EXCLUSIV. Tribunalul Cluj obligă Primăria Cluj-Napoca să amplaseze plăcuțe în LIMBA MAGHIARĂ la intrarea în oraș

July 13, 2014 •Cluj Napoca •Views: 2350

Cum a reușit primarul Emil Boc să piardă un proces în condițiile în care legea era de partea sa? (FOTO: monitorulcj.ro)

Cum a reușit primarul Emil Boc să piardă un proces în condițiile în care legea era de partea sa? (FOTO: monitorulcj.ro)

Potrivit Napocanews, Landman Gabor, în calitate de preşedinte al Fundaţiei “European Committee Human Rights Hungarians Central Europe”, cu sediul în Amsterdam, a acţionat în judecată Primăria Cluj-Napoca, cerând în contencios administrativ obligativitatea amplasării de plăcuţe bilingve la intrarea în oraş.

Iniţiatorul acestui proces, Gabor Landman, cetăţean olandez de origine maghiară, s-a făcut deja cunoscut prin lipirea a două autocolante pe plăcuţa lui Nicolae Iorga, amplasată în faţa statuii lui Matei Corvin, monument de importanţă internaţională. Pe autocolante a scris : Unde ramane inscriptia in limba maghiară? Şi noi trăim aici! Este dreptul nostru legal la limba maghiară”, iar pe al doilea, ”Respectati legile europene acum”.

Primul termen în această cauză a fost programat pentru 27 iunie a.c., însă pronunțarea a fost amânată pentru data de 11 iulie a.c., dată la care Tribunalul Cluj a admis acțiunea lui Gabor (detalii aici).

Napocanews scria la începutul lunii iulie a.c. faptul că din modul în care se derulează procesul și din poziţia adoptată de judecătoare se pare că municipalitatea va pierde. Un indiciu în acest sens este şi faptul că imediat după desfăşurarea primului termen al procesului, în data de 27 iunie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la intrarea în Cluj-Napoca a fost postată o plăcuţă bilingvă, fără ca organele de ordine publică să aplice vreo sancţiune făptuitorilor.

27 iunie 2014. O plăcuță în limbile maghiară și germană a fost amplasată la intrarea în municipiul Cluj Napoca (FOTO: szeretlekkolozsvar.ro)

27 iunie 2014. O plăcuță în limbile maghiară și germană a fost amplasată la intrarea în municipiul Cluj Napoca (FOTO: szeretlekkolozsvar.ro)

Decizia Tribunalului Cluj în acest dosar este cel puțin bizară având în vedere faptul că potrivit ultimului recensământ al populației, din 2011, numărul maghiarilor din municipiul Cluj-Napoca este de 15,9% (detalii aici). Rămâne de văzut care este motivarea instanței clujene și cum va reacționa Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc.

landman gabor primari cluj napoca placute limb maghiara

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to EXCLUSIV. Tribunalul Cluj obligă Primăria Cluj-Napoca să amplaseze plăcuțe în LIMBA MAGHIARĂ la intrarea în oraș

 1. Zgabeata Iftode says:

  Primaria , se pare ca nu s-a aparat. Sper ca la Curtea de Apel sa se judece corect, bineinteles daca primaria va ataca sentinta.

 2. Ovidiu says:

  Eu zic sa va vedeti de treaba, si sa va invata-ti copiii sa vorbeasca si sa citeasca in limba tarii in care traiesc.

  • pinky says:

   Mare noroc ca te avem pe tine, Ovidiu, sa dai indicatii altora sa invete limba tarii cand esti, in mod evident, la randul tau doar un semi-analfabet care nu stie sa faca diferenta intre “sa” si “s-a”, intre “invatati” si “invata-ti” – si ce e si mai trist e ca nici macar nu e o confuzie justificata in vreun fel, dat fiind ca scrise cu diacritice devine evident faptul ca e vorba de lucruri total diferite: “să” vs. “s-a”, “învățați” vs. “învață-ți”

 3. Ovidiu says:

  Hai s-a punem placute pentru toate nationalitatile care traiesc in Cluj sau in tara sa vedem cum ar arata marcajele rutiere. Daca vreti indicatoare rutiere in limba maghiara de ce nu mergeti voi fain frumos in Ungaria, sa vedeti ce multe sunt acolo… pe bune!

 4. radu says:

  Probabil o sa declare recurs, nu cred ca e definitiva.Dar poate ca Boc o sa o lase asa, o sa renunte la recurs, din motive politice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Tribunalul Cluj obligă Primăria Cluj-Napoca să amplaseze plăcuțe în LIMBA MAGHIARĂ la intrarea în oraș"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-tribunalul-cluj-obliga-primaria-cluj-napoca-sa-amplaseze-placute-in-limba-maghiara-la-intrarea-in-oras/