
“1.706.135 de şoferi se luptă zilnic să-şi parcheze maşinile pe 188.090 de locuri de parcare de reşedinţă şi publice existente în Capitală. Pentru că doar una dintre nouă maşini are loc de parcare ziua, restul sunt lăsate pe banda întâi a bulevardelor, pe trotuare sau chiar pe spaţiile verzi. Pe timpul nopţii, una dintre şase maşini cu număr de Bucureşti are loc de parcare de reşedinţă. În Capitală sunt înmatriculate 1.206.135 de autoturisme, la care se adaugă alte 500.000 de maşini care tranzitează zilnic oraşul, potrivit Poliţiei Rutiere. În ciuda acestor cifre, primăriile au hotărât ca maşinile parcate ilegal să fie ridicate” titra Cotidianul in data de 8 februarie 2009. Fara sa creeze un cadru adecvat respectarii legii, primariile bucurestene isi “talharesc” proprii cetateni pentru nerespectarea legii. Nu ma refer aici la cei care, din “constructie mintala”, isi parcheaza masinile aiurea in locuri interzise. Ma refer aici la cei care nu au efectiv unde sa isi parcheze masina seara cand vin de la munca.





Reteta succesului in cazul ridicarii masinilor parcate ilegal este simpla. Primariile au incheiat contracte cu firmele de ridicat masini iar “cine trebuie” din Administratia strazilor a montat treptat indicatoare “Oprirea interzisa” in locuri in care pana atunci ele nu existau, sub pretextul fluidizarii traficului. Totul pentru a crea spatiul necesar ridicarii masinilor legal. Cine beneficiaza de foloasele acestor contracte? Cetatenii sigur nu…

Primarul Ontanu ridica masinile stationate in fata blocurilor
08-05-2009

Zarva mare, ieri dimineata, pe strada Fabrica de Gheata din sectorul 2 al Capitalei. Zeci de masini de la firma Supercom insotite de doi politisti de la Brigada de Politie Rutiera a Capitalei si politisti comunitari sigilau si ridicau autoturismele locatarilor din blocurile situate pe aceasta strada. Lipsa locurilor de parcare i-a facut pe respectivii riverani sa urce masinile pe trotuar, si asta pentru ca strada este mai ingusta de 6 metri. Cele cateva zeci de locuri de parcare, amenajate nu fac fata necesarului.
Ieri de dimineata, zeci de masini de la Supercom au raspuns prezent ordinului dat de edilul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu. Ele aveau “indatorirea de serviciu” de a salta toate masinile parcate, neregulamentar pe strada Fabrica de Gheata. Asa se face ca riveranii care nu au avut treaba de dimineata, dar in jurul orei 11.00 au vrut sa plece cu masina, au avut neplacuta surpriza sa vada ca autoturismul nu se mai afla acolo unde il parcasera. Daca voiau sa il recupereze, trebuiau sa plateasca in jur de cinci milioane de lei vechi, reprezentand 100 RON amenda catre Politia Rutiera pentru parcare neregulamentara si 400 RON ridicarea si transportul masinii. Masura edilului i-a nemultumit pe soferi pentru ca nu au ce sa faca. ”Domnule, am masina, dar nu am loc de parcare. Cine trebuie sa il amenajeze? Eu? Ar trebui sa ni se ofere variante de parcare si dupa aceea sa ne sanctioneze daca incalcam legea. Ce sa fac, dom’ primar, cu masina? Sa o parchez in apartament sau pe fundul Lacului Plumbuita?”, spune revoltat unul dintre cei care au trebuit sa scoata din buzunar 500 de RON sa-si recupereze masina. Politistii sustin ca masinile nu erau parcate regulamentar si de aceea au fost ridicate. “Au fost mai multe plangeri la politie ca masinile blocheaza trotuarul. Conform legii, acolo unde este permisa parcarea pe trotuar, soferul trebuie sa lase spatiu un metru pentru a putea trece pietonii. Ori, aici nu se putea lasa un metru fiindca masinile sunt parcate chiar langa gardul care imprejmuieste spatiul verde. Conform legii, masinile trebuie parcate paralel cu trotuarul, dar sa ramana spatiu pentru a trece doua masini una pe langa alta”, spune reprezentantul Politiei Rutiere.
Lipsa locurilor de parcare
Locuitorii celor opt blocuri care se afla pe strada Fabrica de Gheata spun ca primarul, care este la al treilea mandat, nu a precupetit nici un efort sa amenajeze locuri de parcare, in schimb vrea sa isi umfle bugetul cu taxele percepute pentru ridicarile de masini. “De pe vremea lui Ceausescu sunt locurile acestea de parcare. Lumea a evoluat si, totodata, situatia financiara a locatarilor. Si-au cumparat masini si nu au unde sa le parcheze. Sa ofere primarul o solutie si dupa aceea sa ii sanctioneze pe cei care nu respecta legea. De ce sa nu recunosc ca ma deranjeaza masinile parcate pe trotuar, dar totodata ii inteleg si pe soferi ca nu au unde sa le parcheze in alta parte”, sustine Gheorghe Dumitru. Desi ieri am incercat sa-l contactam pe edilul sectorului 2 pentru a transmite locuitorilor o solutie in rezolvarea acestei probleme, Neculai Ontanu nu a raspuns la mobil toata ziua. Tot ieri au fost organizate actiuni de ridicare a masinilor parcate neregulamentar pe strazile Avrig, Chisinau si Pantelimon.
Eduard Pascu (Gardianul)
atitudini says: