EXCLUSIV. Reacție la uniformele cu steagul secuiesc: drapelul României VOPSIT pe zidul Liceului Korosi din Covasna FOTO

March 11, 2014 •Covasna •Views: 4018

Culorile drapelului României au fost vopsite pe zidul Liceului Korosi Csoma Sandor din Covasna

Culorile drapelului României au fost vopsite pe zidul Liceului Korosi Csoma Sandor din Covasna

Elevii care au venit în această dimineață la cursuri au putut vedea drapelul României vopsit pe zidul Liceului Korosi Csoma Sandor din Covasna, unitatea de învățământ la care studiază și eleva Sabina Elena.

Gestul poate fi considerat o reacție față de cerința directoarei Becsek Éva, membru UDMR, care a impus tuturor elevilor din liceu, și deci și celor de la secția română, să poarte uniforme ce conțin simbolistica și culorile steagului secuiesc.

În mod inexplicabil, până în acest moment liderii comunității de români din Covasna, în speță Asociația Cultural Creștină ”Istinian Teculescu”, precum și deputatul Horia Grama, nu au avut nicio reacție față de obligativitatea ca elevii români de la Liceul Korosi Csoma Sandor să poarte uniforme școlare cu simbolistica și culorile steagului secuiesc.

Între timp culorile drapelului României au fost șterse.

Între timp culorile drapelului României au fost șterse.

Vezi și EXCLUSIV. REVOLTĂTOR. Elevii români de la Liceul Kőrösi din Covasna OBLIGAȚI să poarte uniforme cu simbolistica și culorile STEAGULUI SECUIESC FOTO

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to EXCLUSIV. Reacție la uniformele cu steagul secuiesc: drapelul României VOPSIT pe zidul Liceului Korosi din Covasna FOTO

 1. adria says:

  Va asteptati reactii de la asociatiile culturale crestine. E un non sens.Crestinismul e anticultural de cand apare.Prima mare preocupare a lui afost sa distruga cultura greco romana, adica pagana Fara sa vrea sa inteleaga sensul cuvantului pagan).Se chinuie de 2000 ani. un alt non sens:democratie crestina.De cand?Crestinismul e totalitar si monarhie absoluta.Asociatii culturale laice, romanesti, da.Iar dl. Grama e roman? Numele Grama are origini…grecesti.

 2. Alex says:

  1. Aici e Romania daca nu ai aflat inca

  2. Nu-ti place tara asta dupa ce ea ti-a asigurat
  toate drepturile ca minoritar (scoala inclusiv facultate, translator in justitie, medici maghiari, tv, radio, teatre, carti)…?

  Esti liber sa emigrezi…Drum bun si cale batuta

  Dar daca stai aici trebuie sa respecti Constitutia acestei tari

  “ARTICOLUL 1
  1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

  “ARTICOLUL 2.
  (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
  (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

  “ARTICOLUL 3
  (1) Teritoriul României este inalienabil.”

  ARTICOLUL 4
  (1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi.

  (2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

  ARTICOLUL 13
  În România, limba oficială este limba română.

 3. ion din deal says:

  Putregaiul e inauntru !
  Ungurii sunt niste profitori si nu e vina lor !
  Iliescu – votat cu 90%
  Ponta -votat cu 70%

  Romani care merita tara aia …intre 70 si 90%
  Vinzatori de tara , inculti , hoti …cam tot acelasi procent

  Nu ne vindem tara ! va mai amintiti cei 90%? Lasa ca o iau Ungurii moca !

 4. Costi Holospin says:

  Imi doresc sa fiu echidistant si impartial in acest comentariu.Cred ca este o aberatie fara margini sa fie atacata doamna Becsek Éva pentru ceea ce reprezentantii comitetelor de parinti pe clase au votat covarsitor in adunarea generala pe intreg liceul Korosi Csoma Sandor. Fac parte din comitetul de parinti, sunt presedinte al comitetului de parinti al clasei unde inavata copilul meu la sectia Romana, am fost prezent la sedinta atunci cand am fost consultati toti reprezentantii parintilor, eu nu doresc sa fiu avocatul doamnei director Becsek Éva, nu cred ca este corect sa i se puna o eticheta nemeritata la nici 6 luni de cand doar ce a fost numita, si nici nu vad o vina a dansei. Votul a fost majoritar cand au fost propuse aceste uniforme scolare, nimeni nu a ridicat problema existentei anumitor insemne si culori, mai mult de atat, acest format de emblema se spune ca a existat inca din anii 1990 si nu a reclamat nimeni pana acum. Poate ar trebui aruncata o privire mai atenta si insistenta pe aceaste embleme care sunt prinse pe uniforme, pana la urma nu stau lucrurile chiar asa de rau, copilul meu are doua camasi pe care eu am pltit pe cineva sa le deseneze, doamna care a pictat mi-a pus in formatul emblemei Romaniei tricolorul Romanesc. Eu cred ca mai mult au de suferit copiii nostri in urma acestor manifestari, destabilizari, mediatizari, care de fapt mai multe avantaje sunt in zona presei fiind sacrificati Copiii.

  • Dan Tanasa says:

   Domnule Holospin,

   Înțeleg că nu vreți să fiți avocatul doamnei directoare și totuși sunteți foarte ferm în apărarea ei. Și mai înțeleg faptul că problema nu este că elevii români sunt obligați să meargă la școală purtând în piept culorile steagului secuiesc ci faptul că eu fac public acest lucru.

   Aș fi vrut să scriu despre faptul că elevii de la Liceul Korosi sunt obligați să meargă la școală cu tricolorul românesc în piept, domnule Holospin. La urma urmei suntem în România iar patriotismul trebuie cultivat încă din școală. Din păcate, însă, sunt nevoit să scriu despre o nouă umilire a românilor din Covasna, care sunt lăsați să creadă că este o rușine să fii român în Covasna.

   Cunosc foarte bine cum se voteză în consiliile în care românii sunt minoritari. Opinia lor nu contează niciodată la vot, știți foarte bine acest lucru. Faptul că românii nu au obiectat nimic la vot nu înseamnă că sunt de acord. Înseamnă că sunt lăsați singuri în fața unei probleme foarte grave la care nu știu cum să reacționeze.

   Nu pot să nu remarc faptul că utilizați până la virgulă argumentele de care uzitează UDMR sau PCM pentru a impune anumite chestiuni doar pentru că maghiarii sunt majoritari. Atitudinea dvs. este nu doar regretabilă, ci și profund revoltătoare. Dvs. condunfați buna conviețuire cu slugărnicia față de stăpânul grof.

   • Costi Holospin says:

    Aceasta este parerea dumneavoastra pe care o respect domnule Dan Tanasa, dar este o realitate ceea ce am relatat mai sus, avem dreptul la libera exprimare, avem dreptul sa nu fim deacord cu ceea ce ni se propune daca nu este in conformitate cu ceea ce nu este legal, credeti-ma, nu poate nimeni sa ne oblige copiii sa poarte insemnele si culorile despre care se mediatizeaza, niciun copil nu a fost trimis acsa pentru faptul ca nu a avut uniforma cu insemnele respective.Va invit la mine sa vedeti camasile pe care le poarta copilul meu. Foarte bine ca vegheati la respectarea drepturilor Romanilor din aceasta regiune, sincer va felicit ! Aceasta initiativa ar fi trebuit sa vina din partea domnului deputat Grama.Dar eu am relatat si confirmat ca un reprezentant al comitetului de parinti care am participat la consultarea tuturor reprezentantilor parintilor din acest liceu si este firesc sa spun un adevar. Nimeni nu a ridicat aceasta problema, pe acei oameni ii consider lasi, si nu este corect sa atacam pe la spate, aici ma refer strict la cei care acum comenteaza anumite inconveniente, normal si de bun simt ar fi fost ca acele probleme sa se fi pus pe tapet la momentul oportun. Eu ii consider slugarnici pe acei Romani prezenti la adunarea generala care au votat sa faca parte din consiliul general pe scoala…, persoane de etnie Maghiara. Fapt pe care etnicii Maghiari nu l-ar fi facut niciodata. Va doresc succes !

    • Dan Tanasa says:

     Sunt de acord cu dvs. că demnitatea trebuie manifestată și nu clamată. Sunt de acord cu dvs. că părinții trebuiau să reacționeze la momentul oportun și că aici se impunea o reacție din partea domnului Grama. Din păcate însă pe domnul Grama îl interesează românii din Covasna odată la patru ani și tot din păcate românii din Covasna se lasă prostiți de un personaj care nu are absolut nicio preocupare pentru soarta comunității de români din județul Covasna.

     Dacă părinții nu au reacționat la momentul oportun asta nu înseamnă că nu o mai pot face niciodată. Problema nu e la ei, ci la liderii lor, care din păcate lipsesc cu desăvârșire.

     • Costi Holospin says:

      Va stimez domnule Dan Tanasa pentru verticalitatea de care dati dovada, ma bucur ca ati reflectat foarte corect si impartial situatia. Sentimentul patriotic in aceasta zona este mult mai puternic decat in alte regiuni din aceasta tara, asta va asigur. Dar in acelasi timp si tradatorii, lasii, slugarnicii, si suficienti comentatori care se ascund in spatele usilor inchise. Uitati-va putin in postari si veti vedea cati critici habarnamisti care dau cu pseudonime si nu au barbatia sa-si posteze numele real. Eu cred ca exista posibilitatea exprimarii nemultumirilor atat in sedintele cu parintii organizate de dirigintii copiilor nostri in scoli, cat si la inspectoratele teritoriale, sau chiar la minister, se mai pot organiza anumite adunari, mitinguri, in fata primariilor, a prefecturii, a inspectoratului, daca in caz ca ne consideram abuzati, ignorati, marginalizati. Nu poate nimeni sa ne opreasca in a ne exprima nemultumirile, ne putem manifesta nemultumirile liber. Dovada de lasitate este la noi, cine sesizeaza presa, sau alte organe ale statului sa si sustina cauza, sa nu se ascunda sub anonimat. Ati citit probabil comentariul lui Pandele, tot cu pseudonim posteaza bazaconiile, eu nu am ce raspuns sa-i dau unui asemenea om, nu mai vreau sa cred ca am putea sa traim sub presiuni xenofobe in secolul XXI sau, “la mintea lui sa postez incercand s-o favorizez pe doamna director pentru a-i face viata mai usoara progeniturii mele”. Nu, am postat pentru faptul ca sunt unul dintre presedintii comitetului de parinti din clasele de la sectia Romana, si nu-mi puteam permite sa nu-mi asum prezenta mea la toate sedintele purtate in acest liceu pentru a gasi de comun acord solutia uniformelor scolare, aceste uniforme au fost acceptate de toti parintii atat cei de la sectia Maghiara cat si cei de la sectia Romana. dar nici sa nu-mi asum statutul meu de parinte, de presedinte al comitetului de parinti pe clasa. Deontologia mea profesionala pe care nu o voi dezvaluii, nu-mi permite sa fabulez sau sa vand iluzii. Va urez succes in tot ceea ce faceti !

  • PANDELE says:

   in comentariul tau , nu enitura ta faci altceva decat sa pui palma pentru posteriorul d.nei directoare , in speranta ca progeandestete nitura ta va avea o viata mai usoara in scoala … mai gandeste putin , inainte de a posta !

   • Zamfir says:

    PANDELE – La cine te referi mai Gica Contra ? Se spune progenitura! Daca tot bati campii pe aici.., mai bine fa-o cu folos, si mai gandeste-te la faptul ca politicienii de la Putere pe care sunt sigur ca i-ai votat, au limitat libera exprimare a tuturor celorlalte partide din opozitie, las-o pe directoarea Becsek Éva. Doamna director este un efect, gasiti cauza. Am ajuns in aceasta situatie datorita celor 7,4 mil de prosti. Cand ai citit ultima oara Observatorul de Covasna ? Nu are nimeni ochi sa vada faptul ca presa Covasneana a inghetat accesul celorlalte partide la libera exprimare? Avem noroc cu Mesagerul de Covasna care inca mai permite accesul partidelor din opozitie sa se exprime, nu stiu pana cand! Pe timpul guvernarii PDL partidele politice din opozitie si de la putere prezentau comunicate si tineau conferinte de presa in fiecare saptamana, acum se cer bani, se taxeaza pentru asta, in timpul guvernarii PDL nu se proceda asa. Nu se observa tot mai putine iesiri a opozitiei in presa locala ? Acestea sunt probleme mult mai grave ale democratiei in Romania, nu te intrebi cine alimenteaza aceste evenimente pe care le dezbatem aici nemaivazute din vremea lu Iliescu ? Cine sunt cei care au promis UDMR marea cu sarea, insemne, steag Secuiesc, institutionalizarea limbii Maghiare, si altele care sunt in protocol si nu se vad. Statul de drept si institutiile sale nu functioneaza in Romania si nu au cum sa functioneze din moment ce avem un prim ministru care a comis o hotie intelectuala (plagiat), c azi avem 32 de parlamentari incompatibili prin hotarare judecatoreasca definitiva, azi avem 3000 de primari incompatibili in intreaga Romanie, parlamentul face zid impotriva justitiei Romane protejand hotii, mafiotii.

 5. covasna says:

  Ceea ce s-a intamplat anul trecut este strigator si umilitor pentru comunitatea romana din acest oras . Sunt mama unei eleve din acea clasa , copii nostrii au fost amenintati cu exmaticularea din scoala , replica doamnei ex diriginta a fost de genul :” daca doriti sa invatati in limba romana puteti sa va transferati la Brasov “.Aceasi drama am trait-o si eu cu sotul meu in anul 1989 la Odorheiul Secuiesc fiind elevi la Liceul Sanitar ,dupa revolutie aceesi profesori care ne obligau sa invatam citatele Elenei Ceausescu nu au mai vrut sa ne predea in limba romana obligand colegii de etnie maghiara sa se separe de noi, in urma actiunilor extremiste am fost obligati sa ne mutam la Brasov iar doamna diretor Becsek Eva stie despre ce vorbesc deoarece mi-a fost colega la Odorhei. Se pare ca au fost invatati sa aplice aceeasi politica si in scoala din Covasna amenintand elevii romani sa nu dea declaratii ziaristilor, sa accepte conditiile de predare precare pentru ai indobitocii (lipsa manualelor in limba romana sau si mai grav nepredarea anumitor lectii , in conditiile in care manualele istoriei secuilor sunt prezente tutor copiilor de etnie maghiara). Si atunci ma intreb ca cetatean roman al acestei tari care se chiama Romania si locuitor al orasului Covasna , care este mai discriminat ?

 6. gabi says:

  Nu-i nimic, maine dimineata vor aparea iar pe zidul scolii. Si daca iar vor sterge tricolorul romanesc, el va aparea iar si iar si va sta oricum in inimile elevilor romani! Dar totusi institutiile statului roman chiar nu apara etnicii romani minoritari din Covasna, asa cum stiu sa-i apere pe etnicii maghiari minoritari din Romania?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Reacție la uniformele cu steagul secuiesc: drapelul României VOPSIT pe zidul Liceului Korosi din Covasna FOTO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-reactie-la-uniformele-cu-steagul-secuiesc-drapelul-romaniei-vopsit-pe-zidul-liceului-korosi-din-covasna-foto/