EXCLUSIV. Proiectul UDMR de impunere a LIMBII MAGHIARE ca limbă OFICIALĂ în justiția din România stagnează de 4 luni la Senat. Se pregătesc PSD și PC să adopte proiectul UDMR?

March 18, 2014 •UDMR •Views: 2338

Victor Ponta și Kelemen Hunor (FOTO: magyarhirlap.hu)

Victor Ponta și Kelemen Hunor (FOTO: magyarhirlap.hu)

Propunerea legislativă inițiată de UDMR prin care se dorește impunerea limbii maghiare ca limbă oficială de stat în justiția din România stagnează de patru luni la Senat, nefiind respinsă de PSD și PC.

În cursul lunii noiembrie 2013 proiectul a fost avizat de negativ de către Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, condusă de senatorul Liviu Marian Pop (PSD), Comisia pentru politică externă, condusă de senatorul Petru Filip (PSD) și Comisia pentru egalitatea de şanse, condusă de senatorul Marian Vasiliev (PP-DD).

Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Camera Deputaților la sfârșitul lunii octombrie a.c. Senatul este camera decizională.

Potrivit formei adoptate de către Camera Deputaților, judecătorii și procurorii care au susținut un examen decunoaștere a unei limbi minoritare pot solicita cu precădere numirea la judecătoriile în raza cărora minoritatea respectivă are o pondere semnificativă. De asemenea, candidații declarați admiși la examenul de cunoaștere a unei limbi minoritare au prioritate în alegerea posturilor de la judecătoriile în a căror rază minoritatea națională respectivă are o pondere semnificativă. Potrivit art. 5 din legea adoptată de Camera Deputaților, tribunalele și curțile de apel vor fi obligate prin lege să angajeze și cunoscători ai limbii minoritare dacă se află într-o zonă în care o minoritate are o pondere mai mare de 20% din totalul populației.

De asemenea, legea adoptată prevede foarte clar faptul că pentru posturile vacante care necesită cunoașterealimbii unei minorități naționale pot participa doar candidații care au susținut un examen de cunoaștere a limbii minorității. Mai mult, vor putea fi adresate cereri și alte înscrisuri și în limba minorității naționale, costurile ocazionate căzând în sarcina statului, instanțele fiind obligate să angajeze magistrați și personal auxiliar ”într-un număr suficient” pentru a garanta funcționarea instanțelor.

Având în vedere noua configurație guvernamentală și noua majoritate din Parlament, UDMR fiind părtașă la ambele, ne putem aștepta ca acest proiect de lege să treacă și de Senat, dacă luăm în considerare prevederile extrem de dubioase ale acordului politic dintre Victor Ponta și Kelemen Hunor în privința utilizării limbii maghiare în instituțiile publice.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

11 Responses to EXCLUSIV. Proiectul UDMR de impunere a LIMBII MAGHIARE ca limbă OFICIALĂ în justiția din România stagnează de 4 luni la Senat. Se pregătesc PSD și PC să adopte proiectul UDMR?

 1. Edit says:

  Sa mai spun doua cuvinte despre mine. Locuiesc lunga Tg Secuiesc intr-o comuna unde numai doi politisti sunt romani. Tot anul vorbim numai limba maghiara. Eu in scoala am invatat limba romana, parinti mei , bunicii mei nu vorbeau limba romana absolut , si despre istorie, noi nam invatat istoria Ungariei, in anii 60 am invatat Istoria Romaniei ce a invatat toata tara. Ce era interesant in tot ce am invatat acolo, nam auzit nimic despre maghiarime nimic acolo. Oare de ce? Unde au fost ei oare? Bine, nu vreau sa fac mare lucru de asta.
  In toata viata meanam fost trimis de catre romani in Ungaria. DUpa ce am pierdut locul de munca, acasa, aici in comune cultivam pamantul, respectiv cartofi ce vindem de aici de acasa, romanilor. In ultimi ani cat mai greu, dar in anii 90 mergea foarte bine. Ce vreau sa spun , nam avut nici o probleme cu romani astia cei care veneau dupa cartofi, de cateva ori au dormit si la mine. Vorbaem intre noi asa cum stim si noi, niciodata nu pomeneau despre comportamentul maghiar.Na bina , terbuie sa ma duc
  O buna ziua. Cu stima Edit.
  Si multumesc pentru Tanasa ca ma lasat sa scriu aici pe blogul sau.

 2. Edit says:

  Auzi Denisse, Romania a primit si pe bunicii mei cu tot, si acuma nu-mi pare bine ca vorbesti asa, iubesc si eu pamantul natal asa cum si tu. Eu nam auzit ca romanilor sunt bagati pe gat limba maghiara, etc. Daca voi asa ganditi despre mine, despre maghiari cei care gandesc cat de cat normal, navem ce sa discutam. Nu stiu de unde iesti, eu nu vreau sa supar pe nimeni dar daca tot auzimi ca trimiteti in Ungaria, o sa auziti tot mai des despre autonomie. Cei care fac porcarii cu insemnele romanesti etc. trebuie pedepsiti aspru, ca sa nu mai fie in cap sa faca asa ceva. Respectiv acum la Tg Mures , huliganii de ce nau fost scos de acolo si legitimati?
  Na pentru azi cerd ca ajunga. Noapte buna.

  • Denisse says:

   Edit..ma bucur sa aud ca gandesti asa. Nu esti prima persoana de etnie maghiara pe care o stiu pasnica, fericita, implinita si mai ales linistita pe meleagurile noastre. Si atunci inseamna ca avem o problema comuna, fiindca cu cat se va insista mai mult pe autonomie vor veni si mai multi huligani si in momentul in care Transilvania, va fi invadata de agitatori in vederea anexarii de catre Ungaria…se va duce toata linistea voastra si a noastra. Multi gandesc mult mai departe de autonomia tinutului unde sunt majoritar secui si folosesc acest pretext bulversandu-ne pe toti.
   Nici in Ungaria nu e mai bine ca la noi…prin urmare ne vom alege toti doar cu suferinta si neliniste.
   Noapte buna.

  • Ujvari says:

   Pen’ că dacă se întâmpla ce ziceai mătăluță acolo, cu legitimatul și altele, începeau „conducătorii” voștri să urle că maghiarii sunt „supuși unui linșaj mediatic”.

   Dacă era vorba de un român care zicea „La mulți ani România!” de 1 Decembrie în Tg Mureș, păi atunci ăla era extremist, naționalist, provocator și ce vă mai trece prin capete.
   În schimb, dacă au fost niște huligani din cămășile negre la guler din ungaria horthystă, ăia au voie să facă orice, pentru că se opun regimului tiranic, dictatorial, de asuprire și asimilare a bieților maghiari/secui pașnici…

   Apropo, ce anume sunteți voi acolo? Secui sau maghiari? La recensământ nu v-ați declarat nici unul din voi „secui”, iar acum v-ați trezit că sunteți vreo 30 de milioane…

 3. Denisse says:

  Edit….te rog sa-ti faci bagajul si sa pleci in Ungaria iute. E clar ca nu esti multumita de Romania, du-te in Ungaria si fi fericita sa ai si justitie, invatamant, sanatate… tot… tot in limba ta. Pentru mine ca roman este un atentat la siguranta statului si a cetatenilor romani. Cu ce drept incercati sa suprimati romanii din teritoriile romanesti? Cu ce drept bagati pe gat limba maghiara romanilor la scoala in Romania? NU vreti sa invatati limba romana …valea!!! Ungaria e la doi pasi. Ati fost invatati istoria pe care au facut-o din pix niste huni din zilele noastre …ca de, nu ati ajuns in Europa de prea multi ani si trebuie sa va dati importanta. Oameni ca voi trebuie sa fie expulzati in Ungaria, la fel cum tarile occidentale procedeaza cu tiganii care nu si sa va interzica revenirea aici, Valea!!!!!!! Urmati-va apartenenta peste hotare.

 4. Edit says:

  Buna seara, am citit cateva scrisuri de dumneavoastra, si vad ca si dumneavoastra sunteti cam , nu stiu cum sa zic, un om care urast pe ceilalti, pe maghiari. Chiar asa? Recunosc ca si printre noi sunt cu probleme, sunt nationalist, etc, dar daca vorbiti asa, cred ca si dumneavoastra sunteti un nationalist.

  • Dan Tanasa says:

   Edit, ai și tu dreptul la o opinie, chiar și total lipsită de fundament.

   • Ujvari says:

    Măi Dane, tu-mi pari cam naționalist așa… Uite, te-o văzut și Edit!
    Nu e bine! Dacă erai ungur, nu era nici o problemă, dar să fii naționalist român e grav de tot!

    Sunt ironic, stimată Edit!
    Nu vi se pare un pic aiurea să critici poziția românilor dar să fii de acord cu declarațiile xenofobe ale maghiarilor făcute în România?
    Ia mergeți în Maghiaria vecină și cereți autonomia lacului Balaton! Să vedem ce părere au cămășile negre (la guler)…

    Și tot vorbind de judecata cu două măsuri, mai ieri îl auzeam pe „domnul” Borbelit la un post de televiziune, comentând evenimentele de la Tg Mures, unde conaționalii dumneavoastră au atacat forțele de ordine. Imagini filmate, stimată doamnă, nu zvonuri!
    Și ce spunea „domnul” Borbelit, cu vocea lui pițigăiată și româna stricată? „Păi să vedeți, că ăla a fost doar un caz izolat, care trebuie ignorat, că n-a fost așa grav!”
    Normal că n-a fost grav! Îi scoți ochiul unui jandarm aflat în misiune cu lancea unui steag, deci ultraj asupra forțelor de ordine!, dar nu e nimic grav! Să ignorăm aceste manifestări!
    În schimb, dacă la un meci de fotbal se scandează ceva legat de unguri, același „domn” Borbelit, ținându-se de mână cu „pastorul” răspopit Tokes, dau fuga la UE să depună plângeri penale pentru discriminări, terorism etnic și ce altceva le mai vâjâie prin capete…

    Așa că, doamnă Edit, nu mai veniți cu asemenea prostii!
    Nu văd nimic rău în a fi naționalist atâta timp cât o gașcă de unguri vin și dau declarații extremiste pe teritoriul unui stat străin și apoi încep să se plângă c-au fost expulzați din acel stat!

    Iar a fi naționalist diferă foarte mult de a fi extremist! Luați un dicționar, că văd că la limba română sunteți pe la nivelul „domnului” Borbelit. Adică undeva mai jos de prost…

  • marius says:

   Eu am ajuns sa ii urasc pe cei cae batjocoresc insemnele nationale romanesti, care sterg pe jos cu steagul nostru, care spanzura simbolic papusi, care insulta imnul national, care nu au alta preocupare de 24 de ani decat placute bilingve, scoli in limba maghiara, limba oficiala de stat, autonomie, rupere teritoriala, anexare la ungaria.
   mi-e greata pana imi vine sa vomit cand aud aceleasi porcarii si da, ii urasc deja pe cei de mai sus.

   Faceti parte dintre ei?

   • cojocaru ilie says:

    cind aud de boanghinele astea spurcate,imi vine sa-mi cumpar arma.nimic nu le place,totul le pute, arboreaza steagul secuiesc cu tupeu si cite si mai cite. au furat si au jefuit tot sio de cind am facut eu ochi,au trait di cersetorie. atit cei de la noi cit si cei de dincolo.daca le mai suflam mult in cur,ne vor jupui de vii cum au facut la IP si TRASNEA UNDE LE TAIA BURTILE FEMEILOR ROMANE CARE ERAU INSARCINATE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Proiectul UDMR de impunere a LIMBII MAGHIARE ca limbă OFICIALĂ în justiția din România stagnează de 4 luni la Senat. Se pregătesc PSD și PC să adopte proiectul UDMR?"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-proiectul-udmr-de-impunere-a-limbii-maghiare-ca-limba-oficiala-in-justitia-din-romania-stagneaza-de-4-luni-la-senat-se-pregatesc-psd-si-pc-sa-adopte-proiectul-udmr/