EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, obligat de instanță să respecte limba oficală de stat în cazul plăcii „dr. Losy-Schmidt Ede”

April 9, 2019 •justitie •Views: 1760

Curtea de Apel Brașov a respins astăzi, 9 aprilie, recursul primarului UDMR din Sfântu Gheorghe împotriva unei sentințe prin care a fost obligat să respecte limba oficială de stat în cazul unei plăci amplasate pe o clădire publică.

Vezi și EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, obligat de instanță să marcheze corect strada 1 Decembrie 1918

Tribunalul Covasna a admis în data de 1 februarie a.c. acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) împotriva primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și l-a obligat pe edil să respecte limba oficială de stat în cazul unei plăci amplasate pe o clădire publică.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte, s-a adresat instanței de judecată pentru a-l obliga pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, lider al organizației UDMR Sfântu Gheorghe, să respecte caracterul de limbă oficială de stat al limbii române în cazul unei plăci amplasate pe o clădire publică din municipiul Sfântu Gheorghe.

Tribunalul Covasna a dat dreptate reclamantei ADEC și l-a obligat pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, să respecte limba oficială de stat în România.

Sentința Tribunalului Covasna pe scurt (detalii aici): „Admite cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), împotriva pârâtului primarul municipiului Sfântu Gheorghe. Obligă pârâtul să îndepărteze placa „dr. Losy-Schmidt Ede” amplasată pe o clădire publică din municipiul Sfântu Gheorghe şi să amplaseze o altă placă care să respecte caracterul de limbă oficială de stat a limbii române în sensul că textul în limba oficială de stat, limba română, să fie amplasat deasupra textului în limba minorităţii, limba maghiară, respectiv limba germană. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”.

Primarul Antal Arpad a formulat recurs care a fost astăzi respins de Curtea de Apel Brașov (detalii aici): „Respinge recursul declarat de pârâtul Primarul Mun. Sf. Gheorghe împotriva sentinţei civile nr.46/01.02.2019 pronunţată de Tribunalul Covasna-secţia civilă, pe care o menţine. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.04.2019”. 

FOTO: facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

13 Responses to EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, obligat de instanță să respecte limba oficală de stat în cazul plăcii „dr. Losy-Schmidt Ede”

 1. Ene Constanta says:

  Felicitari dle Tanase ! Ne bucuram ca va avem ! Daca ar fi mai multi ca dvs ce bin ar fi !

 2. Ștefan Sava says:

  Felicitări d-le Dan Tanasă!

 3. Fülöp István says:

  Haideti sã clarificãm un lucru: din 2 august anul trecut s-a schimbat legea si actiunea trebuia introdusã la Tribunalul Bucuresti. Cu alte cuvinte Tribunalul Covasna nu avea competentã sã solutioneze acest caz, iar CA Brasov la fel. Cu alte cuvinte ambele instante au dat o hotãrâre nelegalã. Asa cã zic sã mai astepti înainte sã te bucuri si sã te dai mare. Sunt tare curios dacã vei sterge acest comentariu sau accepti si pãreri diferite.

  • Dan Tanasa says:

   Te-am băgat prea mult în seamă! Mă plictisești! Rău de tot!

  • Atilla says:

   Fülöp István,ia spune-mi avea competetenta primarul sa actioneze in dispretul legii si al Constitutiei ??

   Atit moral cit si legal ?

 4. Maria says:

  Am o parere foarte buna despre activitatea domnului Dan Tanasa si daca toti romanii ar fi ca el nu am fi in situatia deplorabila in care ne aflam in prezent.Nimeni nu e mai presus de lege,nici macar primarii UDMR,chiar daca ei o incalca intr-o veselie,lucru absolut condamnabil.Legile tarii trebuie respectate!

 5. Stefan Somesean says:

  Mare victorie mare! Bravo! De acum românii din Sfântu vor trãi mult mai bine! Sper sã-ti ridice si o statuie.
  Chiar nu ai lucruri mai bune de fãcut? Acestea o fi cele mai mari probleme dni aceastã tarã?
  Mai gândeste-te, dacã ai cumva cu ce!

  • Dan Tanasa says:

   :)) Te las pe tine să rezolvi restul problemelor. Ce zici? Te plictisești rău de tot în viața ta, nu-i așa? Care sunt probleme pe care le-ai rezolvat tu, ca să mă inspir de la tine?

  • Atilla says:

   De curiozitate , Stefan Somesan ,crezi ca daca se scrie doar in limba maghiara , in dispretul Romaniei si a romanilor , o duc mai bine maghiarii ?? Crezi ca dispretul la dresa Romaniei si a romanilor ii face pe cei din Sf . Gheorghe sa o duca mai bine ? Sau doar arata sovinism ,extremism, iredentism ?

 6. Gheorghe Feldiorean says:

  Cineva trebuie să îi pună cu botul pe labe!Și spre aducere aminte :unde a ajuns demersul pentru sustinerea D-lui Tănase ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, obligat de instanță să respecte limba oficală de stat în cazul plăcii „dr. Losy-Schmidt Ede”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-sentinta-definitiva-primarul-udmr-din-sfantu-gheorghe-obligat-de-instanta-sa-respecte-limba-oficala-de-stat-in-cazul-placii-dr-losy-schmidt-ede/