EXCLUSIV. SFIDARE NAȚIONALĂ. Bustul generalului Jozsef Bem, cel care s-a opus idealului național al românilor din Transilvania în timpul Revoluției din 1848, ridicat în Maramureș de Laszlo Tokes sprijinit de Ungaria FOTO

September 12, 2014 •extremism maghiar •Views: 37557

Transilvania este împânzită de busturi, statui și plăci care cinstesc personaje din istorie de numele cărora se leagă moartea unor români. În loc să promoveze dialogul interetnic și buna conviețuire, liderii comunității maghiare din România, susținuți de Budapesta, reînvie în Ardeal perioade de tristă amintire pentru români. Totul se petrece cu acordul autorităților de de la București, imune în fața acțiunilor propagandei revizioniste maghiare.

Vezi și STUPEFIANT. La 70 de ani de la Dictatul de la Viena, UDMR si Laszlo Tokes au inaugurat o statuie a unui soldat ungur la Reci, in Covasna!

Duminică, 7 septembrie a.c., în localitatea maramureșeană Coltău a avut loc dezvelirea bustului generalului Jozsef Bem, comandantul armatei revoluționare maghiare în timpul Revoluției de la 1848.

La eveniment, de la care a lipsit drapelul României, au participat Kovacs Istvan – istoric şi cercetător Bem, reprezentantul oraşului natal (Tarnow) al lui Bem din Polonia, Hoppal Peter, secretar de stat în Ministerul Culturii din Ungaria, și Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

Vezi și EXCLUSIV. Monument inscripționat EXCLUSIV ÎN LIMBA MAGHIARĂ și dedicat unui simbol al Ungariei Mari dezvelit ieri la Sfântu Ghoerghe de primarul UDMR FOTO

Istoricul Vasile Lechințan

Istoricul Vasile Lechințan

Cu privire la rolul generalului Jozsef Bem în timpul Revoluției de la 1848 precum și la oportunitatea amplasării unui bust al acestuia în Transilvania l-am rugat pe istoricul Vasile Lechințan, doctor în istorie, să ne facă câteva precizări:

”Generalul Iosif Bem nu merită nicio cinstire pe teritoriul României pentru că a condus armata revolutionară ungară în Transilvania impunând astfel demersul revolutiei ungare de a maghiariza pe români și pe sași in numele himerei Ungariei Mari, himera din cauza careia au fost ucisi mii de români. La intrarea în Transilvania, Bem a dat o proclamație la 27 decembrie 1848 prin care soma pe români si pe sași să se alature ”cauzei maghiare” și sa nu fie de partea Austriei. Cum a fi alaturi de cauza maghiara insemna renuntarea la dreptul de a fi român sau sas, de a te face maghiar, proclamatia lui Bem dadea dovadă de un cinism nemăsurat. Pentru români, continuarea ocupatiei ungare în Transilvania – așa cum Bem lupta din răsputeri – ar fi insemnat o continuare a martirajului românesc din acei ani. Înfrangerea lui Bem de catre armatele austriece și țariste a fost o eliberare a Transilvaniei de călăii care la 1848-1849 au lasat numeroase morminte proaspete de oameni nevinovati ucisi numai pe motivul ca erau români. Așadar, nu merită nicio cinstire un mercenar care a văzut câtă cruzime era in Transilvania contra românilor din partea unor ”revolutionari” pentru care el lupta. Bem a fost adoratul lui Marx, care vedea in el un luptator pentru libertate, dar, din pacate, el a luptat pentru ”libertatea maghiara” de a oprima și a anihila pe români și pe sași în Transilvania”.

Vezi și Interzisă timp de 95 de ani, statuia “Gardianul Carpaţilor” a fost ridicată în Harghita

FOTO: Coltău, 7 septembrie 2014. Laszlo Tokes dezvelește un bust al generalului Bem József (1794-1850) (FOTO: MTI Balázs Attila)

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

12 Responses to EXCLUSIV. SFIDARE NAȚIONALĂ. Bustul generalului Jozsef Bem, cel care s-a opus idealului național al românilor din Transilvania în timpul Revoluției din 1848, ridicat în Maramureș de Laszlo Tokes sprijinit de Ungaria FOTO

 1. Petru Dimofte says:

  Subscriu la părerea lui grand madam Dancila, premierul, fără voia dvs, României : ” he, he. he …!”

 2. Luigi says:

  Cetăţeni se scrie cu e şi ă. O simplă regulă , care e greu de învăţat şi chiar în câteva sute de ani. Din păcate ptr. tine , Francisc , cei mai mulţi cetăţeni ai planetei chiar ştiu ce este cu istoria . Din fericire ptr. noi , ăştia care ne-am ” inventat istoria ” , acei cetăţeni ai lumii sunt somităţi în domeniul lor ( respectiv istorici ) , nu doar simpli alergători ” politici ” . Şi ei chiar nu au nimic de câştigat din relevarea adevărului istoric. Nu sunt nici români, nici saşi , nici unguri , nici secui , sunt doar nişte profesionişti în domeniul lor. E chiar simplu. Nu ?

 3. ONG-ul UDMR , coptat ani buni in guvernarea Romaniei ,a ridicat monumente cu simboluri antiromanesti pe cheltuiala Ministerului Culturii.

 4. mihai says:

  Autoritatile trebuie sa ia masuri in aceasta privinta pentru ca nepasarea noastra ii incurajeaza sa mai faca posibila inaugurarea in viitor si altor monumente ale infamiei si chiar alte lucruri mai grave.Minoritatea ungara ignora cu buna stiinta ca ei traiesc pe teritoriul Romaniei nu al Ungariei,si cei care fac astfel de lucruri afiseaza ostentativ lipsa de bun simt pentru noi si istoria noastra. Daca nu sunt in stare sa ne respecte si sa convietuiasca in armonie cu noi atunci sa mearga in Ungaria si sa faca acolo tot ce doresc pentru ca acolo e patria lor.Printre ei sunt cetateni romani exemplu Laszlo Tokes conform documentelor de identitate dar nu simt si nu gandesc romaneste. Rusine lor!

 5. […] Vezi și EXCLUSIV. SFIDARE NAȚIONALĂ. Bustul generalului Jozsef Bem, cel care s-a opus idealului național … […]

 6. […] ”Generalul Iosif Bem nu merită nicio cinstire pe teritoriul României pentru că a condus armata revolutionară ungară în Transilvania impunând astfel demersul revolutiei ungare de a maghiariza pe români și pe sași in numele himerei Ungariei Mari, himera din cauza careia au fost ucisi mii de români. La intrarea în Transilvania, Bem a dat o proclamație la 27 decembrie 1848 prin care soma pe români si pe sași să se alature ”cauzei maghiare” și sa nu fie de partea Austriei. Cum a fi alaturi de cauza maghiara insemna renuntarea la dreptul de a fi român sau sas, de a te face maghiar, proclamatia lui Bem dadea dovadă de un cinism nemăsurat. Pentru români, continuarea ocupatiei ungare în Transilvania – așa cum Bem lupta din răsputeri – ar fi insemnat o continuare a martirajului românesc din acei ani. Înfrangerea lui Bem de catre armatele austriece și țariste a fost o eliberare a Transilvaniei de călăii care la 1848-1849 au lasat numeroase morminte proaspete de oameni nevinovati ucisi numai pe motivul ca erau români. Așadar, nu merită nicio cinstire un mercenar care a văzut câtă cruzime era in Transilvania contra românilor din partea unor ”revolutionari” pentru care el lupta. Bem a fost adoratul lui Marx, care vedea in el un luptator pentru libertate, dar, din pacate, el a luptat pentru ”libertatea maghiara” de a oprima și a anihila pe români și pe sași în Transilvania”. De Dan Tanasa […]

 7. ion says:

  Cine poate seara, sa-i mai dea cate un pumn, dupa cateva seri se duce dracu monumentu 😉
  TREBUIE SA-L DARAMAM !

 8. […] ”Generalul Iosif Bem nu merită nicio cinstire pe teritoriul României pentru că a condus armata revolutionară ungară în Transilvania impunând astfel demersul revolutiei ungare de a maghiariza pe români și pe sași in numele himerei Ungariei Mari, himera din cauza careia au fost ucisi mii de români. La intrarea în Transilvania, Bem a dat o proclamație la 27 decembrie 1848 prin care soma pe români si pe sași să se alature ”cauzei maghiare” și sa nu fie de partea Austriei. Cum a fi alaturi de cauza maghiara insemna renuntarea la dreptul de a fi român sau sas, de a te face maghiar, proclamatia lui Bem dadea dovadă de un cinism nemăsurat. Pentru români, continuarea ocupatiei ungare în Transilvania – așa cum Bem lupta din răsputeri – ar fi insemnat o continuare a martirajului românesc din acei ani. Înfrangerea lui Bem de catre armatele austriece și țariste a fost o eliberare a Transilvaniei de călăii care la 1848-1849 au lasat numeroase morminte proaspete de oameni nevinovati ucisi numai pe motivul ca erau români. Așadar, nu merită nicio cinstire un mercenar care a văzut câtă cruzime era in Transilvania contra românilor din partea unor ”revolutionari” pentru care el lupta. Bem a fost adoratul lui Marx, care vedea in el un luptator pentru libertate, dar, din pacate, el a luptat pentru ”libertatea maghiara” de a oprima și a anihila pe români și pe sași în Transilvania”. De Dan Tanasa […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. SFIDARE NAȚIONALĂ. Bustul generalului Jozsef Bem, cel care s-a opus idealului național al românilor din Transilvania în timpul Revoluției din 1848, ridicat în Maramureș de Laszlo Tokes sprijinit de Ungaria FOTO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-sfidare-nationala-bustul-generalului-jozsef-bem-cel-care-s-a-opus-idealului-national-al-romanilor-din-transilvania-in-timpul-revolutiei-din-1848-ridicat-in-maramures-de-laszlo-tokes-sprij/