EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Cristuru Secuiesc, OBLIGAT să respecte limba oficială de stat

September 18, 2019 •justitie •Views: 429

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins astăzi, 18 septembrie, recursul primarului orașului Cristuru Secuiesc împotriva sentinței Tribunalului Harghita prin care edilul UDMR a fost obligat să respecte limba oficială de stat.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Cristuru Secuiesc, AMENDAT de CNCD pentru DISCRIMINAREA PE CRITERII ETNICE a românilor

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, s-a adresat instanței de judecată pentru a-l obliga pe primarul orașului Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, membru UDMR, să respecte limba oficială de stat în cazul unei plăcuțe amplasată pe clădirea Primăriei Cristuru Secuiesc exclusiv în limba maghiară.

În acest sens, ADEC s-a adresat Tribunalului Harghita cu o acțiune prin care a solicitat instanței de judecată să-l oblige pe Rafai să îndepărteze plăcuța în cauză și să amplaseze alta cu același conținut în limbile română și maghiară.

Tribunalul Harghita a admis în februarie a.c. acțiunea ADEC și l-a obligat pe Rafai să amplaseze o altă plăcuță cu același conținut în limba oficială de stat desupra celei în limba minorității.

Sentința Tribunalului Harghita pe scurt (detalii aici): „Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa ( ADEC ) Bucureşti, în contradictoriu cu pârâtul Primarul Oraşului Cristuru Secuiesc, şi, în consecinţă: Obligă pârâtul Primarul Oraşului Cristuru Secuiesc să amplaseze o placă în limba română, deasupra plăcii amplasate pe faţada Primăriei Cristuru Secuiesc, similară ca dimensiune, caracter, mărime a literelor şi culori cu cea inscripţionată în limba minorităţii „1956 50. 2006. A MAGYAR SZABADSÁGHARC EMLÉKÉRE. SZÉKELYKERESZTÚR VAROS ŐNKORMÁNYZATA. 2006 OKTOBER 23” de pe faţada Primăriei Cristuru Secuiesc. Respinge cererea privind îndepărtarea plăcii cu inscripţia „1956 50. 2006. A MAGYAR SZABADSÁGHARC EMLÉKÉRE. SZÉKELYKERESZTÚR VAROS ŐNKORMÁNYZATA. 2006 OKTOBER 23” de pe faţada Primăriei Cristuru Secuiesc. Obligă pârâtul Primarul Oraşului Cristuru Secuiesc la plata către reclamantă a sumei de 60,55 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Harghita. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27.02.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”. 

Primarul Rafai Emil a formulat recurs împotriva sentinei Tribunalului Harghita care însă a fost respins astăzi de Curtea de Apel Târgu Mureș: „Respinge ca nefondat recursul declarat de Primarul oraşului Cristuru Secuiesc împotriva sentinţei civile nr. 303 din 27.02.2019, pronunţate de Tribunalul Mureş, în dosarul nr. 1293/96/2018. Obligă recurentul la plata cheltuielilor de judecată parţiale în cuantum de 200 lei în favoarea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa ( ADEC ) Bucureşti, prin reprezentant legal Dan Tănasă (cu datele) Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 18.09.2019” (detalii aici).

FOTO: rmdsz.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Cristuru Secuiesc, OBLIGAT să respecte limba oficială de stat

  1. Ban Andrea says:

    Vad ca sunt multi interesați de subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Cristuru Secuiesc, OBLIGAT să respecte limba oficială de stat"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-sentinta-definitiva-primarul-udmr-din-cristuru-secuiesc-obligat-sa-respecte-limba-oficiala-de-stat/