EXCLUSIV. Proiectul de lege privind Ziua Tratatului de la Trianon, avizat de Comisia pentru administrație din Camera Deputaților. Senatul a adoptat deja acest proiect

December 4, 2019 •politic •Views: 643

Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaților a avizat ieri, 3 decembrie, cu voturile deputaților PSD și PMP, proiectul de lege care prevede declararea zilei de 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon.

Vezi și MAE despre declarația privind Trianonul adoptată de Parlamentul Ungariei: Orice încercare de rescriere a istoriei este INACCEPTABILĂ

„Se declară ziua de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel naţional şi local, manifestări culturaleducative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi logistic din bugetele proprii, organizarea şi desfăşurarea manifestărilor. Fondurile destinare organizării acestor eveniment pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice. Organizaţiile neguvernamentale şi reprezentaţii societăţii civile pot sprijini manifestările organizate de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale”, arată iniţiatorii în proiectul de lege.

Proiectul de lege, adoptat tacit de Senat în data de 21 octombrie a.c., a fost inițiat de senatorii Titus Corlățean și Șerban Nicolae, membri ai Partidului Social Democrat (detalii despre proiect aici).

Potrivit proiectului de lege, Guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

„Tratatul de Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o poarte, şi de Ungaria pe de altă parte. Tratatul a intrat în vigoare la 26 iunie 1921 şi este parte integrantă a sistemului de tratate de pace de la Versaille, care au pus capăt primei conflagraţii mondiale şi au confirmat de drept mutaţiile intervenite în relaţiile internaţionale, după lungi ani de conflict”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

„Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfinţirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci şi confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu”, se mai arată în expunerea de motive.

„Tratatul reprezintă unul dintre instrumentele juridice fundamentale care guvernează desfăşurarea relaţiilor bilateral româno-ungare. Respectarea prevederilor sale – şi a celorlalte norme ale dreptului internaţional relevante – este o condiţie sine qua non a dezvoltării relaţiilor dintre cele două state, în conformitate cu valorile unei Europe unite, a libertăţii, democraţiei, statului de drept şi a solidarităţii”, arată inițiatorii.

FOTO: Agerpres

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to EXCLUSIV. Proiectul de lege privind Ziua Tratatului de la Trianon, avizat de Comisia pentru administrație din Camera Deputaților. Senatul a adoptat deja acest proiect

  1. Eduard says:

    În sfârșit o sărbătoare corectă,Trianonul,procesul prin care Ardealul a fost anexat României la masa învingătorilor fără referendum,fără consultare populară de orice fel,doar ca urmare a înțelegerilor secrete prin care România a atacat în spate un aliat.Super,deci 1 Decembrie devine ceea ce este,o mare minciună și măcar de Trianon ieșim la un grătar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Proiectul de lege privind Ziua Tratatului de la Trianon, avizat de Comisia pentru administrație din Camera Deputaților. Senatul a adoptat deja acest proiect"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-proiectul-de-lege-privind-ziua-tratatului-de-la-trianon-avizat-de-comisia-pentru-administratie-din-camera-deputatilor-senatul-a-adoptat-deja-acest-proiect/