EXCLUSIV. Românii din Covasna și Harghita, ÎMPIEDICAȚI să intre cu DRAPELUL ROMÂNIEI în Muzeul Satului din București

June 12, 2017 •Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” •Views: 6256

Delegația de români din județele Covasna și Harghita care a participat sâmbătă, 10 iunie a.c., la o șezătoare în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” a fost împiedicată de conducere să intre „cu prea multe” drapele ale României în instituție.

Vezi și VIDEO. Mărturisirea profesorului Dinu Giurescu: „Mă doare de tot ce se întâmplă României!”

Un grup de 200 de români din județele Covasna și Harghita, îmbrăcați în straie populare au sosit sâmbătă, 10 iunie, ora 11, cu Troița lor, la Statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității. Acești au intonat Imnul Național și au depus o coroană de flori la monumentul Voievodului Unirii și la Crucea Eroilor din escuarul Pieței Universității. Apoi au pornit spre Biserica Sfântul Gheorghe Nou cu moaştele Sfinţilor Martiri Brâcoveni, unde a fost dăruită și sfințită Troița Românilor din Covasna și Harghita. La ora 13:00 a început Șezătoarea „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” (detalii aici).

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a comunicat în scris unuia dintre organizatorii evenimentului că la manifestarea din incinta muzeului „Însemnele tricolorului vor fi folosite în limita bunului simţ, fără prea mari exagerări”.

Sâmbătă, la intrarea în incinta muzeului, personalul muzeului a pus în vedere delegației de români din Covasna și Harghita să nu intre cu drapelul României în muzeu, pentru că dacă sunt prea multe drapele ale României manifestarea este naționalistă, nu culturală.

Incidentul este confirmat public de către Florin Palas, un colaborator al doctorului Mihai Tîrnoveanu, unul dintre organizatori, implicat și el activ în sprijinirea românilor din cele două județe supuși procesului de deznaționalizare. Palas comentează pe o rețea de socializare: „O ripostă românească fermă dată unui neisprăvit, muzeograf la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”, care a încercat să umbrească Şezătoarea Românilor din Harghita şi Covasna!

Încă de la prima noastră acţiune “Români pentru Români”, fratele meu, Mihai Tîrnoveanu, a purtat tricolorul românesc. Eram în Doboi, un sat de români unde fraţii noştri vorbesc numai cu Dumnezeu în limba română, în bisericuţa din sat. La al doilea nostru drum acolo, au răsărit câteva steaguri româneşti la porţile dragilor noştri plăieşi ai lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. De-atunci, Mihai a dăruit mii de steaguri românilor din Harghita şi Covasna.
În toate acţiunile, Mihai a ridicat sus tricolorul românesc. Astăzi, un neisprăvit, Eugen Ţepeş pe numele lui, angajat al Muzeului Satului “Dimitrie Gusti”, a încercat să-i împiedice pe români să intre cu tricolorul în incinta muzeului. Dârz cum îl ştiu, Mihai nu s-a lăsat. “E sediul GDS aici, ori ne aflăm la Muzeul Satului?”, a ripostat el, mergând înainte. Purtase tricolorul printre mii de maghiari, când era student la Târgu Mureş, d-apăi azi, când era alături de sute de ţărani români din inima Ţării!
Nu aş fi semnalat cazul, dacă nu ar fi produs mâhnire în sufletele românilor din inima Ţării şi dacă nu ar reprezenta o anumită mentalitate, de factură ideologică neromânească, infuzată necontenit de la ocupaţia kominternistă a României, care a pătruns şi în unele instituţii ale statului român. Of, Doamne, cât de înstrăinat trebuie să fii ca să interzici tricolorul românesc în Capitala României, la Muzeul Satului! Se răsuceşte Gusti în mormânt!
Dar “nu mor caii când vor câinii”! Românii sunt pe poziţie! Şi nu se lasă! Iar manifestările de înaltă ţinută ale românilor din Harghita şi Covasna o demonstrează cu prisosinţă! Trăiască naţia!”.

Managerul Muzeului, reacție stupefiantă

Reacția Managerului Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, conf. dr. Paula Popoiu, la cele dezvăluite de organizatori este stupefiantă: Stimaților domni si doamne , eu fac parte din conducerea Muzeului Satului si nu îmi amintesc sa fi dat indicațiile pe care le spuneți , eronat si rău intenționat. Pe de alta parte dacă nu aveți o dovada scrisa, in acest sens, as putea spune , frați români, ca tare bine mai calomniați pe cei care v-au primit cu drag , sa faceti o șezătoare, cum s-a scris in adresa către conducere.Colegul meu Țepeș , a venit duminica de acasă sa fie alături de dumneavoastră. Daca nu a fost de acord sa dezlanțuiți naționalismul pe teritoriul muzeului unde nu se face politica , atunci bine a făcut. Noi credeam ca faceți o șezătoare nu o manifestație de vreun fel . Asa cum bine se stie , in fiecare an , de 15 ianuarie noi deschidem anul cultural al Muzeului Satului cu actiunea ,, Dor de Eminescu ,, si nimeni nu cred ca spune aici , la noi, ceva rau despre Eminescu. Am făcut mai multa imagine buna României în lume decât faceți dumneavoastră agitând steaguri tricolore cu zecile.Noi luam cu noi in străinătate un singur steag tricolor si va asigur ca toată lumea stie cine suntem si ne apreciază. Daca nu v-a placut la noi , la muzeu , ne pare rau . Trebuie sa știți însă ca pe teritoriul muzeului nu se face politica de nici o culoare si nici naționalismul nu e binevenit. Pentru asta aveti Piata Revolutiei , ceva mai la vale , pe Kiseleff sau stadionul unde puteți pune tare si boxa pe care doreati sa o puneti la Muzeul Satului . Noi stim ca la sezatori nu e nevoie de statii si sonorizare . Cat despre Gusti si mormântul său v-as intreba daca stiti pe unde se afla acesta .Pentru ca noi l-am scos din balarii acum vreo 10 ani. Si anul acesta a fost omagiat de ziua Muzeului , daca stiti la ce data este .Asa ca aici sunteti bineveniti cu sezatori si promovare de traditii”.

Pentru managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” agitarea unor „steaguri tricolore” este „naționalism”, ca atare în incinta muzeului nu se poate intra decât cu un anumit număr de drapele ale României, de preferat cu niciunul.

Ulterior, Popoiu a revenit și a confirmat faptul că a existat o interdicție de intrare în incinta muzeului cu drapelul României: „La mica ședință pe care am făcut-o chiar acum privind evenimentul semnalat de dumneavoastră am citit si eu textul care a iesit din muzeu fara aprobarea mea , la inițiativa muzeografului de serviciu. Într-adevăr pentru acel text trebuie sa-mi cer scuze si sa va spun ca nu a fost văzut sau aprobat de cineva din conducere. Pe de alta parte domnul Tepes a interpretat eronat ideea ca in muzeu nu se face politica. Trebuie însă iertat , est un bun muzeograf dar este mai nou si mai temător. Va invata cu vremea diferenta dintre patriotism si politica precum si pe cea dintre Eminescu si ceilalti”.

Dr. Mihai Tîrnoveanu, unul dintre organizatori, a făcut public mesajul primit din partea Muzeului prin care li s-a pus în vedere să nu vină cu prea multe drapele ale României la șezătoarea din 10 iunie. Emailul este trimis de Eugen Tepeș Stroia, funcționar în carul Muzeului, în copie fiind și Grumazescu Mariana Iuliana, director în cadrul muzeului:

„Bună ziua

În urma celor discutate telefonic, vă transmitem următoarele:

1. Având în vedere că, în cadrul evenimentului vor participa PRODUCĂTORI-PRODUSE ALIMENTARE, ce doresc să-şi comercializeze (vândă) produsele, trebuie să ne trimiteţi până cel târziu 10 mai 2017, pentru fiecare în parte, următoarele documente:

– CERTIFICAT DE PRODUCATOR SAU DE INREGISTRARE A FIRMEI
– AVIZ PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
– BULETINE DE ANALIZA PENTRU FIECARE PRODUS
– DECLARATIE DE CONFORMITATE
– CARNET DE SANATATE AL CELUI CARE VINDE IN TARG.

Aceste documente le trimiteţi scanate pe e-maill ( eugen.tepes.stroia@gmail.com). Pe baza acestor documente noi vom obţine avizul din partea celor de la DSV. Fără avizul din partea DSV-ului nici un producător nu va putea să-şi valorifice produsele!!!!!!!!!!
În categoria menţionată mai sus intră: produse de patiserie, produse alcoolice şi răcoritoare, produse apicole, produse medicinale/cosmetice (ceaiuri, creme naturale etc), brânzeturi etc.

2 .Pentru cei care vor doar să-şi prezinte produsele (fără comercializare), doar degustare eventual, NU TREBUIE SĂ TRIMITEŢI DOCUMENTELE ENUMERATE MAI SUS.

3. SUNT INTERZISE CU DESĂVÂRŞIRE!!!!!!!! lozinci, inscrisuri, sau alte acte de patriotism, ce ar putea prejudicia identitatea etnicilor maghiari atât din zona Covasna-Harghita, cât şi a altor grupuri etnice din România.

4. Însemnele tricolorului vor fi folosite în limita bunului simţ, fără prea mari exagerări.

5. Promovarea evenimentului, se va face DOAR, începând cu data de 15 mai 2017.

6. Pentru promovarea evenimentului prin partenerii noştri media, va trebui să ne trimiteţi până la data menţionată mai sus: AFIŞUL EVENIMENTULUI, COMUNICAT DE PRESĂ ŞI DESCRIEREA DETALIATĂ A EVENIMENTULUI ( trebuie să cuprindă detalii despre: acţiunile ce le veţi desfăşura, numele şi o scurtă descriere a ansamblurilor folclorice invitate, a interpreţilor de muzică populară, lista completă a meşterilor şi a producătorilor ce vor participa la eveniment).
OBSERVAŢIE:
— Comunicatul de presă va conţine strict informaţii despre data, ora, locul, numele instituţiilor partenere, şi căteva detalii generale despre eveniment. Nu sunt acceptate texte lacrimogene, emineşciene…..

7.Vă voi trimite sigla muzeului şi siglele partenerilor nostrii media, pentru realizarea afişului.

8. Materialele de promovare, înainte de a fi făcute publice, vor fi verificate de către noi.
9. Pentru orice neclaritate, sugestie vă rog să ma contactaţi: tel: 07…
10. Data evenimentului: 10 iunie 2017, între orele 10.00 – 19.00”.

Mai multe fotografii de la eveniment aici.

FOTO: facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to EXCLUSIV. Românii din Covasna și Harghita, ÎMPIEDICAȚI să intre cu DRAPELUL ROMÂNIEI în Muzeul Satului din București

  1. Patriotul says:

    Cozilor de topor din Romania trebuie sa le aratam ca aici este ROMANIA,nu strainatatea!

  2. Ion A. says:

    NU E ACELASI MUZEU CARE A GAZDUIT PROIECTIA DE FILME HOMO?

  3. […] Vezi și EXCLUSIV. Românii din Covasna și Harghita, ÎMPIEDICAȚI să intre cu DRAPELUL ROMÂNIEI în Muzeu… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Românii din Covasna și Harghita, ÎMPIEDICAȚI să intre cu DRAPELUL ROMÂNIEI în Muzeul Satului din București"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-romanii-din-covasna-si-harghita-impiedicati-sa-intre-cu-drapelul-romaniei-in-muzeul-satului-din-bucuresti/