EXCLUSIV. Programul „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc” finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului FOTO

September 6, 2013 •așa-zisul ținut secuiesc •Views: 2374

Ministerul Tineretului si Sportului tinut secuiesc ungaria mare

Ministerul Turismului și Sportului finanțează manifestări publice în cadrul proiectului ”Sfîntu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”

Ieri a început la Sfântu Gheorghe prima ediție a Festivalului de arte contemporane, ce se va desfășura în perioada 5-8 septembrie, în organizarea Primăriei Sfântu Gheorghe și a Asociației Tinerilor din Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor ”Scopul Festivalulului de arte contemporane pulzArt, acesta fiind unic la nivelul Ţinutului Secuiesc, este acela de a ajunge şi de a mişca simultan atât publicul cu cravată, cât şi cel cu tenişi, prin prezentarea unor iniţiative reprezentative şi interesante ale artei contemporane, iniţiative care îmbină stilurile într-un mod liber şi îi inspiră pe cei interesaţi de cultură. Festivalul este punctul central al programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”, fiind şi punctul de întâlnire al celor patru ani tematici. 2013, la Sfântu Gheorghe, este Anul sunetului şi al cuvântului, motiv pentru care muzica şi literatura au roluri majore în oferta de program al festivalului, dar vor avea loc, evident, şi spectacole de teatru şi expoziţii de artă vizuală”. (detalii aici)

nicolae-banicioiu-bogdan-stamatin

PSD-istul Nicolae Bănicioiu asigură finanțarea extremiștilor maghiari

Evenimentul este finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului, condus de PSD-istul Nicolae Bănicioiu. După cum era de așteptat, ”festivalul” este unul eminamente maghiar, fiind organizat de către maghiari, pentru maghiari și exclusiv în limba maghiară. Spre exemplu ieri, la festivitatea de deschidere, nu s-a rostit nicio vorbă în limba română.

Dar hai să vedem punctual despre ce ”festival de arte contemporane e vorba”. Nu de alta dar ca să știm pentru ce anume să-i mulțumim ministrului Nicu Bănicioiu.

– După cum ne informează chiar organizatorii, ”Festivalul este punctul central al programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”. Cu alte cuvinte, Guvernul României finanțează o manifestare publică prin care se promovează mesajul extremiștilor maghiari care militează pentru autonomia teritorială pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna și Harghita.

– Atât pe pagina de internet cât și pe absolut toate materialele de promovare/prezentare ale festivalului, prima limbă utilizată este limba maghiară. Limba română este utilizată în plan secund, sugerându-se nu doar faptul că limba maghiară ar fi o limbă oficială în zonă ci chiar că ar avea întâietate în fața limbii române. Evident, acest lucru contravine prevederilor Constituției României pentru că se încalcă caracterul de singură limbă oficială de stat în România al limbii române. Tot evident, utilizarea în acest fel a limbii maghiare este făcută în mod intenționat chiar de către organizatori. Este de notorietate faptul că toate forțele extremiste maghiare din România (UDMR, PCM, PPMT etc.) militează pentru impunerea limbii maghiare ca limbă oficială de stat în Transilvania. Și reușesc să facă acest lucru cu forța, chiar cu acordul Guvernului României.

– Cu excepția spectacolului artistului violonist Alexandru Tomescu de duminică și a expoziției ”Brâncuşi pentru copii” de vineri, toate cele patru zile ale festivalului sunt dedicate artiștilor maghiari și publicului maghiar. Având în vedere lista participanților se poate spune că manifestarea se adresează în proporție de peste 95% publicului maghiar, românii find excluși de la acest festival, care în realitate este un festival maghiar de artă contemporană.

Mesagerul de Covasna apologia tinutului secuiesc ungaria mare pulsz art

– Despre ce anume este acest festival finațat de către Ministerul Turisnului și Sportului ne povestește și ”românca” Nina Țânțar, angajata Centrului de Cultură Covasna, instituție publică din subordinea CJ Covasna, care face astăzi o adevărată apologie deșănțată a așa-zisului ținut secuiesc chiar în paginile cotidianului de limba română Mesagerul de Covasna. Da, ați citit bine! O româncă face apologia așa-zisului ținut secuiesc în paginile unui ziar de limba română din județul Covasna. Vomitos! Dar s-o lăsăm pe coana Țânțar să ne zică cum stă treaba cu așa-zisul ținut secuiesc și Festivalul de arte contemporane:

sigla pulsz art ungaria mare nina tantar

”Coincidență”: coroana copacului din fotografia utilizată de Nina Țânțar în articolul ei seamănă cu harta Ungariei Mari

”Despre ce este PulzArt nu pot scrie fără să fac referire la o sintagmă care provoacă alergie multor români. Este vorba de Ţinutul Secuiesc, expresie imposibil de ocolit dacă vorbeşti cu onestitate despre  specificul etnografic al regiunii din centrul României. Celor ce se inflamează cînd aud de Ţinutul Secuiesc, negîndu-i existenţa, le propun un simplu exerciţiu de imaginaţie : okey, să zicem că interzicem expresia cu pricina, pe cei ce se încăpăţînează s-o folosească îi pedepsim drastic şi pînă la urmă Ţinutul Secuiesc dispare din vocabularul public, dar ce facem cu REALITATEA regiunii din centrul ţării noastre? Comunităţile secuieşti nu vor dispărea  prin simpla izgonire a denumirii lor regionale, nu vor dispărea nici numeroasele semne identitare ale secuilor, de pildă  spectaculosul şi preţiosul patrimoniu construit al Secuimii. De-a lungul anilor, amicii de prin Bucureşti sau din Dobrogea mea, care m-au vizitat, mă contactau  zicîndu-mi : auzi, vezi că venim la tine în Secuime, eşti pe-acasă? Niciodată musafirii mei  nu-mi spun că vor să vină în românimea din Covasna sau în covăsnime, iar în toate poveştile despre călătoria lor în zonă folosesc termenul de secuime şi vor să  se-ntoarcă acasă cu diverse amintiri secuieşti, de la palinka sau kürtőskalács/cozonacul secuiesc pînă la fotografii cu castele, conace, cetăţi, monumente istorice şi de arhitectură tradiţională secuiască, etc. Carevasăzică, secuiesc-secuime-ţinutul secuiesc sunt denumiri istorice cu o excepţională valoare de brand, denumiri care fac trimitere la valori unice  ce merită protejate şi promovate înţara noastră şi peste tot în lume. În loc să arătăm întregii lumi toate aceste valori   care sunt de găsit numai în inima României, folosindu-ne de marca identitară “Ţinutul Secuiesc”  pentru a le asigură maximă vizibilitate,  noi, românii, ne consumăm energia într-o stupidă şi jalnică bătălie cu o formulă lingvistică.

Aşadar, autorităţile de la Bucureşti se tot fac că nu văd nici o regiune din România care  s-ar putea numi Ţinutul Secuiesc. În replică, secuii devin tot mai solidari, îşi cultivă istoria şi simbolurile, se asociază în diverse proiecte economice, sociale şi culturale, dovedind, cu calm şi încredere în propriile valori,  că  NU vor să ridice graniţe între ei şi români, ci dimpotrivă, au ambiţia să  promoveze Ţinutul Secuiesc drept un spaţiu cultural deschis. Merită reţinută această precizare, căci, la urma urmelor, toate atacurile împotriva Ţinutului Secuiesc se întîlnesc în efortul de a întreţine spaima românilor că scopul secuilor este acela de a ridica graniţe în mijlocul României. Iar eu acuma am bucuria de a schiţa portretul unui proiect cultural de esenţă secuiască şi de a vă întreba dacă ridică el vreo graniţă sau, dimpotrivă, fisurează vechi şi nocive ziduri/prejudecăţi”. (Cei interesați pot citi această mizerie integral aici)

Așadar, visul autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna și Harghita este finanțat acum direct de către Guvernul Victor Ponta, care nu se mai ascunde după deget și recunoaște public existența așa-zisului ținut secuiesc.Tags: , , , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to EXCLUSIV. Programul „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc” finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului FOTO

  1. […] Așadar, visul autonomiei teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor din Covasna și Harghita este finanțat acum direct de către Guvern, care nu se mai ascunde după deget și recunoaște public existența așa-zisului ținut secuiesc. (sursa: DanTanasa.ro) […]

  2. noir desir says:

    Cateva zeci de cetateni unguri, microbisti infocati, care vroiau sa vada cu ochii lor si nemijlocit cum iau bataie la fotbal de la nationala Romaniei, au ales sa vina cu o zi inainte de meci la noi in tara si sa se opreasca peste noapte in orasul Sfantul Gheorghe. In cursul zilei de joi, ce sa faca si ei, s-au imbatat si au facut scandal tocmai in cadrul acestui minunat si reprezentativ festival al culturii maghiare. Culmea ironiei e ca, pusi pe fapte mari de vitejie si doritori sa verse sange de roman, au ajuns de s-au luat tot de “ai lor”, participanti nevinovati la festival. Dumnezeu nu bate cu parul…
    Sursa in limba maghiara: http://itthon.transindex.ro/?hir=33973 (incidentul a fost ferit de ochii presei de limba romana, asa ca nu o sa gasiti prea multe relatari despre el)

  3. […] singurul punct comun din biografia cuplului de comici enuntat in titlu Cum ma idiotilor, ” Programul „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc” finanțat de Minister…“, cum ?!? PS Poza – pour les […]

  4. […] Dan Tanasa via Facebook: “Aflu din surse sigure că printre maimuțele care au făcut scandal azi în București se află și cetățeni români, din electoratul UDMR, PCM și PPMT.” Nu ma mira! […]

  5. […] Dan Tanasa via Facebook: “Aflu din surse sigure că printre maimuțele care au făcut scandal azi în București se află și cetățeni români, din electoratul UDMR, PCM și PPMT.” Nu ma mira! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Programul „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc” finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului FOTO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-programul-sfantu-gheorghe-capitala-culturala-a-tinutului-secuiesc-finantat-de-ministerul-tineretului-si-sportului-foto/