EXCLUSIV. REVOLTĂTOR. Cât cheltuie Guvernul României pentru varianta în limba MAGHIARĂ a Monitorului Oficial

November 11, 2014 •Guvernul Victor Ponta •Views: 2266

La începutul acestui an semnalam pe blog faptul că Monitorul Oficial, publicația oficială a statului român, este redactată și în limba maghiară (detalii aici). Legal și pe bani publici.

Legea nr. 202/1998, adoptată în timpul Guvernului Radu Vasile, prevederea la art. 18 faptul că  ”Monitorul Oficial al României, Partea I, se editează, în traducere, şi în limba maghiară”. Guvernul Victor Ponta a modificat-o îniunie 2012 iar acum art. 21 are următoarea formă: ”Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se editeaza, in traducere, si in limba maghiara. Pentru Partea I in limba maghiara, cheltuielile de publicare se suporta din bugetul Secretariatului General al Guvernului”.

Mă întrebam atunci, nu retoric, dacă Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român iar Constituția României prevede faptul că limba română este singura limbă oficială de stat în România, cum poate fi editat Monitorul Oficial al României în limba maghiară? De ce nu se editează și în limba germană, limba greacă, italiană, turcă sau rusă? Evident, nu am primit niciun răspuns din partea unei instituții publice a statului român.

Costurile editării în limba maghiară a Monitorului Oficial sunt însă cu totul stupefiante. Potrivit unui document al Regiei Autonome Monitorul Oficial, în perioada anilor 2009-2014 au fost cheltuiți peste 1,64 milioane de lei din bugetul Guvernului României pentru editarea în limba maghiară a Monitorului Oficial, în condițiile în care în această perioadă au existat în medie doar 38 de abonați pe lună. În 2011, în timpul Guvernului Emil Boc, au fost cheltuiți aproape 500.000 de lei la un număr de 38 de abonați pe lună. Guvernul Victor Ponta a continuat irosirea fondurilor publice și a alocat în 2013 aproape 300.000 de lei. Documentul Regiei Autonome Monitorul Oficial nu conține detalii cu privire la natura acestor cheltuieli, fiind posibil ca onorariul traducătorilor să nu fie inclus în aceste sume.

Este evident faptul că în acest caz avem de-a face cu o irosire nebunească a banului public. În condițiile în care singura limbă oficială a statului este limba română iar funcționarii statului sunt obligați să întocmească actele oficiale doar în limba română, redactarea Monitorului Oficial în limba maghiară reprezintă doar un capriciu al UDMR plătit foarte scump din fonduri publice.

Oare ce opinia au angajații Curții de Conturi cu privire la oportunitatea cheltuirii acestor sume exorbitante pentru un proiect complet inutil?

Monitorul Oficial limba maghiara

FOTO: Victor Ponta la congresul UDMR din mai 2013

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. REVOLTĂTOR. Cât cheltuie Guvernul României pentru varianta în limba MAGHIARĂ a Monitorului Oficial

  1. […] Costurile editării în limba maghiară a Monitorului Oficial sunt însă cu totul stupefiante. Potrivit unui document al Regiei Autonome Monitorul Oficial, în perioada anilor 2009-2014 au fost cheltuiți peste 1,64 milioane de lei din bugetul Guvernului României pentru editarea în limba maghiară a Monitorului Oficial, în condițiile în care în această perioadă au existat în medie doar 38 de abonați pe lună. În 2011, în timpul Guvernului Emil Boc, au fost cheltuiți aproape 500.000 de lei la un număr de 38 de abonați pe lună. Guvernul Victor Ponta a continuat irosirea fondurilor publice și a alocat în 2013 aproape 300.000 de lei. Documentul Regiei Autonome Monitorul Oficial nu conține detalii cu privire la natura acestor cheltuieli, fiind posibil ca onorariul traducătorilor să nu fie inclus în aceste sume. (documente complete aici) […]

  2. […] La fel este și cazul medaliaților de la Campionatul Mondial de karate ce a avut loc în perioada 15-19 octombrie a.c. în Polonia. Deși nu sunt sprijiniți de autorități, tinerii au avut rezultate remarcabile. În schimb, Guvernul României cheltuie anual sute de mii de lei pentru a edita Monitorul Oficial al României în limba maghiară, pentru aproximativ 30 de abonamente lunar (detalii aici). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. REVOLTĂTOR. Cât cheltuie Guvernul României pentru varianta în limba MAGHIARĂ a Monitorului Oficial"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-revoltator-cat-cheltuie-guvernul-romaniei-pentru-varianta-in-limba-maghiara-a-monitorului-oficial-document/