EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: Primarul UDMR din Ozun a încălcat limba oficială de stat/Edilul, obligat de instanță să înlocuiască toate plăcuţele cu denumirile străzilor

February 4, 2021 •justitie •Views: 220

Curtea de Apel București a respins ieri, 3 februarie, recursul primarului UDMR din comuna Ozun, județul Covasna, împotriva sentinței Tribunalului București prin care a fost obligat să respecte limba oficială de stat în cazul plăcuțelor cu denumiri de străzi din comună.

Citește și EXCLUSIV. VICTORIE! Am amplasat STEMA ROMÂNIEI pe Primăria Sfântu Gheorghe! O sentință DEFINITIVĂ a fost pusă în executare de primarul UDMR

Tribunalul București a admis în data de 17 iulie 2020 acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, și l-a obligat pe primarul UDMR din Ozun, Raduly Istvan, să respecte limba oficială de stat și să înlocuiască toate plăcuţele cu denumirile străzilor de pe raza comunei Ozun.

În prezent, toate plăcuțele cu denumiri de străzi din comuna Ozun sunt inscripționate nelegal, cu încălcarea limbii oficiale de stat. Astfel, plăcuțele sunt inscripționate pe același nivel în limba oficială de stat și în limba minorității, limba maghiară, ceea ce constituie o încălcare a limbii oficiale de stat.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) i-a solicitat primarului UDMR din Ozun să înlocuiască aceste plăcuțe inscripționate nelegal însă edilul a refuzat să respecte legea. ADEC l-a acționat în judecată pe edilul UDMR și a câștigat.

Sentința Tribunalului București pe scurt (detalii aici): „1. Respinge ca neîntemeiate excepţiile procesuale invocate de pârât. 2. Admite cererea de chemare în judecată. 3. Obligă pârâtul la înlocuirea tuturor plăcuţelor cu denumiri de străzi de pe raza Comunei Ozun inscripţionate în prezent în limba oficială de stat şi limba minorităţii, limba maghiară, pe acelaşi nivel, cu alte plăcuţe pe care denumirea străzii în limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra denumirii în limba minorităţii. 4. Obligă pârâtul să ramburseze reclamantei cheltuielile de judecată în valoare de 50 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. 5. Prezenta hotărâre poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, potrivit art. 20 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, conform art. 490 C.pr.civ. 6. Prezenta hotărâre se va comunica părţilor, în copie, conform art. 427 C.pr.civ. 7. Pronunţată astăzi, 17.07.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Raduly a formulat recurs împotriva sentinței Tribunalului București însă Curtea de Apel București nu i-a dat dreptate.

Decizia Curții de Apel București pe scurt (detalii aici): „Respinge recursul, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi 03.02.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei”.

FOTO: Președintele UDMR Kelemen Hunor / ghimpele.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

19 Responses to EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: Primarul UDMR din Ozun a încălcat limba oficială de stat/Edilul, obligat de instanță să înlocuiască toate plăcuţele cu denumirile străzilor

 1. Catalinm says:

  Nu exista in USA numele strazii scris nici in italiana, turca, araba sau spaniola! La fel si la Paris si in toata Franta. De ce la noi se permite? Noi romanii suntem de vina ca nu ne-am respectat pe noi in primul rand. Respect deosebit pentru ceea ce faceti d-le Dan Tanasa. Va sustin.

 2. Andrei says:

  https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24598270-primarul-comunei-ozun-raduly-istvan-nominalizat-udmr-pentru-functia-prefect-covasna.htm – daca se confirma ? Prefect (teoretic reprezinta Guvernul in teritoriu) ostil legislatiei statului !

 3. Marianmatac08@gmail.com says:

  Eu SÂNT DE PĂRERE ȘI AȘA ESTE PATRIOTIC ȘI CONSTITUȚIONAL CA STRĂZILE SĂ FIE SCRISE DOAR ÂN LIMBA ROMÂNĂ ,,,,ȘI DELOC ÂN LIMBA MAGHIARĂ ,,UNDE ESTE SCRIS CÂ O MINORITATE DINTRO ȚARĂ , TREBUIE SĂȘI MARCHEZE STRĂZILE ÂN LIMBA LOR ,,,,NU ESTE OFICIAL ,DOAR ÀN ROMÂNĂ ,,,ȘI CU STEAGUL ROMÂNIEI ,

  • Puskás Melinda says:

   Vă sugerez să citiți acest articol extrem de simplu și scurt. Poate vă foloseşte la compunerea viitoarelor comentarii:
   https://www.dictie.ro/cand-scriem-cu-i-si-cand-scriem-cu-a/
   Sunt convinsă că aceste greşeli de ortografie, împreună cu celelaltele, pot fi doar rezultatul sentimentelor pe momentul redactării, deoarece o persoană de etnie și inimă românească, cu siguranță îşi stăpânește limba maternă la perfecţiune.

 4. Eugen Cojocariu says:

  Toată stima pentru un roman patriot ca este domnul Tanase!

 5. Dobrisan Ionut says:

  Normal si corect este sa fie si in romana si in maghiara ,ma gandesc la copii care nu stiu limba romana.

  • Mike says:

   Copiii care trăiesc în România, se numesc români și trebuie să cunoască și să vorbească limba română. Așa se numește țara asta, România și limba oficială este limba română. Că vor să vorbească și în alte limbi, foarte bine, dar limba română este obligatorie atâta vreme cât sunt cetățeni ai acestui stat.

 6. NEAGU says:

  BRAVO!!!

 7. Rotaru says:

  Ce răspus să-ți dau, cinstite şi brav român ! Fii vigilent ! Alături de noi pote trăi ori cine, da să nu ne calce pe bătătură !

 8. Ioan Nichitean says:

  Bravo Dan Tănasă și echipei tale. Să vă dea Dumnezeu sănătate!

 9. IANCU says:

  FELICITARI !
  Sa nu uitati, va rog de obtinerea statutului de minoritate in real pericol(prin legiferare) pentru romanii , din Harghita, Covasna, Mures.

 10. Poput Florica says:

  Sa fie respectata legea, limba romana e limba oficiala in Romania.

 11. Tănase Tudoran says:

  Dacă se elimină ly, de la numele de familie al primarului rămâne, RADU, nume pur românesc, deci ortografierea în limba maghiară este, ilegală! Adică se înjosește limba română. Cercetând istoricul și etnia acestui cetățean se poate stabili cu ușurință că este născut în Lisnău, din tată român, bunic român, străbunic român, adică ortografierea numelui în maghiară s-a făcut abuziv conform Legii Apony, din sec. 19-20 de maghiarizare forțată. Posibil să fie ortodox la origine ori greco-catolic și ulterior familia obligată să treacă la biserici ungurești. A fost o practică curentă înainte de 1918 și 1940-1944! Se poate cerceta la arhiva de stare civilă de la Consiliul județean Covasna precum și la Arhivele naționale! În tot Ardealul, în mod curent ungurii au făcut aceste abuzuri condamnabile!

 12. gradinariu catalin irinel says:

  Bravo si succes in continu multumim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: Primarul UDMR din Ozun a încălcat limba oficială de stat/Edilul, obligat de instanță să înlocuiască toate plăcuţele cu denumirile străzilor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-sentinta-definitiva-primarul-udmr-din-ozun-a-incalcat-limba-oficiala-de-stat-edilul-obligat-de-instanta-sa-inlocuiasca-toate-placutele-cu-denumirile-strazilor/