deosebite au contribuit la construirea ori promovarea unei imagini pozitive a municipiului Satu Mare în ţară şi străinătate;
d) unor sportivi, artisti născuţi sau formaţi în municipiul Satu Mare, cu rezultate deosebite în competiţiile sportive sau artistice internaţionale sau naţionale.
e) Unor personalităţi deosebite de nivel internaţional ori naţional care vizitează municipiul Satu Mare şi care contribuie la promovarea imaginii comunităţii noastre.

Cum legendara aviatoare Smaranda Brăescu nu se încadreză la niciuna dintre aceste prevederi legale, edilul UDMR din Satu Mare refuză pur și simplu să onoreze memoria Smarandei Brăescu, invocând lipsa unui cadru legislativ. Asta în ciuda faptului că acest cadru legislativ ar putea fi modificat imediat, în următoarea ședință de Consiliu Local, pentru a face posibilă acordarea titlului.

Primarul UDMR din Satu Mare se mulțumește astfel să refuze acordarea respectului cuvenit memoriei aviatoarei Smaranda Brăescu.

 

Vezi și Istoricul Aeroportului din Satu Mare. Aici era să-şi găsească sfârşitul Smaranda Brăescu, legenda paraşutismului românesc

În luna noiembrie 2016, aviatoarea Smaranda Brăescu a primit titlul de cetățean de onoare, post-mortem, al municipiului Cluj-Napoca. În luna aprilie a.c., Primăria municipiului Galați a acordat același titlul aviatoarei Smaranda Brăescu (detalii aici).

FOTO: voceatransilvaniei.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to EXCLUSIV. Primarul UDMR din Satu Mare, ÎMPOTRIVA acordării titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei Smaranda Brăescu

 1. Laurențiu Buzenchi says:

  Studiind Regulamentul de acordare a titlului de Cetățean de onoare a municipiului Satu Mare, constat că in conformitate cu punctele a, c si e, se putea acorda fara probleme.
  Totul este o chestiune de voința care se pare ca nu exista!
  Motivul care ar putea fi?

  • Dan Tanasa says:

   Evident că se poate și evident că e vorba doar de rea-voință.

   • Ciprian Fabian says:

    Care e legatura cu Satu Mare?

    • Dan Tanasa says:

     Dacă citiți articolul veți înțelege.

    • Smaranda Brăescu trebuie sa primeasca toate onorurile posibile! says:

     Este vorba de mitingul din 17 august 1930 la Satu Mare unde aviatoarea a avut un accident grav ….

     Trebuia sa i se acorde titlu de mult!!
     Dar dupa cum se vede
     Kereskényi Gábor, si Diana Maiar si totii ceilalti opozanti nu au niciun respect pentru eroii romani!
     Pai cum sa ne mai mire crimele contra romanilor civili din anii 40?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Primarul UDMR din Satu Mare, ÎMPOTRIVA acordării titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei Smaranda Brăescu"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-primarul-udmr-din-satu-mare-impotriva-acordarii-titlului-de-cetatean-de-onoare-post-mortem-aviatoarei-smaranda-braescu/