EXCLUSIV. Un nou caz ”Bolyai” la Târgu Mureș. UDMR vrea SEGREGAREA PE CRITERII ETNICE a Colegiului ”Unirea”. Elevii români dați afară pentru a face loc unei școli EXCLUSIV ÎN LIMBA MAGHIARĂ DOCUMENTE

June 26, 2014 •UDMR •Views: 4682

Elevii români de la Colegiul Național ”Unirea” din Târgu Mureș riscă să fie dați afară din clădire pentru a face loc unei instituții școlare exclusiv în limba maghiară (FOTO: Radio Mureș)

Elevii români de la Colegiul Național ”Unirea” din Târgu Mureș riscă să fie dați afară din clădire pentru a face loc unei instituții școlare exclusiv în limba maghiară (FOTO: Radio Mureș)

de Dan Tanasă

UDMR și Biserica Romano-Catolică fac presiuni uriașe pentru înființarea în Târgu Mureș a unei noi instituții de învățământ exclusiv în limba maghiară. Unitatea de învățământ ar urma să funcționeze în clădirea Colegiului Național ”Unirea”. Elevii de la secția română a Colegiului Național ”Unirea” riscă să fie dați afară din clădire pentru a face loc noii instituții școlare.

Vezi și OFENSĂ. UDMR vrea o statuie a comunistului András Sütő în Târgu Mureș. Sütő justifica în 1956 reprimarea armată a revoluţiei ungare

După cazul segregării pe criterii etnice a Liceului Bolyai Farkas din 2002, orchestrată de UDMR cu sprijinul PSD, un caz similar de separatism pe criterii etnice zguduie învățământul mureșean. Este vorba de cazul Colegiului Național ”Unirea” din Târgu Mureș, cel mai bun liceu din județ, a cărui funcționare în actuala clădire este pusă sub semnul întrebării din cauza santajului promovat de UDMR și Biserica Romano-Catolică.

Ce se dorește

Proprietarul imobilului în care funcționează Colegiul Național ”Unirea” este, din 2008, Biserica Romano-Catolică, reprezentată prin Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania în calitate de administrator. Biserica Romano-Catolică a încheiat în 2008 un contract de închiriere pe 15 ani cu Primăria Târgu Mureș pentru a permite funcționarea Colegiului ”Unirea”.

hotarare consiliu local tg mures imobil colegiu unirea 2008

hotarare consiliu local tg mures imobil colegiu unirea 2008 1

La 1 august 2012 Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania reziliază unilateral contractul de închiriere sub pretexul neplății chiriei, în condițiile în care Fundația nu a respectat clauzele contractuale prin care se obliga să investească în imobil 85% din cuantumul total al chiriei. Fundația refuză să încheie un nou contract cu Primăria Târgu Mureș pentru ca activitatea Colegiului ”Unirea” să nu fie perturbată.

contract inchiriere cladire colegiu national unirea 2008

contract inchiriere cladire colegiu national unirea 2008 1

contract inchiriere cladire colegiu national unirea 2008 2

contract inchiriere cladire colegiu national unirea 2008 3

contract inchiriere cladire colegiu national unirea 2008 4

contract inchiriere cladire colegiu national unirea 2008 5

Din 2012, Fundația, sprijinită de UDMR, a făcut presiuni pentru separarea pe criterii etnice a Colegiului ”Unirea”. În luna mai a.c. consilierii locali ai UDMR din cadrul Consiliului Local Târgu Mureș au depus un proiect pentru aprobarea unor măsuri legale necesare acordării personalităţii juridice proprie pentru Liceul Teologic Romano-catolic „II. Rákóczi Ferenc”, cu adresa în mun. Tîrgu-Mureş, str. Mihai Viteazul nr.15 (expunerea de motive și proiectul de hotărâre pot fi consultate aici). Noua instituție de învățământ ar urma să fie una exclusiv în limba maghiară, elevii care învață acum la secția română a Colegiului ”Unirea” urmând să fie dați afară din clădire. Elevii noii instituții de învățământ ar urma să provină de la secția maghiară a Colegiului ”Unirea” și de la Liceul Teoretic ”Bolyai Farkas” din Tg. Mureș. Conducerea Liceului Teoretic ”Bolyai Farkas” a transimis deja un document Fundației prin care își exprimă disponibilitatea de a transfera elevi către noua instituție ce urmează să fie înființată.

Ce spun profesorii Colegiului ”Unirea”

Cum era de așteptat, cadrele didactice de la Colegiul ”Unirea” denunță implicarea instituției de învățământ într-un scandal politic cu implicații etnice care afectează imaginea unității de învățământ devenită în timp prin muncă, implicare și deschidere ”un etalon al excelenței în educația mureșeană”.

Într-o adresă oficială transmisă Primăriei și Consiliului Local Târgu Mureș în luna mai a.c., cadrele didactice de la Colegiul ”Unirea” denunță faptul că UDMR nu s-a consultat cu ei înaintea depunerii proiectului care ar duce la segregarea instituției pe criterii etnice și solicită rezolvarea situației spre binele tuturor celor care își desfășoară activitatea la Colegiul ”Unirea”, fie ei români sau maghiari.

De menționat ar fi și faptul că părinții elevilor care învață la Colegiul ”Unirea” s-au săturat de presiunile UDMR și sunt dispuși să-și mute copii într-o altă locație doar pentru a pune capăt acestui scandal provocat de UDMR.

adresa profesori colegiu national unirea tg mures

adresa profesori colegiu national unirea tg mures 1

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Mureș

Într-o adresă oficială a Inspectoratului Școlar Județean Mureș transmisă Primăriei Târgu Mureș la data de 12 iunie 2014, inspectorul școlar general Ștefan Someșan a transmis punctul de vedere al acestei instituții cu privire la înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic ”II Rakoczi Ferenc”. În adresă Someșan spune că ”înființarea acestei unități de învățământ nu este justificată, deoarece nu există nici opțiuni ale elevilor, iar în cadrul Liceului Teoretic ”Bolyai Farkas” din Tg. Mureș există Filiera vocațională – profil teologic, cu specializarea ”cultul romano-catolic” cu 4 clase de liceu sub efectivul maxim de elevi prevăzut de lege (4 clase cu 104 elevi)”.

ISJ Mures infiintare liceu Rakoczi

ISJ Mures infiintare liceu Rakoczi 1

Ce spune legea

Directorul Direcției Școli din cadrul Primăriei Târgu Mureș, Gabriela Oșan, a întocmit în data de 17 iunie 2014 raportul de specialitate cu privre la înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic ”II Rakoczi Ferenc”. Potrivit acestui raport, înființarea unei instituții noi de învățământ este atributul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, respectiv a Ministerului Educației Naționale. Mai mult, în proiectul de hotărâre inițiat de consilierii UDMR se solicită înființarea unei instituții de învățământ care are mai puțin de 300 de elevi, ori acest lucru contravine art. 19 alin. 1 din Legea Educației Naționale.

De asemenea, susținerile Fundației Statusul Romano-Catolic din Transilvania care s-ar angaja să suporte din bugetul propriu cheltuielile pentru diferența până la cei 300 de elevi necesari înființării este stupidă, de vreme ce legislația în vigoare nu permite finațarea paralelă a unităților de învățământ, din fonduri publice și fonduri private.

În proiectul de hotărâre consilierii UDMR au invocat și prevederile art. 45 din Legea nr. 1/2011 însă ”această prevedere trebuie interpretată în sensul de singularitate a predării în limba maghiară (în cazul de față), singularitate care după cum se cunoaște nu este cazul în Târgu Mureș”, se arată în raportul de specialitate.

Directia Scoli Primaria Tg Mures infiintare Rakoczi

Directia Scoli Primaria Tg Mures infiintare Rakoczi 1

Directia Scoli Primaria Tg Mures infiintare Rakoczi 2

Directia Scoli Primaria Tg Mures infiintare Rakoczi 3

Primarul Dorin Florea împotriva segregării

În 2013 primarul PDL din Târgu Mureș, Dorin Florea, se declara împotriva segregării pe criterii etnice a Colegiului Național ”Unirea”. ”E regretabil ce se întâmplă cu această fundaţie (Statusul Romano-Catolic, n.r.) pentru că nimeni nu ştie că ar avea activitate sau să fi avut ieşiri publice în sens pozitiv, ca implicare serioasă în sprijinirea învăţământului gimnazial sau de altă natură şi pur şi simplu cu această adresă (prin care solicită separarea, n.r.) nu face altceva decât să agite mai mult spiritele. Ceea ce este regretabil (…) Mă tem că în spate stau oameni politici şi anumite înţelegeri pe care cred că unii le fac bătându-şi joc de tot rezultatul pozitiv înregistrat în tot ce înseamnă armonie (…) A veni acum să te bagi şi să inciţi la o segregare, e nu numai anacronic, ci şi periculos şi nu ştiu din capul cui e izvorâtă”, a susţinut primarul. Dorin Florea le-a cerut politicienilor să nu agite spiritele întrucât Colegiul Naţional Unirea este o şcoală de elită, iar pentru a rămâne la acest nivel trebuie să funcţioneze cu ambele secţii, română şi maghiară (declarația integrală aici).

Pactul PDL-UDMR la nivel local va segrega Colegiul ”Unirea”

UDMR are nevoie de doar două voturi în Consiliul Local Târgu Mureș pentru a adopta hotărârea privind înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic ”II Rakoczi Ferenc”, în ciuda nelegalității ei. Cele două voturi vor veni cel mai probabil din zona partidului primarului Dorin Florea, PDL, care a primit la schimb postul de viceprimar. Consilierul local Claudiu Maior (declarat incompatibil de ANI – detalii aici) a ajuns viceprimar cu sprijinul consilierilor UDMR (detalii aici). La schimb, consilierii PDL au votat favorabil propunerea UDMR de amplasare a unei statui a scriitorului Suto Andras în centrul municipiului Târgu Mureș (detalii aici) și, cel mai probabil, vor vota favorabil și în cazul înființării Liceului Teologic Romano-Catolic ”II Rakoczi Ferenc” care va duce la segregarea pe criterii etnice a Colegiului ”Unirea”.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

20 Responses to EXCLUSIV. Un nou caz ”Bolyai” la Târgu Mureș. UDMR vrea SEGREGAREA PE CRITERII ETNICE a Colegiului ”Unirea”. Elevii români dați afară pentru a face loc unei școli EXCLUSIV ÎN LIMBA MAGHIARĂ DOCUMENTE

 1. de ce se plateste chirie says:

  Cred ca cel mai bine ar fi ca toate scolile sa fie independente.
  Sunt spatii libere destule sa nu se plateasca chirie la biserica.
  Primaria sa rezolve locatiile si daca nu sa construiasca spatii de invatamant.
  Dar primaria se ocupa cu instrainarea spatiilor in cel mai bun caz nu de buna functionare a scolilor din Tg. Mures

  Dl. primar construieste si nu mai plati chirie inutil atatia ani trebuia s ate gandesti.
  La Unirea Bolyai Arta si alte scoli care stau in chirie

 2. stan says:

  Daca a mers o data de ce n-ar merge de mai multe ori?

 3. […] Vezi și EXCLUSIV. Un nou caz ”Bolyai” la Târgu Mureș. UDMR vrea SEGREGAREA PE CRITERII ETNICE a Colegi… […]

 4. […] segregarea pe criterii etnice a Colegiului ”Unirea” din Târgu Mureș (detalii și documente aici). Articolul publicat pe acest blog în urmă cu o săptămână nu a rămas fără […]

 5. […] Cu privire la scandalul care mocșeste la Târgu Mureș am dat deja publicătății documente care dovedesc șantajul ordinar al UDMR și al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia care vor cu orice preț segregarea pe criterii etnice a Colegiului ”Unirea” din Târgu Mureș (detalii și documente aici). […]

 6. Nici o segregare! says:

  Care-i problema, domnilor? Totul devine ce a fost…. era intr-adevar o perioada intermediara, cand a fost botezata cladirea “Unirea”, dar cand s-a construit, atunci nici nu erau elevi de limba romana pe acolo. Deci, va intreb inca o data: care-i problema? Fiecare sa primeasca inapoi, ce a avut. Daca am fi avut si noi ceva pe acolo, ca mostenire construita, atunci am putea urla…dar hai sa fim seriosi, cel putin acum sa incepem a deveni si cinstiti: am ocupat totul, fara nici un drept, si acum zicem, ca a fost din totdeauna al nostru…. Fratilor, sunt de acord: sa ne unim, dar nu impotriva celorlalti, ci PENTRU NOI! Sa construim scolile noastre, care imediat nu vor deveni scoli biseculare…. dar asta e… Daca ne dam mari si tari, ca noi suntem cei ce revendicam trecutul, atunci sa fim consecventi, ca daca nu, ramanem rusinea lumii…(deja suntem, de aceea nu a scris ca vom deveni…)

  • mosu says:

   o paralele cu comentariul segregationistului – parerea mea-aceasta actiune a ungariei este sustinuta si de presedentia ungureasca a romaniei,si de guvernul udemerist din romania.liceul brassai din cluj a fost furat de unguri cu ajutorul lui petre roman,al carui tata a fost evreu cominternist ungur.de mentionat ca la constructia liceului toate satele din jurul clujului au fost obligate sa contribuie cu materiale de constructie si forta de munca.de exemplu,satul feleac a contribuit-era sat romanesc-cu 900 cara de piatra.asa ca s-a retrocedat ardealul de clasa politica si justitia corupta -poate nu gratis-

 7. Adi says:

  Mie mi se pare a fi un gest nesimtit , deoarece Colegiul National “Unirea” functioneaza in cladirea respectiva de ani buni , plus ca vor sa infinteze un liceu cu limba de predare maghiara. Dar aces U.D.M.R. ce crede ca poate face , atata timp cat noi , ROMANI , nu ne dorim asta , dar ei , MINORITATILE , pot face orice in tara asta doar ca au dubla cetatenie? Ei bine , nu . Ar fi bine sa nu acceptam asta , mai ales ca Colegiul respectiv este unul foarte bun . Ar trebui sa luam atitudine.

 8. Vince says:

  Foarte corect. Asa trebuie sa fie cu toate cladirile maghiare, pentru ca intrun stat democrat asa trebuie sa fie lucrurile! Pana acuma sectia maghiara a fost riscat sa fi dati afara, ei nu a avut nici un drept in cladire, nu a avut nici un om la directie cine a fost maghiar, maghiari au primit clasele cele mai mici, etc. Deci acuma ce se intample este numai “amenda” pentru sectia romana, pentru ca ei nu au fost toleranti cu alti elevi!
  Foarte corect!
  Scoala a fost construita de biserica catolica, cladirea face parte din proprietate ei, deci automat inseamna ca ei fac ce vrei cu cladirea respectiva!
  Tot asa este si cu Bolyai, Bolyai face parte din proprietatea al biserica reformata!
  Deci legea a facut acuma ce este corect!

 9. Andreea says:

  Din pacate, “Unirea” nu ar mai fi la fel fara aceasta cladire… e trist ca toti se intereseaza de itneresele proprii. Si mai grav e faptul ca i se permite acestui partid, UDMR, sa faca ce vor desi la nivel national..si si local sunt in continuare o minoritate.

 10. […] si segregarea pe criterii etnice merg mai […]

 11. Sascha says:

  Eu personal nu vad ca ar fi vorba de separatism, sau ca elevii romani o sa fie dati afara. Eu am vazut niste documente, scopul este sa infiinteze o scoala acolo langa Unirea, nici un elev no sa fie pus pe strada.

  • Dan Tanasa says:

   Înseamnă că nu ai citit documentele prezente aici pe blog sau că nu știi să citești românește.

 12. Precup Mihai says:

  Cand vor inceta aceste lucruri? Pana cand vom accepta asa ceva? Trebuie sa ne unim cu totii, cei care simtim romaneste, sa spunem un “AJUNGE” hotarat la aceste provocari ordinare ale acestei creatii numita UDMR, al carei singur scop este distrugerea statului roman. Trebuie sa aplicam legea hotarat si sa respingem sa traim din nou un episod de umilire nationala, acceptand ca romanii sa paraseasca o scoala. Segregarea scolilor din Romania pe criteriu etnic este una dintre cele mai mari greseli de dupa 1989 si care va conduce pe termen lung la crearea unei categorii sociale, compusa din tineri maghiari, care vor fi manati de o gandire impotriva statului roman. Se creeaza deja o mentalitate antiromaneasca al carei efect se poate resimti in atitudinea unora din concetatenii nostri maghiari, beneficiari si ai dublei cetatenii.
  Noi, toti cei care avem un dram de ratiune, trebuie sa facem in asa fel incat sa impiedicam acest lucru, sa-i facem si pe acesti oameni, pe tinerii maghiari, pe membri acestei comunitati, sa inteleaga ca sunt cetateni ai Romaniei, iar interesul lor primordial este sa fie in primul rand, cetateni loiali ai acestei tari.
  Episodul cu aceasta scoala a fost gandit in laboratorul UDMR pentru a crea scandal, provocari si a emite alte pretentii care ataca fundamentul statului roman. Sa raspundem pe masura, rational, legal si hotarat! Sa aratam lumii intregi adevarata fata a creatiei UDMR, o comunitate chinuita de hotia si coruptia liderilor UDMR, cazuta in capcana proprilor conducatori, si care nu gaseste resurse interne pentru a scapa de ei, desi ar vrea. Aceiasi lideri care au creat o categorie de oameni, cu convingeri feudale, limitate, care pot crea mari probleme. Si pe care i-am putut vedea manifestandu-se pe 6 iunie la Miercurea Ciuc, la concertul formatiei ungare Karpatia, cand au strigat, la indemnul solistului vocal, Petras Janos, “SA VÂNĂM ROMÂNII!!”. Asta vrem, sa fim vanati in tara noastra?

  • maria d. says:

   În condițiile în care UDMR a fost cooptată la guvernare, pretențiile asupra liceului ”Unirea” ar putea deveni realitate. Liceul este unul cu tradiție în învățământul mureșean, de ce să nu fie desființat? Ce fac domnii consilieri locali? Își văd de interesele comune!

 13. mosu says:

  PROBLEMA NU II CA SE FACE O SCOALA ,CI -CE PRIMESC IN CONTRAPARTIDA REPREZENTANTII ZISI A ROMANILOR-SUNT SIGUR CA NU CEVA IN FAVOAREA POPORULUI ROMAN.

 14. Remus says:

  „Cine nu își cunoaște trecutul, va fi condamnat să-l repete.” (Goethe)
  Dacă lecțiile apartheid-ului din Africa de Sud au fost atât de ușor date uitării, atunci e clar că se vor repeta.
  În Transilvania se fac pași hotărâți pentru segregarea rasială, maghiari versus români, în toate domeniile: în administrația locală, în sănătate, în comerț, în învățământ… Probabil că nu mai e mult până ce va fi introdus și transportul public separat, autobuze speciale pentru maghiari și autobuze pentru români, totul sub atenta orânduire a UDMR. Iar asta se întâmplă în Europa secolului XXI…

  În altă ordine de idei, e clar de ce se dorește desființarea unei școli cu tradiție: nu e nevoie de oameni care știu să gândească, e nevoie doar de turmă, de oameni care să nu întrebe de ce se cere ceva, ci doar să execute ce li se spune de către conducătorii „aleși”.
  S-au creat acele hieroglife „secuiești”, se insistă foarte mult pe religie, tocmai pentru a rupe legătura turmei cu lumea exterioară. Oamenii ăia vor învăța „limba secuiască”, cu scriere proprie, tocmai pentru a nu înțelege ce se întâmplă în lume.
  Acei oameni vor fi extraordinar de simplu de controlat. O armată de roboței fanatizați, care se vor închina la o eclipsă de Soare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Un nou caz ”Bolyai” la Târgu Mureș. UDMR vrea SEGREGAREA PE CRITERII ETNICE a Colegiului ”Unirea”. Elevii români dați afară pentru a face loc unei școli EXCLUSIV ÎN LIMBA MAGHIARĂ DOCUMENTE"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-un-nou-caz-bolyai-la-targu-mures-udmr-vrea-segregarea-pe-criterii-etnice-a-colegiului-unirea-elevii-romani-dati-afara-pentru-a-face-loc-unei-scoli-exclu/